Όσο αργεί η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης τόσο μεγαλώνουν τα προβλήματα στην Ευρωπαίκή οικονομία

    Μήνυμα ΕΕ προς τη Μόσχα: Μη χρησιμοποιείσετε την τρομοκρατική επίθεση κατά της Ουκρανίας
    Της Δάφνης Γρηγοριάδη

    Η συμφωνία για τη συγκρότηση ενός Ταμείου Ανάκαμψης φαίνεται πως ακόμη αργεί στον ορίζοντα. Στην σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή φαίνεται πως δεν έγινε πρόοδος αφού ο Αυστριακός Καγκελάριος  Σεμπάστιαν Κουρτς επιμένει πως η χρηματοδότηση των κρατών- μελών πρέπει να συνοδεύεται με  μεταρρυθμίσεις.

    Η αδυναμία συνεννόησης της Ευρώπης ανησυχεί τις χρηματαγορές: H σύγχυση που επικρατεί μεταξύ των κρατών – μελών και η καθυστέρηση της  λήψης κάποιας απόφασης, ανησυχεί τις αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Η Πρόεδρος της ΕΚΤ μάλιστα, επισήμανε πως αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία για την συγκρότηση του ταμείου είναι πιθανό αυτό να προκαλέσει σοκ στις αγορές. Με απλά λόγια συμπεραίνουμε ότι η  μη επίτευξη συμφωνίας θα σημαίνει για τον υπόλοιπο πλανήτη πως η  Ευρωπαϊκή οικονομία βαδίζει στο άγνωστο.

    Το μεγάλο στοίχημα: Όσον αφορά το κομμάτι των επιχορηγήσεων τύπου ΕΣΠΑ, το μεγάλο στοίχημα είναι κατά πόσο αυτά τα προγράμματα που θα διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι πρόσθετες επιχορηγήσεις είναι θετικό βήμα – αν τελικά συμφωνηθούν – ωστόσο δεν είναι αρκετές από μόνες τους να φέρουν την επιθυμητή ανάκαμψη.

    Ζήτημα ηθικής ή οικονομίας; Άρα πόσο ενωμένη είναι η ΕΕ; Από ηθική άποψη θα έπρεπε τα κράτη- μέλη να στηρίζονται μεταξύ τους σε μια κρίση τέτοιου μεγέθους, πόσο μάλλον όταν αυτή έχει υγειονομικό χαρακτήρα. Ακόμη και η Γερμανία – όπως όλοι γνωρίζουμε- η οποία είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας αναγνωρίζει την σοβαρότητα της κατάστασης και επισημαίνει πως πρέπει να υπάρξει ευελιξία στους στόχους και τους όρους παροχής ρευστότητας προκειμένου η Ευρωπαϊκή οικονομία “να κρατηθεί”.

    Το ντόμινο προβλημάτων των καθυστερημένων αποφάσεων: Όσο περισσότερο αργούμε να λάβουμε αποφάσεις περί ταμείου ανάκαμψης , τόσο  αυξάνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης των οικονομικών επιπτώσεων για τα κράτη- μέλη. Επίσης, εξαιτίας αυτής της αναποφασιστικότητας “μένει πίσω” και ο κοινοτικός προϋπολογισμός 2021-2027.Και αυτό γιατί θα πρέπει να τροποποιηθεί λόγω των έκτακτων εξελίξεων και του  ταμείου ανασυγκρότησης. Για να συσταθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός θα πρέπει να αυξηθεί για κάποιο διάστημα από το 1,2% που βρίσκεται σήμερα, στο 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

    Τα εμπόδια δεν έχουν τέλος για την ενωμένη Ευρώπη καθώς οι άγνωστοι ακόμη όροι της εξόδου του Ην. Βασιλείου από την Ε.Ε δημιουργούν επιπλέον αβεβαιότητα για το ύψος των οικονομικών συνεπειών που θα κληθούν οι υπόλοιπες χώρες “να σηκώσουν”.

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή