Όμικρον : Οι 14 ημέρες της δοκιμασίας κοινωνίας και κράτους. Επί ποδός για σχολεία, νοσοκομεία, σώματα ασφαλείας και νευραλγικούς τομείς του δημοσίου.

Όμικρον : Οι 14 ημέρες της δοκιμασίας κοινωνίας και κράτους

Μπορεί οι ειδικοί να αφήνουν για πρώτη φορά χαραμάδα ελπίδας ότι θα εξασθενίσει η Όμικρον και θα ξεμπλέξουμε με τον κορoναϊό ως το Πάσχα, αν δεν εμφανιστεί νέα μετάλλαξη, αλλά κυβέρνηση και επιστήμονες προεξοφλούν ότι οι επόμενες 14 ημέρες θα είναι πολύ δύσκολες και θα δοκιμαστεί η κοινωνία αλλά και η αντοχή πολλών νευραλγικών λειτουργιών του κράτους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, θα συνεδριάσουν ξανά σήμερα,  Δευτέρα, προκειμένου να κάνουν μία πρώτη αποτίμηση του υγειονομικού αποτυπώματος των εορτών, ενώ την επομένη, θα συνέλθει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, για να εισηγηθεί τα επόμενα βήματα.

  • H συνεδρίαση αυτή είναι κρίσιμη, καθώς θα έχουν προηγηθεί αυτοδιαγνωστικά τεστ σε περίπου 1.800.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι επιστρέφουν σήμερα  στα σχολεία τη Δευτέρα και είναι βέβαιο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα ανέβει κατακόρυφα.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο 24ωρο δημιουργήθηκε μεγάλο ζήτημα, καθώς περίπου 200.000 δεν μπόρεσαν, λόγω έλλειψης, να προμηθευτούν τα αναγκαία αυτοδιαγνωστικά τεστ. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η οποία είναι προφανές ότι ενέτεινε την αγωνία γονιών και εκπαιδευτικών, , οι σχολικές μονάδες θα ανοίξουν στις 07:00, για να παραλάβουν και οι τελευταίοι μαθητές self test.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, όσες σχολικές μονάδες δεν διαθέτουν self test, θα πρέπει να ειδοποιήσουν τις Σχολικές Επιτροπές προκειμένου να τις προμηθεύσουν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένα εκατομμύριο τεστ έχουν ήδη φτάσει στα σχολεία, την ώρα που το 12% μαθητών και εκπαιδευτικών, δηλαδή 200.000, φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει τα τεστ τους.

Αυξημένη εγρήγορση για τα πρωτόκολλα στα σχολεία 

Στο κυβερνητικό επιτελείο αλλά και στους ειδικούς επικρατεί αυξημένη εγρήγορση, ιδιαίτερα για την απόφαση να παραμείνει το υγειονομικό πρωτόκολλο του 50%+1, το οποίο κατά γενική εκτίμηση αποτελεί υψηλό ρίσκο. Ταυτοχρόνως, ελοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει μαζική νόσηση εκπαιδευτικών, με τις όποιες δυσλειτουργίες θα φέρει αυτό στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Επί ποδός για τα νοσοκομεία 

Προσώρας, πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία, καθώς ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων οδηγεί αφενός σε αύξηση των νοσηλειών και αφετέρου, σε καραντίνα μεγάλο αριθμό υγειονομικού προσωπικού.

Τα πρώτα φύλλα πορείας για την επίταξη ιδιωτών ιατρών, όπως έχει ανακοινώσει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, είναι ήδη καθ οδόν, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στο Ε.Σ.Υ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ σε καραντίνα βρίσκονται σήμερα 2.500 γιατροί και νοσηλευτές.

Παράλληλα το υπουργείο Υγείας προωθεί με ταχείς ρυθμούς τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα διαθέσει το 10-15% των απλών κλινών του για περιστατικά covid (πάνω από 800 σε Αθήνα Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη) αλλά και άλλες 700 απλές Κλίνες σε non covid περιστατικά. Ταυτόχρονα το σύνολο των κλινών Μ.Ε.Θ. του ιδιωτικού τομέα (ξεπερνούν τις 200) διατίθενται στο ΕΣΥ.

Ανησυχητική η κατάσταση και στα Σώματα Ασφαλείας 

Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στα Σώματα Ασφαλείας, όπου μέχρι σήμερα σε καραντίνα έχουν μπει περίπου 2.000 ένστολοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την Πέμπτη, ανήμερα των Φώτων,  εντοπίστηκαν 200 κρούσματα.

Μπροστά σε αυτή την άκρως ανησυχητική κατάσταση, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προχωρά σε επέκταση της τηλεργασίας σε υπηρεσίες που αυτή είναι εφικτή, αλλά και σε ανασχεδιασμό του ωραρίου για τις μάχιμες ομάδες (περιπολικά, ΜΑΤ, ομάδα ΔΙΑΣ κ.α.), με επιπλέον ώρες εργασίας.

Σχέδια έκτακτης ανάγκης για ΜΜΜ – Πόσοι εργαζόμενοι νοσούν ήδη

Ένα από τα κρίσιμα υπουργεία που σχετίζονται εμμέσως αλλά σημαντικά με τις υγειονομικές εξελίξεις, είναι το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Και αυτό, διότι αν τις επόμενες δύο – τέσσερις εβδομάδες, επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη των ειδικών για κορύφωση της διασποράς της Ομικρον στην κοινότητα, τότε είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν δυσλειτουργίες στα ΜΜΜ.

Ο κίνδυνος αυτός γίνεται ακόμα μεγαλύτερος, διότι οποιαδήποτε διαφοροποίηση από τη μέχρι σήμερα λειτουργία τους – η οποία δέχεται σταθερά κριτική από την αντιπολίτευση και όχι μόνο – θα σημάνει λιγότερα δρομολόγια, μεγαλύτερο συνωστισμό, ακόμα περισσότερα κρούσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι διοικήσεις τόσο των Οδικών όσο και των Σταθερών Συγκοινωνιών, η κατάσταση είναι απολύτως ελεγχόμενη, καθώς στο διάστημα μεταξύ 30 Δεκεμβρίου και 3 Ιανουαρίου, καταγράφηκαν 65 κρούσματα μεταξύ περίπου 5.000 εργαζομένων στις Οδικές Συγκοινωνίες. Σ

την ενημέρωση που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προβεί προς το κυβερνητικό επιτελείο, τα στελέχη του Οργανισμού φέρονται να έχουν διαβεβαιώσει ότι προβλήματα στον αριθμό των δρομολογίων σε λεωφορεία και τρόλεϊ θα υπάρξει μόνο στην περίπτωση που τα κρούσματα ξεπεράσουν τα 500 μεταξύ των οδηγών.

Ολα τα σενάρια, ακόμα και το πιο ακραίο, στο τραπέζι 

Κατά τις ίδιες πηγές, ωστόσο, με δεδομένο ότι η πανδημία είναι δυναμική και η μεταδοτικότητα της Όμικρον εκθετική, έχουν εκπονηθεί όλα τα σενάρια, ακόμα και τα πιο ακραία, προκειμένου να γίνει η μέγιστη δυνατή διαχείριση.

Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στις Σταθερές Συγκοινωνίες, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μαζί με τις άμεσες επαφές εντός επιχείρησης, να φτάνουν τα 65, σε σύνολο 2500 εργαζομένων.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η αγωνία στις Σταθερές Συγκοινωνίες εστιάζεται κυρίως στους σταθμάρχες και τους εργαζόμενους στα τρένα. Και αυτό, διότι αφενός ο αριθμός των σταθμαρχών είναι συγκεκριμένος και το μέσο δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς την παρουσία τους, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει και για τους εργαζόμενους. Ανάλογη είναι η αγωνία και για το Μετρό : Τόσο σε ό,τι αφορά τους οδηγούς, όσο όμως και για το Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του μέσου.

Όλα αυτά, όταν ο μέσος όρος των εμβολιασμένων εργαζομένων στα ΜΜΜ κινείται περίπου στο 70%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή