Ουκρανία: Κορυφώνεται η αγωνία για τη Μαριούπολη. Διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου, λέει ο Σαρλ Μισέλ

Ουκρανία: Κορυφώνεται η αγωνία για τη Μαριούπολη

Κραυγή αγωνίας από ουκρανό αξιωματούχο στην πολιορκημένη Μαριούπολη: «Ζούμε ίσως τις τελευταίες ημέρες μας, αν όχι τις τελευταίες ώρες μας», διαμήνυσε. Σχέδιο απομάκρυνσης 6.000 αμάχων ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης, ο οποίος εξέφρασε αγωνία για τους 100.000 αμάχους.

Η Ιστορία δεν θα ξεχάσει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν 

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος έφτασε σήμερα στο Κίεβο ανέφερε ότι «η Ιστορία δεν θα ξεχάσει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν εδώ».

«Στην Μποροντιάνκα. Όπως στην Μπούκα και τόσες πολλές άλλες πόλεις στην Ουκρανία. Η Ιστορία δεν θα ξεχάσει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν εδώ. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη @ZelenskyyUa», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Σ. Μισέλ.

Και συνόδευσε το μήνυμα με φωτογραφία του ανάμεσα σε στελέχη της ουκρανικής ηγεσίας στην Μποροντιάνκα, ένα από τα σημεία όπου σημειώθηκαν οι φρικαλεότητες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

In Borodyanka.

Like Bucha and too many other towns in #Ukraine

History will not forget the war crimes that have been committed here.

There can be no peace without justice. @ZelenskyyUa

Δείτε εδώ : pic.twitter.com/9as6Qk4lGe

— Charles Michel (@CharlesMichel) April 20, 2022

«Ζούμε τις τελευταίως ώρες μας»

«Ζούμε ίσως τις τελευταίες ημέρες μας, αν όχι τις τελευταίες ώρες μας», ανέφερε νωρίτερα ουκρανός αξιωματικός υπό πολιορκία στη Μαριούπολη, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να επέμβει και να τους «βγάλει» από εκεί με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook σήμερα.

«Ο εχθρός έχει δεκαπλάσια δύναμη από εμάς», ανέφερε ο κυβερνήτης Σερχίι Βολίνα, της 36ης ταξιαρχίας του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, που είναι οχυρωμένος στο τεράστιο συγκρότημα της σιδηρουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), τον τελευταίου θύλακα που απομένει στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας αυτό.

«Απευθύνουμε έκκληση και εκλιπαρούμε όλους τους ηγέτες του κόσμου να μας βοηθήσουν. Τους ζητάμε να προχωρήσουν σε διαδικασία για να μας βγάλουν από εδώ και να μας πάνε στο έδαφος κάποιας τρίτης χώρας».

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Βολίνα ο ρωσικός στρατός έχει «το πλεονέκτημα στον αέρα, στο πυροβολικό, σε χερσαίες δυνάμεις, σε εξοπλισμό και στα άρματα μάχης».

«Υπερασπιζόμαστε μόνο ένα σημείο –το εργοστάσιο Αζοφστάλ–, όπου πέρα από τους στρατιωτικούς βρίσκονται επίσης άμαχοι που μετατράπηκαν σε θύματα αυτού του πολέμου», συνεχίζει.

Ύστατες προσπάθειες για τη διάσωση αμάχων

Εντωμεταξύ, το Κίεβο επιδιώκει να στείλει 90 λεωφορεία στην πολιορκημένη νότια πόλη σήμερα για να απομακρύνει περίπου 6.000 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης στην εθνική τηλεόραση, σύμφωνα με το Reuters.

Ο δήμαρχος, Βάντιμ Μποϊτσένκο, ο οποίος διέφυγε από τη Μαριούπολη, ανέφερε ότι ελπίζει σε μια προκαταρκτική συμφωνία με τη Ρωσία για τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου, ο οποίος θα σταθεροποιηθεί και θα διατηρηθεί.

Πρόσθεσε ότι περίπου 100.000 άμαχοι παρέμειναν στη Μαριούπολη και ότι δεκάδες χιλιάδες σκοτώθηκαν στη διάρκεια της ρωσικής πολιορκίας της πόλης στην Αζοφική Θάλασσα.

Η Ουκρανία κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με τη Ρωσία για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου με σκοπό την απομάκρυνση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων από την πολιορκημένη Μαριούπολη τη Μεγάλη Τετάρτη, δήλωσε και η αντιπρόεδρος της χώρας, Ιρίνα Βερεστσούκ.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή