“Ωμός Συνταγματικός λαϊκισμός” – Έκλεισε ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας

 

Ολοκληρώθηκε το βράδυ (14/03) στη Βουλή ένας κύκλος χαμένων ευκαιριών για τον πραγματικό θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας μας. Η  Αναθεώρηση του Συντάγματος ουσιαστικά μένει μετέωρη. Και επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι ακόμη κι ο Καταστατικός Χάρτης αντιμετωπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κομματικό εργαλείο για φτηνούς αντιπερισπασμούς.

Όπως τόνισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης,

Ο  ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια σειρά από ολέθριες προτάσεις. Όπως η Συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής ώστε η χώρα να μην έχει ποτέ σταθερή κυβέρνηση. Οι ανά εξάμηνο ψηφοφορίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που οδηγούν νομοτελειακά σε μια παράλυση διαρκείας. Δημοψηφίσματα με υπογραφές ακόμη και μέσω Διαδικτύου, ώστε να μπορούν να τα χρησιμοποιούν εργαλειακά κάποιοι όπως το επιθυμούν. Και, βέβαια, παντελώς αχρείαστες διατυπώσεις που αφορούν τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, διατυπώσεις οι οποίες δημιουργούν προβλήματα αντί να τα λύνουν.

Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είχε τίποτα να πει και τίποτα να εισφέρει σε αυτή τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, για τα μεγάλα θέματα του παρόντος αλλά και του μέλλοντος: Καμία πρόταση για μία σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση. Καμία πρόταση για ανοιχτή Παιδεία. Καμία πρόταση από την κυβερνητική πλειοψηφία για μια ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Καμία πρόταση για αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κουβέντα για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, για σταθερή φορολογία, για το πως το Σύνταγμα μπορεί  να βοηθήσει ώστε να απλοποιηθεί και να γίνει πιο ελκυστικό το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα. Κουβέντα για το ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Για Υγεία για όλους, αλλά και κουβέντα για σύγχρονες περιβαλλοντικές πολιτικές.

Από την πλευρά του ο Συνταγματολόγος, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος,αποδόμησε τις προτάσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα η στάση του, στη συντριπτική πλειονότητα των θεμάτων, η οποία όπως είπε, είχε τα εξής χαρακτηριστικά:

Πρώτον, ήταν για πολλά σημεία μικρόψυχη και αμυντική. Αυτό αφορά τον αποκλεισμό της αναθεώρησης του άρθρου 16 παράγραφοι 5 και 8 για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια και την απόρριψη της πρότασης για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή με αυξημένη πλειοψηφία και όχι από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Δεύτερον, σε άλλα σημεία η πρόταση και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υστερόβουλη, όπως η προσπάθεια εισαγωγής ως πάγιου εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, ενώ πρέπει να υπάρχει ευχέρεια του εκλογικού νομοθέτη να προσδιορίζει το σύστημα  μέσα στην εξέλιξη των γεγονότων, των καταστάσεων, των αναγκών, με τον περιορισμό βέβαια ότι το σύστημα θα ισχύει από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση, πλην ευρυτάτης συναίνεσης.

Τρίτον, άλλα πολλά σημεία των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ρητορικά, έως δημαγωγικά, χωρίς πραγματικό κανονιστικό περιεχόμενο, ήταν ωμή έκφραση συνταγματικού λαϊκισμού.

Τέταρτον, άλλα σημεία των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αλλοιωτικά του πολιτεύματος, της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Η πρόταση για την άμεση εν τέλει εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η ευκολία των δημοψηφισμάτων με συλλογή υπογραφών, η δημαγωγική πρόταση Πρωθυπουργός να είναι μόνον κάποιος που έχει τη βουλευτική ιδιότητα, ακόμη κι όταν επιλέγουν έναν Πρωθυπουργό όλοι οι Βουλευτές κ.ά.

Πέμπτον, υπήρξαν και προτάσεις απολύτως ανεύθυνες, μετά την εμπειρία της κρίσης, απολύτως ανεύθυνες σε σχέση με την ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας.

Περισσότερα σε λέξεις

Η πρόταση να διεξάγεται δημοψήφισμα σε κάθε περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 28 παράγραφος 2, δηλαδή για κύρωση Συνθήκης, με την οποία μεταφέρονται αρμοδιότητες σε όργανα διεθνών οργανισμών, θέτει την Ελλάδα εκτός διεθνούς συστήματος και την καθιστά προπύργιο του διεθνούς συνταγματικού λαϊκισμού. Και βεβαίως όλα αυτά αντιβαίνουν με τις συμφωνίες που έχει κάνει ο ίδιος κ. Τσίπρας για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060, ένα καταστροφικό υπερπλεόνασμα το οποίο λειτουργεί αντιαναπτυξιακά.

“Φτηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια” λέει ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας την ότι επέλεξε να παίξει φτηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια με το Σύνταγμα.

«Το πολιτικό σύστημα που κυβερνούσε επί 40 χρόνια, είχε πολλαπλές ευκαιρίες να κάνει μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα και δε το τόλμησε. Και όταν το τόλμησε οδήγησε σε μεταρρυθμίσεις όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών που σε όλους μας πρέπει να προκαλεί ντροπή», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ απαντώντας στον πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν συζητήθηκε τόσο πολύ αναθεωρητική διαδικασία.

«Η Συνταγματική Αναθεώρηση δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε τι οδήγησε σε απαξίωση το πολιτικό σύστημα, αλλά και να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες των πολιτών και το αίτημα για περισσότερη δημοκρατία. Να σκεφτούμε τι πήγε στραβά με το πολιτικό σύστημα, με τον Κοινοβουλευτισμό. Έχουμε τη δυνατότητα να σκεφτούμε τα λαϊκά αιτήματα που αναδύθηκαν μέσα από την πρωτοφανή κρίση του πολιτικού μας συστήματος. Προτείνουμε αλλαγές, που ενισχύουν τη λαϊκή παρέμβαση, ρυθμίζουν ιστορικές εκκρεμότητες» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]