Οριζόντιες παρεμβάσεις για το σύνολο των μισθωτών της χώρας δρομολογεί η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2023

Ο μέσος μισθός των εργαζομένων θα αυξηθεί κατά 4,5% με 5% έως το τέλος του 2023

Οριζόντιες παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούν το σύνολο των μισθωτών της χώρας δρομολογεί η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2023. Πρόκειται για μόνιμα μέτρα βελτίωσης των αμοιβών όλων των εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Οι παρεμβάσεις αυτές θα αφορούν:

  • Στον κατώτατο μισθό,
  • Στις αμοιβές όσων έχουν προϋπηρεσία πάνω από τρία έτη
  •  Σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.
  • “Αν ο τίτλος της πρώτης μας θητείας, η κορωνίδα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, ήταν λιγότεροι φόροι, ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες” είπε ο πρωθυπουργός δίνοντας το στίγμα της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Ήδη η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει νέα −την τρίτη κατά σειρά − αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα την 1η Μαΐου 2023.
Παράλληλα, πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα το Capital.gr (Δημήτρης Κατσαγιάνης) οι οποίες αποδίδονται σε “στελέχη με γνώση των διεργασιών στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης” αναφέρουν πως στο τραπέζι βρίσκεται (από το 2023 και έπειτα) και το ξεπάγωμα των τριετιών, εφόσον η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Παράλληλα, σχεδιάζεται η αναμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Αύξηση κατώτατου μισθού έως και 7%

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το βασικό σενάριο το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης προβλέπει αύξηση 5,3% στον κατώτατο μισθό, προκειμένου να φτάσει στο προ-μνημονιακό επίπεδο των 752 ευρώ (642 ευρώ καθαρά), από τα 713 ευρώ (613 καθαρά) που είναι από φέτος τον Μάιο. Αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν ωστόσο και αυξήσεις της τάξεως ακόμα και του 6%-7%

Στόχος η επιστροφή των “τριετιών”

Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ξεπάγωμα των τριετιών για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Η ενέργεια αυτή συνδέεται με τη μείωση της ανεργίας κάτω από το ποσοστό του 10% το 2023, προοπτική όχι εύκολη αλλά πάντως με θεμιτές προσδοκίες.

Όπως είναι γνωστό, ο μνημονιακός νόμος του 2012 (ν. 4093/2012) προβλέπει ρητά πως “έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% αναστέλλεται η προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία, που συμπληρώνεται μετά την 14.2.2012”.

Η αναμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου

Από την 1η Ιανουαρίου του 2024 θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο αναμορφωμένο ενιαίο μισθολόγιο για τους 600.000 πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Το μέτρο αυτό είναι πολύ πιθανό να ενταχθεί στους σχεδιασμούς του 2023, δεδομένου ότι αφορά στο 3,5% της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου.

Κυβερνητικές πηγές θυμίζουν επίσης ότι:

  • Η ενίσχυση των δημοσίων υπαλλήλων, έστω και με τη μορφή παρεμβάσεων σε στοχευμένες ομάδες, έχει ήδη ξεκινήσει με το έκτακτο επίδομα των 600 ευρώ στους ενστόλους φέτος τα Χριστούγεννα.
  • Επίσης, με ήδη ψηφισμένους νόμους, από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα πάψει να παρακρατείται από τις φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών υπαλλήλων του Δημοσίου οι οποίες υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
  • Παράλληλα, από την ίδια ημερομηνία (1η Ιανουαρίου 2023) θα πάψει να παρακρατείται από τις μικτές αποδοχές των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου η μη ανταποδοτική εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου αυτού υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ.
  • Τέλος, έχει ψηφισθεί σύστημα κινήτρων επίτευξης στόχων και ανταμοιβής υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, η αναμόρφωση από το 2023 του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ και η πλήρης εφαρμογή των μισθολογικών παρεμβάσεων για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Καμία δημοσίευση για προβολή