Οριστική αλλαγή στη διοίκηση της Euromedica – Τα νέα σχέδια της Farallon Capital

Ο δανεισμός της Euromedica, αλλά και οι υποχρεώσεις της προς τους εργαζομένους και το δημόσιο αυξάνονται ανησυχητικά με αποτέλεσμα οι πιστώτριες τράπεζες να αναζητούσαν λύση εξόδου της από τον ασφυκτικό κλοιό που είχαν δημιουργήσει τα αρνητικά οικονομικά της αποτελέσματα και η έλλειψη ρευστότητας.

Υπενθυμίζουμε πως το Μάιο του 2015 ο όμιλος υπέγραψε “Συμφωνία Αναστολής Πληρωμών” (Standstill Agreement) με το σύνολο των πιστωτριών τραπεζών, αναθέτοντας σε διεθνείς ελεγκτικούς οίκους την εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου για την εξυγίανση των οικονομικών και την κεφαλαιακή του τόνωση.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι πληροφορίες αναφέρουν πως είχαν ενταθεί οι προσπάθειες της τράπεζας Πειραιώς για τον απεγκλωβισμό του ομίλου από τις επιλογές της διοίκησης που έλεγχε ο Θωμάς Λιακουνάκος (καθήκοντα προέδρου του διοικητικού συμβουλίου στην Euromedica εκτελούσε ο Νικόλαος Λιακουνάκος, γιος του μετόχου Θ. Λιακουνάκου, ενώ διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος ήταν ο Γ. Νικήτας).

Την αλλαγή σελίδας για τη Euromedica έφερε τελικά η εξ αναβολής έκτακτη γενική συνέλευση μετά από αίτημα της Farallon Capital, που κατέχει μειοψηφικό ποσοστό 17,5%, έχοντας εξαγοράσει στα τέλη του 2017 δάνεια της Euromedica ονομαστικής αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ, και μειοψηφούντων μετόχων που αποφάσισε την ανάκληση των µελών του Διοικητικού Συµβουλίου, την εκλογή νέου, τον ορισμό των ανεξάρτητων µελών, καθώς και την εκλογή μελών της επιτροπής ελέγχου της εταιρείας.

Έτερη γενική συνέλευση που είχε συγκληθεί από την πρότερη διοίκηση που αποφάσισε την απόσυρση όλων των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, μεταξύ των οποίων ήταν η ανακοίνωση και έγκριση αντικατάστασης μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου έως του ποσού των 60 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο βήμα, δηλαδή την αποπομπή της πλευράς Λιακουνάκου, να έχει επιτευχθεί, στόχος είναι να απεγκλωβιστεί η Euromedica από το οικονομικό αδιέξοδο, να ανακτήσει τη δυναμική της στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας (ο όμιλος, που ξεκίνησε το 1989, αριθμεί συνολικά 46 διαγνωστικά κέντρα και 12 γενικές, μαιευτικές και ψυχιατρικές κλινικές).

[more]

Επιπλέον, στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης θα είναι η μείωση του δανεισμού και των υποχρεώσεων προς εργαζομένους και ασφαλιστικά ταμεία, όπως και η δημοσίευση οικονομικών αποτελεσμάτων, αφού η εισηγμένη δεν έχει δημοσιοποιήσει χρήση επί δύο έτη.

Με βάση πάντως τις τελευταίες δημοσιευμένες καταστάσεις (2017), οι ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις  στα τέλη του 2016 ανέρχονταν σε 354,7 εκατ. Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία εξαμήνου του 2017, η εταιρεία είχε δάνεια 417 εκατ. ευρώ και εμφάνιζε αρνητικά ίδια κεφάλαια 205 εκατ. ευρώ.

Τον Απρίλιο, η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου που έκανε δεκτό το αίτημα της τράπεζας Πειραιώς για υπαγωγή της Axon Holdings, συμφερόντων Θωμά Λιακουνάκου, σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, άνοιξε το δρόμο για την αλλαγή στην Euromedica, αφού σήμανε τη ρευστοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, όπου βασικό asset αποτελεί το 47,6% των μετοχών της εισηγμένης.

Παρά το γεγονός πως ο Θ. Λιακουνάκος  επεχείρησε να μπλοκάρει την αλλαγή διοίκησης στην Euromedica, με ασφαλιστικά μέτρα ώστε να μην μπορεί ο ειδικός διαχειριστής που έχει οριστεί στην Axon να εκπροσωπήσει την εταιρεία και να ασκήσει τα δικαιώματα ψήφου στις γενικές συνελεύσεις, οι προσπάθειες δεν ευοδώθηκαν.

Η απόφαση στηρίχθηκε σε στοιχεία που προσκόμισε η Farallon, για μεταφορά ρευστότητας από το ιδιόκτητο δίκτυο διαγωνιστικών της Euromedica προς όφελος τρίτων εταιρειών, ήδη από το 2017. Μεταξύ άλλων, η Farallon ισχυριζόταν πως η οικογένεια Λιακουνάκου δρομολογούσε δικό της ανεξάρτητο δίκτυο διαγνωστικών κέντρων, επί ζημία της Euromedica.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Καμία δημοσίευση για προβολή