Όταν δίνεις κάτι που δεν έχεις… – Το τρικ του Τσίπρα ώστε να αφοπλίσει την αντιπολίτευση

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μπορεί να δίνουν μία ανάσα σε πολλούς φορολογούμενους αλλά υπάρχουν “εκκωφαντικές ελλείψεις”.

Μπορεί τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, να δώσουν μία ανάσα σε πολλούς φορολογούμενους, όμως υπάρχουν εκκωφαντικές ελλείψεις, που αφήνουν στο κρύο, μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, όπως είναι οι επιχειρήσεις στους περισσότερους κλάδους της αγοράς (εκτός από εστίαση, ενέργεια κ.α.), οι άνεργοι άνω των 30 ετών, οι μικρομεσαίοι και πολλοί άλλοι που αφού είχαν μείνει εκτός 120 δόσεων, περίμεναν μήπως λάβουν κάτι από το πακέτο “Ευκλείδη δώστα όλα”, που με τόση φανφάρα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός.

Πρώτον, υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις για την αντίδραση των θεσμών. Ακόμα και αν στις συζητήσεις με την τρόικα, που ολοκληρώνονται σήμερα, υπάρχει μία θετική διάθεση από τους εκπροσώπους της Κομισιόν, αυτό είναι μόνο και μόνο γιατί έρχονται ευρωεκλογές. Σημασία έχει τί θα πουν οι σκληροί του Eurogroup στις 16 του μήνα.

Επίσης, τα μέτρα μπορεί να φαίνονται ως δύο πακέτα, αλλά στην πραγματικότητα, συζητάμε μόνο για όσα αφορούν το 2019. Τα υπόλοιπα αφορούν την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές του Φθινοπώρου. Αν και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την κρίση του ελληνικού λαού, δεν χρειάζεται να είσαι μάντης για να προβλέψεις το αποτέλεσμα. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σημαντικό προβάδισμα στη ΝΔ, κάτι που σημαίνει ότι η εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων για το 2020, θα πέσει στην κρίση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το τρικ, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας, προσπαθεί να προ-ξοδέψει, έστω και σε υποσχέσεις, όλα τα ρευστά διαθέσιμα, ώστε να αφοπλίσει την αντιπολίτευση. Τι να υποσχεθεί η ΝΔ, όταν η νυν κυβέρνηση τα έχει ήδη δώσει όλα και μάλιστα με πολλά μέτρα, που ήδη υπάρχουν στο πρόγραμμα της Πειραιώς;

Περισσότερα σε λέξεις

Η ύπαρξη του δεύτερου πακέτου μέτρων, είναι καθαρά ένα προεκλογικό κόλπο και δεδομένου ότι πιθανότατα δεν αφορά τη νυν κυβέρνηση, θέλει προσοχή στην αξιολόγησή του.  Σε κάθε περίπτωση, θα έρθουν στη Βουλή τον Νοέμβριο με τον Προϋπολογισμό, άρα μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, οπότε υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να μπορούμε να φανταστούμε αυτές τις παροχές “στην τσέπη”.

Για το πακέτο του 2019, “ναι” προφανώς κανείς από τους Κοινωνικούς Φορείς ή τις άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν πρόκειται να πει όχι σε μέτρα ανακούφισης των πολιτών, που ξεκάθαρα χρειάζονται μετά την βίαιη προσαρμογή των μνημονίων. Για 8 χρόνια η Οικονομία έζησε τον εφιάλτη και τα 3,5 από αυτά ήταν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, οι άνεργοι, δεν είναι όλοι νέοι. Ναι για έως 25 ετών υπάρχει επιδότηση εισφορών 80% και για τους έως 29, 25%, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι μέσα στην εποχή των μνημονίων, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του έμπειρου εργασιακού δυναμικού, έμεινε εκτός εργασίας. Έμειναν οικογένειες χωρίς εισόδημα και πολλές επιχειρήσεις χωρίς καταρτισμένο προσωπικό, γιατί πολύ απλά οι εμπειρότεροι ήταν και ακριβότεροι. Τί θα γίνει με τους ανέργους 45-55 ετών;

“Κλειδί” στην αξιολόγηση των μέτρων του 2019, είναι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Αν η μείωση του φόρου, φέρει και μείωση τιμών στα “ράφια”, τότε αναμένεται περισσότερη κίνηση στην αγορά, όμως αν οι επιχειρήσεις κρατήσουν αυτό το 11% ή σημαντικό μέρος του για να καλύψουν δικές τους ανάγκες, τότε οι πολίτες δεν θα δουν σημαντική διαφορά. Από το πως θα πάει αυτό, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και το αν τα μέτρα θα ενισχύσουν πραγματικά τους ρυθμούς Ανάπτυξης ή είναι απλά μέτρα ανακούφισης.

Αργά έρχεται και η μείωση στο κόστος του ρεύματος με μείωση του ΦΠΑ από 13% στο 6%, την ώρα που  η ΔΕΗ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και τα χρέη που έχουν ήδη συσσωρευτεί κινδυνεύουν να την λυγίσουν. Ακόμα και αν τώρα το βάρος των λογαριασμών γίνει λίγο μικρότερο, τα χρέη ήδη υπάρχουν και εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχουν παράλληλα να πληρώνουν δόσεις χρεών.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή