Ωρα να «σπάσει» το Σύμφωνο Σταθερότητας στη ευρωζώνη; – Η πανδημία ρίχνει τα ταμπού: Στο τραπέζι πρόταση για αύξηση του πλαφόν του χρέους στο 100% του ΑΕΠ

Σύμφωνο Σταθερότητας

Ο μέσος όρος του δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη έχει φθάσει στο 94% του ΑΕΠ της περιοχής, στην Ελλάδα το χρέος τρέχει σε ποσοστό 199% του ΑΕΠ και στην Ιταλία έχει εκτιναχθεί στο 132%.

Οι αριθμοί αυτοί και μόνον ανοίγουν ντε φάκτο την συζήτηση για αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων στην ευρωζώνη. Και η πανδημία σπάει τα ταμπού: Σύμφωνα με το CNBC στο τραπέζι της Ε.Ε. βρίσκεται ήδη πρόταση για να ανέβει το πλαφόν του χρέους στο 100% του ΑΕΠ από το 60% που ισχύει σήμερα με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η Κομισιόν ανοίγει την συζήτηση για αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων

Το CNBC αναφέρει επίσης ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να ανοίξει, και επισήμως, σύντομα την συζήτηση για την αλλαγή και χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων. Mοχλός αυτής της συζήτησης είναι το αναπόδραστο αδιέξοδο που διαφαίνεται για την επόμενη μέρα της πανδημίας, μετά και τις αθρόες εκδόσεις κρατικών δανείων για να στηριχτούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες στην διάρκεια των lockdowns.

Σε πρώτο χρόνο, και με δεδομένες τις πάγιες αντιστάσεις κυρίως του Βερολίνου, το σχέδιο που φέρεται να προωθεί η Κομισιόν είναι η αύξηση του ορίου για το χρέος στο 100% του ΑΕΠ τουλάχιστον έως το τέλος του 2022.

Το όλο εγχείρημα, ωστόσο, οδηγεί εκ των πραγμάτων σε δομική επανεξέταση και πιθανή αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων – πόσο μάλλον αφού χώρες όπως η Ιταλία ήδη δεν δεσμεύονται για την μελλοντική λήψη μέτρων που θα επαναφέρουν το χρέος και τα ελλείμματά τους εντός των πλαισίων του Συμφώνου Σταθερότητας.

ΛεΜερ: Το δημοσιονομικό πλαίσιο πρέπει να αλλάξει ριζικά και όχι προσωρινά

«Το όριο του 60% στο χρέος είναι εντελώς ανεδαφικό στο τρέχον πλαίσιο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNBC ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup Τόμας Βίζερ, προσθέτοντας ότι αυτή «είναι η μεγάλη αλλαγή που πρέπει να γίνει τώρα.

Στην ίδια κατεύθυνση έχει δείξει και ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόνοχιου, δηλώνοντας ότι αναμένει από την Κομισιόν να εξετάσει το μέλλον των δημοσιονομικών κανόνων μέσα στο 2021.

“Το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και της ευρωζώνης πρέπει να αλλάξει ριζικά και όχι απλώς προσωρινά”, δήλωσε και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό ΛεΜερ στους Financial Times, δίνοντας και το στίγμα της αντιπαράθεσης που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες στην Ευρώπη.

“Ριζοσπαστική αναθεώρηση και διόρθωση”

«Η βελτίωση των δημοσιονομικών κανόνων είναι η πιο σημαντική πρόκληση για την ευρωζώνη», τονίζει από την πλευρά του στο CNBC ο Φρέντρικ Ντάκροζετ,   αναλυτής στην Pictet Wealth Management.

Ο Εντουαρντ Σμιθ επίσης, οικονομολόγος της  Rathbones, δηλώνει ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες χρειάζονται ριζοσπαστική αναθεώρηση και διόρθωση.

«Το πιο δύσκολο είναι να προσδοριστεί και να συμφωνηθεί ποιο ποσοστό χρέους είναι λογικό και  πώς μπορούν να διαμορφωθούν οι κατάλληλοι κανόνες», λέει η Μάρτζι Βίλφελαρς, επικεφαλής οικονομολόγος της Rabobank και προσθέτει ότι, μαζί, πρέπει να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα:
«Θα υπάρξει διαγραφή χρέους ή όχι; Και εάν ναι, με ποιον τρόπο; Θα υπάρξουν κυρώσεις; Και εάν ναι σε ποιο πλαίσιο θα τίθενται; Θα υπάρχει ευελιξία;
Και θα προσπαθήσουν οι κυβερνήσεις να σεβαστούν τους κανόνες ή θα προσπαθούν να τους παραβιάσουν, όπως έχουμε δει να συμβαίνει με την Ιταλία τα τελευταία χρόνια, για παράδειγμα. Όλα αυτά θα έχουν σημασία στην συζήτηση που ανοίγει», λέει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή