“Όνειρο θερινής νυκτός” ήταν και πάει η “προοδευτική” συγκυβέρνηση του Τσίπρα. Μπλίνκεν: “Μαυρίλα” στην Τουρκία, χαρούλες στην Ελλάδα

    Στην Τουρκία γκρίνια και σύννεφα. Αν και ο ίδιος δεν έκανε κανένα απολύτως σχόλιο, πέραν των επίσημων δηλώσεων, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως προκύπτει και από τα ρεπορτάζ των διεθνών ΜΜΕ, συνάντησε δύο εντελώς διαφορετικές εικόνες κατά τις επισκέψεις του στην Τουρκία και την Ελλάδα.

    Και ενώ η συνάντηση με τον Ερντογάν έγινε “στο πόδι”, κατά τη συνάντηση Μπλίνκεν-Τσαβούσογλου, περισσότερη έμφαση μοιάζει να δόθηκε στα ζητήματα που… χωρίζουν Ουάσιγκτον και Άγκυρα (πώληση των F-16, ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ένταση στα ελληνοτουρκικά) και λιγότερη στη θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών, με τον Μπλίνκεν να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι Ουάσιγκτον και Αγκυρα δεν συμφωνούν σε κάθε θέμα, ωστόσο η σχέση των δύο χωρών είναι ανθεκτική απέναντι στις προκλήσεις, προφανώς για να… ελαφρύνει το κλίμα.

    ***

    Στην Αθήνα το κλίμα ήταν διαφορετικό. Σε πλήρη αντίστιξη, η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Αθήνα και οι συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, αλλά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, έμοιαζαν εντελώς διαφορετικές, αποπνέοντας μια αίσθηση νηφάλιας συζήτησης μεταξύ αξιωματούχων δύο χωρών που, όχι μόνο έχουν καλές σχέσεις, αλλά επιδιώκουν να τις εμβαθύνουν σε κρίσιμους τομείς, όπως η συνεργασία στην άμυνα, στην ενεργειακή ασφάλεια και στην πολιτική συνεργασία.

    Αν μη τι άλλο, οι επαφές του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Αθήνα απέδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας είναι αναβαθμισμένες σε πολύ υψηλό βαθμό και ότι οι δύο χώρες έχουν κοινό βηματισμό σε μείζονος σημασίας στρατηγικούς τομείς. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μπλίνκεν εμμέσως πλην σαφώς έμοιαζε να κάνει παραινέσεις προς την Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης, κάτι που κατά τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, θα την ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό.

    ***

    Η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ. Κατά τον 4ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ (με επικεφαλής τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν) οι δύο χώρες αξιοποίησαν την ευκαιρία για να αναδείξουν την όλο και ισχυρότερη διμερή και διατλαντική σχέση τους, βασισμένη στις κοινές αξίες και τα συμφέροντά τους και επαναβεβαίωσαν τη βούληση να ενισχύσουν τη συνεργασία σε επτά τομείς: Περιφερειακά ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Ενέργεια και Περιβάλλον, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Εμπόριο και Επενδύσεις, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

    Ειδικότερα, στη συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναδείχθηκε η σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και της ειρηνικής επίλυσης των θαλάσσιων διαφορών και άλλων διαφωνιών μέσω της διπλωματικής οδού. «Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και της ειρηνικής επίλυσης των θαλάσσιων διαφορών και άλλων διαφωνιών μέσω της διπλωματικής οδού», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    ***

    Oι πολίτες θέλουν σταθερή κυβέρνηση. Την επιλογή δεύτερων εκλογών, σε αναζήτηση σταθερής κυβέρνησης (αυτοδυναμίας) κάνει η πλειοψηφία, ακόμα κι αν προκύψει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στην πρώτη κάλπη,  σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της μέτρησης της ALCO για λογαριασμό του Alpha.

    Μάλιστα, το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης συνασπισμού (26%) συγκεντρώνει μία κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, μιας και η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ έλκονται από το σύνθημα περί αυτοδυναμίας που εκπέμπει η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος.

    Μέχρι το 37% φτάνει το ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης συνασπισμού, συγκεντρώνει ενδεχόμενο σχήμα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜΕΡΑ25, με το 50% των πολιτών να ζητά νέες εκλογές για σταθερή κυβέρνηση. (Άλλη μια απόδειξη ότι η “προοδευτική συγκυβέρνηση του Τσίπρα είναι όνειρο θερινής νυκτός)

    alco-slide_3
    alco-slide_5

    ***

    Υποψήφιος ξανά στον δυτικό τομέα Αθηνών ο πρωθυπουργός. «Πόσο χαίρομαι κάθε φορά που επιστρέφω στο πολιτικό μου σπίτι. Γιατί εδώ εκλέγομαι και θα εξακολουθώ εδώ να εκλέγομαι», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτών στο Περιστέρι. Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από όταν ξεκίνησα την πολιτική μου διαδρομή το 2003 και η πρώτη μου εμφάνιση ήταν σε συγκέντρωση του Κώστα Καραμανλή στο Αιγάλεω», συνέχισε. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε την Ελλάδα πιο ισχυρή παρά τις πολλές κρίσεις που αντιμετώπισε και κάθε στιγμή ήταν δίπλα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

    «Όσο η οικονομία αναπτύσσεται πάντα το όποιο δημοσιονομικό πλεόνασμα θα στρέφεται σε κοινωνικές πολιτικές γιατί είμαστε η μεγάλη λαϊκή παράταξη που ενώνει τους Έλληνες», υπογράμμισε.

    ***

    Ισχυρή αύξηση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις. Αύξηση κατά 67,9% εμφάνισαν πέρυσι τα έσοδα από τον τουρισμό, σε σύγκριση με το 2021 και διαμορφώθηκαν στα 17,631 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, αντανακλά την αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 89,3% καθώς ο αριθμός των επισκεπτών έφθασε τα 27,8 εκατομμύρια έναντι 14,7 εκατ. που ήταν το 2021.

    Σε σχέση με το 2019, το 2022 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 3,0%, καθώς και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατά 11,2%, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 9,7%.

    ‘Οσον αφορά στην αύξηση των εισπράξεων αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 46,8%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 9.87 δισ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 105,2%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 7,2 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 8,0196 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 44,9%.

    ***

    Αύξηση 12,2% σε ετήσια βάση στο λιανικό εμπόριο. Πολύ καλές επιδόσεις κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ για το ελληνικό λιανικό εμπόριο κατά το δ’ τρίμηνο του 2022, όπου ο τζίρος κατέγραψε σημαντική αύξηση σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αύξηση 12,2% σε σχέση με πέρυσι κατέγραψε ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου το 2022 και διαμορφώθηκε στα 61,996 δισ. ευρώ με το αντίστοιχο μέγεθος του 2021 να βρίσκεται στα 55,234 δισ. ευρώ.

    Οι δραστηριότητες που είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στην αύξηση του κύκλου εργασιών το έτος 2022 σε σχέση με το έτος 2021 είναι: Λιανικό εμπόριο καυσίμων κίνησης σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 28,4%. Και Λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, ποτά ή καπνό, αύξηση 7,0%.

    Η δραστηριότητα που παρουσίασε μείωση στον κύκλο εργασιών το έτος 2022 σε σχέση με το έτος 2021 είναι το λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα, μείωση 1,0%.

    ***

    Τζο Μπάϊντεν: “Ο Πούτιν επέλεξε αυτόν τον πόλεμο”. Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απευθύνθηκε χθες (από την Πολωνία) ευθέως στον λαό της Ρωσίας, λέγοντας ότι ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία δοκίμασε όλες τις δημοκρατικές χώρες. «Όταν η Ρωσία εισέβαλε, δεν δοκιμάστηκε μόνο η Ουκρανία. Όλος ο κόσμος αντιμετώπισε μια δοκιμασία. Η Ευρώπη δοκιμαζόταν. Η Αμερική δοκιμαζόταν. Το ΝΑΤΟ δοκιμαζόταν. Όλες οι δημοκρατίες δοκιμάζονταν», είπε, ωστόσο επισήμανε ότι οι σύμμαχοι στάθηκαν δυνατοί ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας και σημείωσε ότι όταν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τα τανκς να εισβάλουν στην Ουκρανία πέρυσι, «νόμιζε ότι θα κάνουμε πίσω. Έκανε λάθος».

    Αυτό, είπε ο Μπάϊντεν, δεν ήταν ποτέ αναγκαιότητα, η Δύση δεν σχεδίαζε ποτέ να επιτεθεί στη Ρωσία (τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η Δύση δεν σχεδιάζει να επιτεθεί στη Ρωσία, όπως είπε σήμερα ο Πούτιν. Δεν είναι εχθροί οι εκατομμύρια Ρώσοι που θέλουν απλώς να ζήσουν ειρηνικά με τους γείτονες τους») και ότι ο Πούτιν επέλεξε αυτόν τον πόλεμο, σε ευθεία αντίθεση με όσα ισχυρίστηκε ο Πούτιν νωρίτερα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος έβαλε στο στόχαστρο τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο λέγοντας ότι «είναι αντιμέτωπος με κάτι σήμερα που δεν πίστευε ότι ήταν δυνατό πριν από ένα χρόνο».

    ***

    Στη Μόσχα ο πρόεδρος της Κίνας. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ετοιμάζεται να επισκεφθεί τους επόμενους μήνες τη Μόσχα για να πραγματοποιήσει μια Σύνοδο Κορυφής με τον πρόεδρο της Ρωσίας, σύμφωνα με πηγές της WSJ.

    Το Πεκίνο διαμηνύει ότι θέλει να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης και οι πηγές της WSJ είπαν ότι μια συνάντηση με τον κ. Πούτιν θα ήταν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την προώθηση πολυμερών ειρηνευτικών συνομιλιών.

    Νωρίτερα, την Τρίτη, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσινγκ Γκανγκ, δήλωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση να γίνει «διάλογος» καθώς είναι «πολύ ανήσυχη» για την ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία, η οποία δεν σταματά να «εντείνεται» κι υπάρχει κίνδυνος ακόμη και «να ξεφύγει από τον έλεγχο».

    ***

    Πέντε χρόνια πρωθυπουργός και 14 χρόνια σιωπηλός. Μετά από την απώλεια της εξουσίας, ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε την σιωπή: ενώ μέσα σε λίγους μήνες η κυβέρνηση Παπανδρέου αναγκάστηκε να υποκύψει στα Μνημόνια, ο ίδιος δεν μίλησε ποτέ για τα χρόνια που κυβέρνησε και τις ευθύνες που του αναλογούσαν για την μεγάλη αύξηση του ελλείμματος…

    ***

    Και που αποχωρεί ο Καραμανλής; Ούτε αντιπολίτευση έκανε ούτε συμπολίτευση. Ούτε δηλώσεις ούτε ομιλίες, ούτε ενεργή πολιτική κάποιου είδους που άφηνε αποτύπωμα. Και τώρα που αποφάσισε να αποχωρήσει, μήτε αναστεναγμοί ανακούφισης θα ακουστούν μήτε δοξαστικοί τού πρέπουν. Φορέας ενός μεγάλου ονόματος, που δεν ξέρουμε αν το απομείωσε, σίγουρα πάντως δεν του πρόσθεσε (Δημήτρης Ευθυμάκης,  Protagon.gr)

    Θήτα Ευγενικός

    Δευτέρα με Παρασκευή

     

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή