Δάφνη Γρηγοριάδη

Οι Ελληνοαμερικανικές οικονομικές σχέσεις κινούνται σε χαμηλές πτήσεις. Είμαστε στην… 70ή θέση ως εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ

Το πλαίσιο της εμβάθυνσης των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων: Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού με μέλη της  Ελληνικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ, πέρα από τις διεθνείς σχέσεις και τα αμυντικά ζητήματα,  συζητήθηκε και η οικονομία. Με αφορμή αυτό το γεγονός αξίζει να γίνει μια ανασκόπηση των μέχρι τώρα οικονομικών διμερών μας σχέσεων και των προοπτικών.

Οι μεταξύ μας οικονομικές σχέσεις: Eπικεντρώνονται κυρίως στο εμπόριο και τις επενδύσεις. Την τελευταία δεκαετία η συνεργασία των δύο χωρών έχει ενισχυθεί, αλλά σε απόλυτα μεγέθη παραμένει χαμηλά .

Πήρε ώθηση όταν: H Ελλάδα τερμάτισε το μνημονιακό πρόγραμμα λόγω των  νέων προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Φυσικά ο διεθνής εμπορικός πόλεμος επηρέασε και την Ελλάδα αφού ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκε αντιμέτωπη με δασμολογικές κυρώσεις.

Το θετικό γεγονός: Tον Οκτώβριο, εξαιρέθηκαν από την επιβολή δασμών  οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ Ελληνικών ελαιών και ελαιόλαδου , που αποτελούν τα βασικά εξαγόμενα αγροτικά προϊόντα προς τις ΗΠΑ.

Στο μέλλον: Δίνεται προτεραιότητα στην συνεργασία σε τομείς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, έρευνας και τεχνολογίας, ακινήτων, καθώς και στον κλάδο της ενέργειας. Η ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών F35, μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες στην τεχνολογία αιχμής για την Ελληνική βιομηχανία.

Ο Αμερικανικός Τουρισμός: Οι Αμερικανοί είναι οι δεύτεροι πιο συχνοί τουρίστες στην χώρα μας , μετά τους Ευρωπαίους και πέμπτοι στην γενική κατάταξη. Οι εισροές τουριστών από τις ΗΠΑ ωστόσο θα μπορούσαν να ήταν περισσότερες αν υπήρχε απευθείας αεροπορική σύνδεση.

Υπάρχουν  προοπτικές: Στους τομείς του συνεδριακού τουρισμού αλλά και του  ιατρικού τουρισμού, με την αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου του Ελληνικού ιατρικού προσωπικού που χάνεται στην διεθνή μετανάστευση,  μιας και η ιατρική περίθαλψη στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ακριβή.

Η Ελλάδα εξάγει στις ΗΠΑ: Τουλάχιστον 12 προϊόντα βαριάς και ελαφράς βιομηχανίας και 7 τουλάχιστον προϊόντα νωπής και επεξεργασμένης αγροτικής παραγωγής. Από αυτές τις εξαγωγές, απουσιάζουν οι ψηφιακές υπηρεσίες, την στιγμή που οι άλλες χώρες τις ΕΕ, εξάγουν στις ΗΠΑ ψηφιακές υπηρεσίες  αξίας άνω των 120 δίς $ τον χρόνο. Οι εξαγωγές σημείωσαν μεν  αύξηση 22% το 2018 σε σχέση με το 2017 με αξία  1,6 δίς$, αλλά αυτό δεν αρκεί για να ανεβάσει την Ελλάδα από την χαμηλή  70ή θέση ως εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ.

Από πλευράς επενδύσεων : Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις από Αμερικανικά συμφέροντα, στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά τα έτη της κρίσης κάτω του 1 δίς $τον χρόνο, σε σχέση με επενδύσεις άνω των 100 δίς $ που πραγματοποιούν συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συμπέρασμα :  Όλα αυτά δείχνουν , ότι με εξυγίανση, εξ ορθολογισμό και εκσυγχρονισμό των θεσμών, και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, θα δημιουργηθούν περιθώρια ανάπτυξης των Ελληνο-αμερικανικών οικονομικών σχέσεων.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ