ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Χαμηλώνει τον πήχη για την ανάπτυξη στο 2,8%. Αύξηση του πληθωρισμού στο 8,8% το 2022

Πληθωρισμό 8,8% και άνοδο του ΑΕΠ 2,8% το 2022 προβλέπει για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ, επισημαίνοντας ότι οι αυξανόμενες παγκόσμιες τιμές, η αυξημένη αβεβαιότητα και οι αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες θα αντισταθμιστούν εν μέρει από τις εκταμιεύσεις του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, τη δημοσιονομική στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και την αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων.

Αύξηση του πληθωρισμού σε ιστορικά υψηλά 25ετίας 

Στο τμήμα της έκθεσης στο οποίο εξετάζει την Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ σημειώνει την αύξηση του πληθωρισμού σε ιστορικά υψηλά 25ετίας κυρίως λόγω των συνεχών ανατιμήσεων των τιμών των καυσίμων

Όπως τονίζεται οι τιμές στην Ελλάδα επηρεάζονται από την εξάρτηση της χώρας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) που φτάνουν το 30% των αναγκών. Αυτό έχει αποτυπωθεί στην πραγματική οικονομία με την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 79% με βάση τα στοιχεία Απριλίου.

Με αυτά τα δεδομένα ο Οργανισμός εκτιμά ότι μετά την ισχυρή ανάπτυξη κατά 8,3% το 2021, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί για φέτος στο 2,8% και στο 2,5% το 2023.

Εξηγώντας την πρόβλεψη για τον επόμενο χρόνο τονίζει ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα λόγω του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από όλη την ΕΕ, ενώ πρόβλημα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα δημιουργήσει και η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Ο ρόλος των εισροών από το Ταμείο Ανάκαμψης 

Αναγνωρίζει πάντως ότι φέτος και του χρόνου θετικό ρόλο στην ανάπτυξη θα παίξουν οι καθαρές εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα φτάνουν το 1,6% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, αλλά και η διατήρηση αυξητικής δυναμικής σε εξαγωγές και επενδύσεις Μάλιστα προβλέπει αύξηση εξαγωγών κατά 16,5% για φέτος και 5,8% για το 2023. Επίσης εκτιμά ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 9% για φέτος και κατά 12,4% το 2023.

Επίσης παραδέχεται ότι λόγω μη υπολογισμένων εσόδων από έμμεσους φόρους θα είναι δυνατό η Ελλάδα θα επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.

Μέτρα στήριξης

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι η κρατική στήριξη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα συνεχιστεί και το 2022 τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει και εν μέρει εφαρμόσει μόνο για φέτος μέτρα στήριξης που φτάνουν τα 5,6 δις ευρώ ( 2,7% του ΑΕΠ ) τα οποία θα χρηματοδοτηθούν κατά ένα μέρος από τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων.

Σημειώνει εκτός από τα άμεσα μέτρα στήριξης έχει εφαρμοστεί ήδη η αύξηση του κατώτερου μισθού συνολικά κατά 9% μέσα στο 2022 η ανατολή του ειδικού τέλους αλληλεγγύης αλλά και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% .

Πρόβλημα η αύξηση επιτοκίων

Τονίζει πάντως ότι μέρος της στήριξης από τα μέτρα αυτά θα χαθεί από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ μέσα στο στον χρόνο οι οποίες όπως τονίζει θα επηρεάσουν την Ελλάδα περισσότερο από τις άλλες χώρες της ΕΕ γιατί θα αυξήσουν το κόστος τους δανεισμού α του δημοσίου αλλά και των επιχειρήσεων μέσω εταιρικών ομολόγων . Τούτο παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί ειδικά για την Ελλάδα να παρεμβαίνει όταν κάποια ομόλογα αντιμετωπίζουν πρόβλημα στις αγορές

Τέλος ο ΟΟΣΑ επισημαίνει τον κίνδυνο οι αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ να οδηγήσουν σε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων δυσκολεύοντας την εκκαθάριση των χαρτοφυλακίων των εμπορικών τραπεζών .

Υπενθυμίζεται ότι στην αντίστοιχη έκθεση του Δεκεμβρίου ο ΟΟΣΑ η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ έκανε λόγο για ανάπτυξη 4,8% της ελληνικής οικονομίας το 2022.

Καμία δημοσίευση για προβολή