Ως μάνα εξ ουρανού περιμένουν οι επενδυτές των τραπεζών την αγορά των κόκκινων δανείων της Eurobank από την Pimco

Ως μάννα εξ ουρανού περιμένουν οι επενδυτές των τραπεζικών μετοχών, το κλείσιμο της συμφωνίας μεταξύ Eurobank και Pimco.

Η Pimco, θυγατρική της Allianz, θα αποκτήσει έναντι 400 εκατ. ευρώ το 80% της εταιρείας διαχείρισης δανείων FPS της Eurobank, καθώς και το 20% των ομολογιών μεσαίας διαβάθμισης (mezzazine notes) της τιτλοποίησης καταγγελμένων ενυπόθηκων δανείων, ονομαστικής αξίας 7,4 δις. ευρώ project Cairo.

Όπως είναι γνωστό, με τη συμφωνία η εταιρεία Fps θα διαχειριστεί μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΝΡΕ’s) ύψους 26 δισ. ευρώ, και επικεφαλής της εταιρείας ως διευθύνων σύμβουλος θα είναι ο κ. Θόδωρος Καλαντώνης, ενώ στην εταιρεία έχει ήδη προγραμματιστεί να μεταφερθούν 1.200-1.300 εργαζόμενοι της Eurobank.

H Τράπεζα έχει άμεσο ενδιαφέρον για την ανάκτηση των δανείων ενώ οι μέτοχοι της τράπεζας, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί θα λάβουν μέρισμα από τα ποσά που θα ανακτηθούν από τα κόκκινα δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται δεν έχουν πλέον αποκλειστικότητα και το τίμημα που θα δοθεί, περί τα 400 εκατ. ευρώ, θα αφορά το σύνολο των επιμέρους συναλλαγών στις οποίες πρέπει να επιλυθούν ακόμη διάφορα θέματα τεχνικής φύσεως.

Η κεφαλαιακή επίδραση στα κεφάλαια της Τράπεζας εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 1,3 δισ. ευρώ και υπό προϋποθέσεις στα 1,6 δισ. ευρώ.

Το deal της Eurobank με την Pimco είναι καθοριστικό για την πορεία των τραπεζικών μετοχών καθώς είναι το πρώτο βήμα της επιτάχυνσης για την μείωση του μεγάλου όγκου των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες την ερχόμενη διετία 2020-2021 με τις πωλήσεις πακέτων κόκκινων δανείων και τις τιτλοποιήσεις θα μεταφερθεί εκτός τραπεζών ο μεγαλύτερος όγκος των κόκκινων δανείων, έτσι οι ισολογισμοί θα εξυγιανθούν ενώ οι τράπεζες θα έχουν την ευκαιρία να ανακτήσουν ένα σημαντικό μέρος των κόκκινων δανείων.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ