Ωρα μηδέν για την τουρκική λίρα: Η κατάρρευση της ισοτιμίας της ξυπνά μνήμες του κραχ του 2018 – Αλυσιδωτά αρνητικά ρεκόρ και σενάρια για capital controls

Τουρκική λίρα

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας βγαίνει εκτός κάθε ελέγχου, οι πολιτικές εμμονές και η γεωπολιτική «τζιχάντ» του Ερντογάν προκαλούν πλέον πανικό στις αγορές, και οι αναλυτές μιλούν πια για επανάληψη του έργου του 2018: Του μεγάλου συναλλαγματικού κραχ που οδήγησε την Τουρκία σε βαθιά οικονομική κρίση και προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς σε όλες τις αναπτυσσόμενες αγορές.

Μετά την διάρρηξη και του φράγματος των 8 λιρών ανά δολάριο την Δευτέρα, το τουρκικό νόμισμα σπάει σήμερα αλλεπάλληλα, νέα αρνητικά ρεκόρ.

Εχει ήδη φθάσει στις 8,319 λίρες ανά δολάριο, οι απώλειές του από την αρχή της εβδομάδας είναι 4,4%, και σύμφωνα με τους αναλυτές της Commerzbank είναι θέμα ελάχιστων ημερών να σπάσει και το όριο των 9 λιρών ανά δολάριο.

Από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα η βουτιά του τουρκικού νομίσματος έχει φθάσει στο 30%, ενώ στο σύνολο της τελευταία δεκαετίας επί προεδρίας Ερντογάν η κατάρρευση είναι της τάξης του 80%.

Ο Ερντογάν ρισκάρει και τραπεζική κρίση

Παρά την εικόνα αυτή ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην, ανορθόδοξη και αυτοκαταστροφική, πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, απειλώντας να πυροδοτήσει ταυτόχρονα και τραπεζική κρίση με δεδομένη την βαριά έκθεση των τουρκικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε δάνεια σκληρού νομίσματος – κυρίως σε δάνεια δολαρίων.

«Βρισκόμαστε πίσω στο καλοκαίρι του 2018: Το ερώτημα είναι απλά πόσο πιο χαμηλά μπορεί να πάει η λίρα και πότε θα αναγκαστεί η κεντρική τράπεζα να αυξήσει απότομα τα επιτόκιά της», λέει στο Reuters ο αναλυτής της BlueBay Asset Management Τιμ Ας.

Η ανεξέλεγκτη πτώση της λίρας στεγνώνει και τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας καθώς η κεντρική τράπεζα κάνει συνεχείς παρεμβάσεις στην αγορά για να στηρίξει το νόμισμα. Σύμφωνα με την Goldman Sachs η κεντρική τράπεζα μόνον τον Αύγυουστο έριξε στην αγορά 16 δις δολάρια για να στηρίξει την λίρα.

Σενάρια για capital controls

Η πορεία αυτή απειλεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και για τις τουρκικές τράπεζες με τα σενάρια για πιθανή επιβολή capital controls να επανέρχονται στο προσκήνιο με δραματικούς τόνους τα τελευταία 24ωρα.

Ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ διέψευσε εκ νέου το ενδεχόμενο επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων, ουδείς όμως γνωρίζει πως θα αποτραπεί και μια οξεία τραπεζική κρίση.

Και τούτο διότι, όπως επίσης προειδοποιεί το Reuters, μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 οι τουρκικές επιχειρήσεις και τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν βαριές αποπληρωμές δανειακών υποχρεώσεων που φθάνουν συνολικά στα 13,3 δις δολάρια. Είναι προφανές ότι η δραματική υποχώρηση της λίρας ανεβάζει ασφυκτικά και την πίεση για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες στην προσπάθεια να αναχρηματοδοτήσουν αυτόν τον τεράστιο όγκο δανείων σε σκληρό νόμισμα.

Καμία δημοσίευση για προβολή