Ουκρανία: Ο Πούτιν υιοθετεί τη «θεωρία του τρελού» του Νίξον και φτάνει τα πράγματα στα άκρα. Κίνδυνος για την ειρήνη.

Ουκρανία: Ο Πούτιν υιοθετεί τη «θεωρία του τρελού» του Νίξον

 

Όπως έχει γράψει και το economico.gr, αν η κρίση στο ρωσο-ουκρανικά σύνορα μετατραπεί σε σύρραξη, τότε ο κίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη είναι τεράστιος.

Το πρόβλημα στην παρούσα φάση είναι ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δείχνει να έχει υιοθετήσει μια πολύ σκληρή και αδιάλλακτη στάση απέναντι τόσο στο Κίεβο όσο και στη Δύση, αφήνοντας να αιωρούνται διάφορες απειλές προς όλες τις κατευθύνσεις και δείχνοντας απόφασισμένος να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα.

Μάλιστα, στην τελευταία του συνέντευξη στα ΜΜΕ ισχυρίστηκε χωρίς καμία απόδειξη ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να εξοπλίσουν την Ουκρανία με υπερηχητικά όπλα και δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι Ουκρανία και Δύση «θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε πουθένα».

Η «θεωρία του τρελού»

Όλα αυτά μοιάζουν πολύ επικίνδυνα, ωστόσο, σύμφωνα με άρθρο της Washington Post, η τακτική του Πούτιν να συμπεριφέρεται ακραία δεν είναι ούτε καινούργια ούτε σπάνια. Αντιθέτως, ο Ρώσος πρόεδρος μοιάζει να έχει υιοθετήσει την τακτική ενός παλαιότερου Αμερικανού ομολόγου του, του διαβόητου Ρίτσαρντ Νίξον.

Πολιτικοί αναλυτές είχαν αναπτύξει για τον Νίξον τη «θεωρία του τρελού»: ο Αμερικανός πρόεδρος υιοθετούσε συχνά μια ακραία συμπεριφορά, ώστε ΕΣΣΔ και Κίνα να τον θεωρούν απρόβλεπτο και επικίνδυνο και να αποφεύγουν τις μεγάλες προκλήσεις ενώπιον του κινδύνου ο Νίξον να απαντήσει, πχ, με πυρηνικά όπλα.

Κάλεσμα για συζητήσεις

Μάλιστα, λέγεται ότι σε κάποια φάση στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, ο Νίξον άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ είχε βάλει στο τραπέζι την χρήση πυρηνικών κατά των Βιετκόνγκ, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι είναι αρκετά… τρελός ώστε να μην τον ενδιαφέρουν οι συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης.

Σύμφωνα με το άρθρο, φαίνεται ότι και ο Πούτιν κάποιες φορές υιοθετεί την τακτική του Νίξον για να επιτυγχάνει τους στόχους του και ότι αυτή η τακτική αποδίδει. Ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει καλέσει το Ρώσο πρόεδρο σε διαπραγματεύσεις με το ΝΑΤΟ για όλα τα θέματα που το Κρεμλίνο έχει θέσει.

Καθορίζοντας την ατζέντα

Προφανώς, οι μαξιμαλισμοί του Πούτιν δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτοί από τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος μοιάζει με την τακτική του να πετυχαίνει να καθορίζει αυτός την ατζέντα και να ορίζει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο, με βάση τα συμφέροντα της Μόσχας.

Από την άλλη, ο Πούτιν γνωρίζει ότι το 2021 δεν είναι το 2014, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν ενισχυθεί σημαντικά και ότι μια ρωσο-ουκρανική σύρραξη θα είχε μεγάλο κόστος για τη Μόσχα. Και όλα αυτά, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι τεράστιες κυρώσεις που η Δύση θα επέβαλε στη Ρωσία, καταστρέφοντας την οικονομία της.

Η τακτική αποδίδει

Όμως, στο τέλος της ημέρας, η τακτική του «τρελού» Πούτιν αποδίδει: ο Μπάιντεν δηλώνει έτοιμος να συζητήσει μαζί του και να ακούσει τα αιτήματα της Μόσχας σχετικά με την προς ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ. Ίσως, μάλιστα, συμφωνήσει σε κάποια από αυτά, θέλοντας να αποτρέψει μια πολεμική σύρραξη στην περιοχή.

Όπως ο Νίξον είχε πείσει ΕΣΣΔ και Κίνα ότι είναι αρκετά τρελός ώστε να κάνει το αδιανόητο, έτσι και ο Πούτιν μοιαζει να έχει πείσει τον Μπάιντεν ότι κι αυτός είναι έτοιμος για όλα. Μένει να φανεί τι θα κερδίσει τελικά μέσω αυτής της τακτικής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή