Ωρα αποφάσεων για νέα μέτρα στην Αττική. Οι προτάσεις των επιστημόνων και ο προβληματισμός του πρωθυπουργού

Η δεξαμενή μέτρων περιλαμβάνει ανάλογα αυτών που έχουν εφαρμοστεί στον Πόρο.

Στα χέρια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται ο κατάλογος των μέτρων της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για την αντιμετώπιση του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται σε περιοχές της χώρας και ιδίως στην Αττική.

Οι εισηγήσεις των επιστημόνων θα δημοσιοποιηθούν πιθανότατα στην απογευματινή, τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε χθες από την Επιτροπή των ειδικών επιστημόνων να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για τις περιοχές όπου καταγράφεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, με πρώτη την Αττική που επί μέρες εμφανίζεται “κόκκινη”.

Ποια μέτρα εισηγούνται οι ειδικοί

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δεξαμενή μέτρων περιλαμβάνει ανάλογα αυτών που έχουν εφαρμοστεί στον Πόρο.

Κατά τις ίδιες πηγές, προτείνεται το κυλιόμενο ωράριο τόσο στο Δημόσιο, όσο και σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, όπου αναμένεται να έχει ως συνέπεια την αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς στις ώρες αιχμής.

Ακόμα προτείνεται παράταση του κλεισίματος των καταστημάτων από τις 12 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, περιορισμός του αριθμού των ατόμων σε δημόσιες και ιδιωτικές συναθροίσεις και περαιτέρω περιορισμός του αριθμού των πελατών στα τραπεζοκαθίσματα.

Παράλληλα, μελετώνται προτάσεις για το πώς θα αποφεύγεται ο συγχρωτισμός σε ανοικτούς χώρους όπως οι λαϊκές όπου εξετάζεται το ο ενδεχόμενο να υπάρξουν ειδικότερα μέτρα για πιο αραιή τοποθέτηση των πάγκων.

Τέλος εξετάζεται και η πιθανότητα για ακόμη πιο αυστηρή σύσταση στη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε σημεία όπου μπορεί να καταγραφεί συνωστισμός.

Στο επίκεντρο πάλι η Αττική

Ο πρωθυπουργός και γενικότερα η κυβέρνηση, θεωρούν την καθολική χρήση μάσκας ως έσχατο μέτρο, καθώς θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα τόσο στους πολίτες όσο και στη γενικότερη οικονομική ζωή της πόλης.

Από την άλλη, αν η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, τότε, δύσκολα θα αποφευχθεί.

Όπως προκύπτει από την γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων η Αττική βρίσκεται σταθερά στον πυρήνα της επιδημίας.

Από τα  χθεσινά 180 νέα περιστατικά, τα 102 εντοπίστηκαν στην περιφέρεια της πρωτεύουσας ενώ 21 κατεγράφησαν στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή