Ομολογία αποτυχίας από τη Ρωσία, «τα κάναμε θάλασσα» με την επιστράτευση, παραδέχεται ανοιχτά το Κρεμλίνο

Χρειάστηκαν μερικές ημέρες, αλλά τελικά το Κρεμλίνο παραδέχθηκε αυτό που όλος ο κόσμος γνώριζε από την πρώτη στιγμή: ότι η μερική επιστράτευση που κήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος θα κατέληγε σε φάρσα που θα έπληττε ακόμα περισσότερο την εικόνα της Μόσχας, σε μια στιγμή που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η αντεπίθεση της Ουκρανίας.

«Τα λάθη θα διορθωθούν»

Έτσι, έκων-άκων, το Κρεμλίνο παραδέχθηκε ότι έγιναν “λάθη” στην στρατολόγηση εφέδρων για να πάνε να πολεμήσουν στην Ουκρανία και υπογράμμισε πως δεν υπάρχει αυτή την ώρα “απόφαση” να κλείσουν τα σύνορα, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει εκτεταμένες αντιδράσεις και διαδηλώσεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και κύμα διαφυγής πολλών -κυρίως νεαρών- Ρώσων στο εξωτερικό.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το διάταγμα (σ.σ. της επιστράτευσης) παραβιάστηκε“, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος είπε πως ελπίζει πως “τα λάθη θα διορθωθούν“. Οι αρχές δήλωσαν πως η επιστράτευση 300.000 εφέδρων αφορά μόνο όσους έχουν στρατιωτική εμπειρία ή απαραίτητες ικανότητες. Ωστόσο, ήδη έχουν καταγραφεί περιπτώσεις επιστράτευσης ηλικιωμένων, ασθενών, χωρίς εμπειρία ή και φοιτητών.

Διαδηλώσεις και συλλήψεις

Η επιστράτευση προκάλεσε διαδηλώσεις και οδήγησε σε χιλιάδες συλλήψεις μετά την ανακοίνωσή της από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα. Πολλοί Ρώσοι φαίνεται επίσης πως επέλεξαν να φύγουν από τη χώρα αν ληφθεί υπόψη η αυξημένη συρροή στα σύνορα με τη Γεωργία, το Καζακστάν, τη Φινλανδία ή τη Μογγολία. Αυξήθηκαν επίσης κατακόρυφα τα αεροπορικά ταξίδια.

Το κύμα φυγής προς το εξωτερικό ενίσχυσε το ενδεχόμενο η Ρωσία να απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα των ανδρών σε ηλικία που μπορούν να πολεμήσουν. Όμως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως οι αρχές “δεν έχουν λάβει απόφαση” σε αυτό το στάδιο που να αφορά το κλείσιμο των συνόρων για αυτή την κατηγορία των πολιτών, μάλλον για να αποτρέψουν μεγέθυνση του φαινομένου.

Τεράστιο κύμα φυγής

Σημειώνεται ότι η Νόβαγια Γκαζέτα ανέφερε στον ιστότοπό της πως 261.000 άνδρες έχουν φύγει από τη χώρα αφότου ανακοινώθηκε η μερική επιστράτευση, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη πηγή στην προεδρική διοίκηση της Ρωσίας. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός δεν έχει ακόμα καταστεί δυνατόν να επιβεβαιωθεί, αν και οι αρχές τον αμφισβητούν, λέγοντας ότι είναι υπερβολικά μεγάλος.

Ο δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Πάβελ Τσίκοφ δήλωσε πως οι συνοριοφρουροί στο μοναδικό εν λειτουργία σημείο διέλευσης της Ρωσίας με τη Γεωργία σταμάτησαν κάποιους ανθρώπους από την έξοδο, επικαλούμενοι τον νόμο για την επιστράτευση. Ο τοπικός υπουργός Εσωτερικών δήλωσε την Κυριακή πως υπήρχε ουρά 2.300 αυτοκινήτων στο σημείο διέλευσης Verkhny Lars.

Καμία δημοσίευση για προβολή