Θοδωρής Καλούδης

Όταν "το δίκαιο γίνεται πράξη", αλλά όχι για τους πολλούς

Κατά ένα παράδοξο τρόπο, ένα «δίκαιο που γίνεται πράξη» αναδεικνύει το λαϊκισμό μιας κυβέρνησης που θα τα δώσει όλα για να διασώσει ότι μπορεί από την κοινωνική κατακραυγή.

Ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας τη δίκαιη επιστροφή των αναδρομικών σε κατηγορίες πολιτών που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια δήλωσε: «Προχωράμε δια νόμου, στην απόδοση 820 εκατομμυρίων από αναδρομικές κρατήσεις που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων και οι οποίες θα καταβληθούν, εις ό,τι αφορά τους ένστολους στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης στο έργο καθενός και καθεμιάς».

Και τόνισε: «είναι επιλογή μας να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας. Δεν είναι ζήτημα συμμόρφωσης σε δικαστικές αποφάσεις. Πρόκειται για ζήτημα πολιτικής βούλησης και όχι νομικής δέσμευσης».

Συμβαίνει όμως στην κοινωνία μας να υπάρχουν και εκατομμύρια άλλοι πολίτες – και κυρίως τα «περήφανα γηρατειά» – που έχουν υποστεί την ίδια ακριβώς αδικία. Και μάλιστα υπάρχουν επίσης δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν. Αλλά γι’ αυτούς τους πολίτες ο αρμόδιος Κύριος Πετρόπουλος δήλωσε ότι δεν θα πάρουν τα αναδρομικά τους «για λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Για τους πολίτες αυτούς, λοιπόν, δεν υπάρχει η «πολιτική βούληση» της κυβέρνησης, παρά τη «νομική δέσμευση» που υποχρεούται να εφαρμόσει. Και προφανώς δεν υφίσταται  «ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης στο έργο καθενός και καθεμιάς». Συνεπώς δεν θεωρεί ο πρωθυπουργός «επιλογή του» να προχωρήσει στην«αποκατάσταση της αδικίας» που ταλαιπωρει εκατομμύρια έλληνες και κυρίως τους συνταξιούχους.

Τι να πρωτοθαυμάσουμε; Την επιλεκτικότητα της πολιτικής βούλησης του πρωθυπουργού, την υποκρισία μιας κυβέρνησης που επιλέγει ποια δικαστική απόφαση θα ικανοποιήσει (πανηγυρικά) σε ποιες κατηγορίες πολιτών ή ότι το «δίκαιο που γίνεται πράξη» δεν αφορά όλους τους πολίτες, αλλά κάποιες «δυναμικές κατηγορίες» τις οποίες επιθυμεί με κάθε θυσία να κερδίσει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ;

Άλλωστε, για τους συνταξιούχους ίσως υπάρξει το προεκλογικό δέλεαρ της αναστολής του μέτρου των συντάξεών, που τους περιέκοψε βάναυσα ο κ. Κατρούγκαλος…