Ως “κυματοθραύστης” των ανησυχητικών εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την ύφεση στην Ελληνική οικονονμία, εμφανίστηκε ο Γιάννης Στουρνάρας

Στουρνάρας: Γιατί ο Γιάννης Στουρνάρας

 

Ως “κυματοθραύστης” ενός κύματος ανησυχητικών εκτιμήσεων του ΔΝΤ και ανεξάρτητων Οίκων για την ύφεση στην Ελληνική οικονονμία το 2020 εμφανίστηκε ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, η ύφεση στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί εφέτος στο 4%.

Και αυτό όταν το ΔΝΤ εκτίμησε την ύφεση της Ελληνικής οικονομία στο -10% φέτος και οι διεθνείς Οίκοι μεταξύ -5% και -7% ( -5,3 η Morgan Stanley, -6% η HSBC, -7% ο Fitch)

Όπως ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης, πρόκειται για το βασικό σενάριο, σύμφωνα με τον οποίο η καραντίνα λόγω του κοροναϊού θα διαρκέσει περί τον 1,5 μήνα: «Είμαι αισιόδοξος ότι οι χειρότερες προβλέψεις δεν θα επαληθευθούν» τόνισε χαρακτηριστικά.

  • Ωστόσο διευκρίνησε ότι τα πιο ακραία σενάρια για την ελληνική οικονομία προϋποθέτουν μεγαλύτερη διάρκεια στα περιοριστικά μέτρα και σε αυτή την θεωρητική περίπτωση η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η πτώση του ΑΕΠ το 2020 θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 8%.

Ο Διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις για ύφεση άνω του 10% που έχουν διατυπωθεί (ΔΝΤ), καθώς, όπως εξήγησε, υποθέτουν ότι τα πολύ αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού θα κρατήσουν τουλάχιστον τρεις μήνες, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό.

Αυτή η παρέμβαση του Κεντρικού Τραπεζίτη γίνεται καθώς η Ελληνική οικονομία αναμένεται να “βαθμολογηθεί”, την Παρασκευή 24 Απριλίου, από δύο διεθνείς Οίκους, την S&P και την  DBRS – σε μία αξιολόγηση η οποία δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από το σοκ που έχει προκαλέσει στο ελληνικό ΑΕΠ, το ελληνικό χρέος και τη δημοσιονομική θέση της χώρας, η πανδημία του κοροναϊού.

Πριν από την παρούσα απρόβλεπτη κρίση, η Ελλάδα βρισκόταν στον δρόμο της επιστροφής προς την κανονικότητα, με τους αναλυτές να θεωρούν το στοίχημα της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας βέβαιο έως τα μέσα του 2021.

Ο στόχος πλέον έχει αλλάξει και από την επιδίωξη της “επενδυτικής βαθμίδας” έχει στραφεί στη διατήρηση της τρέχουσας αξιολόγησης. Αυτός, λένε οι αναλυτές, “είναι και ένας από τους λόγους (πέραν της ανάγκης ρευστότητας) που η κυβέρνηση επέλεξε να βγει στις αγορές την περασμένη εβδομάδα, με το 7ετές ομόλογο,  έτσι ώστε να δείξει στους Οίκους αξιολόγησης  ότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει παρουσία και ζήτηση στις αγορές, παρά τη σοβαρή αυτή η κρίση.

Σημειώνεται επίσης ότι η ένταξη στο έκτακτο QE της ΕΚΤ ενίσχυσε το αξιόχρεο της χώρας, καθώς το κόστος δανεισμού της Ελλάδας έχει τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας. Άλλωστε και  τα μηνύματα από την πρόσφατη ανάλυση της Moody’s,  η οποία επιβεβαίωσε το rating και τις προοπτικες της χώρας, είναι θετικά καθώς δείχνουν πως οι οποίες αρνητικές επιπτώσεις θα είναι προσωρινές.

Καμία δημοσίευση για προβολή