Ωρα μηδέν για την τουρκική λίρα: Νέα κατάρρευση παρά τις μαζικές παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας

Τουρκική λίρα

Στο σημείο «μηδέν» οδεύει η τουρκική λίρα, και μαζί και η οικονομία της Τουρκίας.

Η λίρα υπέκυψε σήμερα σε νέο ορμητικό κύμα πωλήσεων και η ισοτιμία της «έγραψε» νέο αρνητικό ιστορικό ρεκόρ, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών ότι η νομισματική κρίση στην Τουρκία απέχει πια ελάχιστα από το να οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός.

Παρά τις μαζικές παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας έσπασε και το φράγμα των 7,7 λιρών ανά δολάριο, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην ανορθόδοξη πολιτική των χαμηλών επιτοκίων και του «σταθερού» νομίσματος.

Καταλύτης των εξελίξεων θεωρείται η αυριανή συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, όπου όμως η εκτίμηση των αναλυτών είναι πως και πάλι δεν θα ληφθεί απόφαση αύξησης του βασικού επιτοκίου.

Αντί της ευθείας αύξησης των επιτοκίων, αναμένεται ότι η κεντρική τράπεζα θα επιχειρήσει να ανεβάσει το κόστος του χρήματος με παράπλευρα εργαλεία, ωστόσο είναι άκρως αμφίβολο εάν αυτή η τακτική θα μπορέσει να ανακόψει το σπιράλ πτώσης της λίρας.

Ο πρώτος και μεγάλος κίνδυνος είναι η μετακύλιση της κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών της Τουρκίας, όπως προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα με ηχηρό τρόπο και η Moody’s.

Ο διεθνής οίκος έκρουσε συναγερμό για άμεση αλλαγή πολιτική από τον Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να αποφύγει ένα πιστωτικό γεγονός  και αθέτηση πληρωμών – έναν απολύτως ορατό κίνδυνο αφού τα ταμειακά διαθέσιμα της Τουρκίας έχουν εξαντληθεί και οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας γίνονται πλέον με «δανεικά» δολάρια.

Η Moody’s χαρακτήρισε πάντως τον τούρκο πρόεδρο «απρόθυμο» ή «αδύναμο» να αντιμετωπίσει την κρίση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή