Οργανωμένο άνοιγμα της Ελλάδας στην Ιαπωνία. Στο Τόκιο για προσέλκυση επενδύσεων ο πρωθυπουργός , εκπρόσωποι του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ

Οργανωμένο άνοιγμα της Ελλάδας στην Ιαπωνία

 

Κυρίαρχη είναι η οικονομικο-επενδυτική διάσταση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Τόκιο όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου του  Αλέξης Πατέλης θα παρουσιάσουν αναλυτικά τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα.

  • Σε τιτίβισμά του μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch, ο Πατέλης έγραψε «ο 3ος οίκος, ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα» και σημείωσε: «Πριν από την κρίση οι Ιάπωνες είχαν επενδύσει σχεδόν 10 δισ. σε ελληνικά χρεόγραφα. Και όταν χάσαμε την επενδυτική βαθμίδα, μηδένισαν την έκθεση τους. Ήρθε η ώρα να το αντιστρέψουμε αυτό».

Στο Τόκιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδεύεται από κυβερνητικά στελέχη, ανάμεσά τους ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και 20μελής επιχειρηματική αντιπροσωπεία για σειρά συναντήσεων με μεγάλους ιαπωνικούς ομίλους.

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν και εκπρόσωποι του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ, ενώ στο επίκεντρο είναι συνολικά οι προοπτικές συνεργασιών με αιχμή την τεχνολογία και την ενέργεια.

Συναντήσεις με επιχειρηματίες

Ο κ. Μητσοτάκης προγραμματίζει δύο αναλυτικές παρουσιάσεις για την ελληνική οικονομία. Η πρώτη θα γίνει προς την Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία (KEIDANREN). Μέλη της είχαν βρεθεί στο Μαξίμου τον περασμένο Οκτωβρίου, εκφράζοντας τότε έντονο ενδιαφέρον να ενημερωθούν για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η δεύτερη παρουσίαση θα γίνει στον Σύνδεσμο Εξαγωγικών Επιχειρήσεων JETRO. Στόχος να διερευνηθούν οι προοπτικές συνεργειών με ελληνικές επιχειρήσεις και με την Enterprise Greece.

Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και υπογραφές συμφωνιών μεταξύ Enterprise Greece και  JETRO στην κατεύθυνση της διασύνδεσης των επιχειρήσεων των δύο χωρών. Χωριστές συναντήσεις θα υπάρχουν με θεσμικούς επενδυτές, όπως η κρατική Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας (JBIC, Japan Bank for International Cooperation).

Οργανωμένο άνοιγμα στην Ιαπωνία

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί οργανωμένο άνοιγμα στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου – την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, μέλος του G7. Και από την άλλη το Τόκιο επιχειρεί προσεγγίσεις με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με την Ελλάδα να επιθυμεί να λειτουργήσει ως «γέφυρα» για την Ιαπωνία με την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βαλκανική, εστιάζοντας σε ενεργειακά πρότζεκτ.

Κυβερνητικές πηγές μιλούν για ιαπωνικό ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας, ενόσω η Ελλάδα αναπτύσσει υποδομές προσδοκώντας να μετατραπεί σε κόμβο για την ευρύτερη περιοχή: ο  FSRU στην Αλεξανδρούπολη, οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, η συμμετοχή σε συνέργειες όπως η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο κ.ά. Αντίστοιχα ενδιαφέρον καταγράφεται – λένε πρωθυπουργικοί συνεργάτες – για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ ήδη υπάρχει συνεργασία στον ναυτιλιακό τομέα.

Πολιτικές επαφές

Ο πρωθυπουργός (μαζί με τη σύζυγό του) θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Ακιχίτο, ενώ θα έχει συζητήσεις και με τον πρόεδρο της Βουλής Χιρογιούκι Οσόντα και τον Ιάπωνα ομόλογό του Φουμίο Κισίντα για διμερή και διεθνή ζητήματα.

Την ερχόμενη Τρίτη (31 Ιανουαρίου) ο Μητσοτάκης θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, περιγράφοντας το όραμά του – κατά τους συνεργάτες του – για την Ελλάδα, ως μια χώρα η οποία  βρίσκεται «στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών και των διεθνών εξελίξεων», είναι «σταθερός και αξιόπιστος εταίρος» σε εποχές προκλήσεων και αβεβαιότητας και έχει αφήσει «οριστικά πίσω της την εποχή της δημοσιονομικής κρίσης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή