Ουκρανική κρίση: Ακόμα και προσωπικές κυρώσεις στον Πούτιν εξετάζει ο Μπάιντεν, καθώς η ένταση «χτυπάει κόκκινο»

Ουκρανία: Πώς μπορεί να αποτραπεί η ανάφλεξη που απειλεί την ειρήνη
FILE PHOTO: U.S. President Joe Biden and Russia's President Vladimir Putin meet for the U.S.-Russia summit at Villa La Grange in Geneva, Switzerland, June 16, 2021. REUTERS/Denis Balibouse/Pool

Το ενδεχόμενο ακόμα και προσωπικών κυρώσεων σε βάρος του προέδρου της Ρωσίας εξετάζουν οι ΗΠΑ, σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Κυρώσεις προσωπικά στον Πούτιν

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, αν ο ίδιος θα επέβαλε κυρώσεις στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε: «Ναι, θα το έκανα», την ώρα που η Ρωσία απαντά στις κινήσεις της Δύσης με μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Ο Μπάιντεν συμπλήρωσε ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν «η μεγαλύτερη εισβολή» από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι «θα άλλαζε τον κόσμο».

«Ιερή υποχρέωση»

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν «ιερή υποχρέωση» προς τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ και ότι αν η Ρωσία αυξήσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις το ίδιο θα κάνει και η Ουάσινγκτον, η οποία έχει θέσει περίπου 8.500 στρατιώτες σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να στείλει Αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία και μίλησε μόνο για σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για τη Ρωσία, αναλόγως και με το τι πράξει η Μόσχα.

Το Κατάρ και το φυσικό αέριο

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον εμίρη του Κατάρ μέχρι το τέλος του μήνα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θανί θα συζητήσει με τον πρόεδρο τον ΗΠΑ και το ζήτημα της σταθερότητας στην ενεργειακή παροχή, καθώς το Κατάρ είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG. Η επίσκεψη έχει ιδιαίτερο βάρος, καθώς ένα σκληρό πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία, θα προκαλούσε αναταράξεις στην παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσα στο χειμώνα.

Το Σχήμα της Νορμανδίας

Πάντως, η Δύση αναμένει κάποιες εξελίξεις από το Σχήμα της Νορμανδίας, όπου Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Ουκρανία θα συναντηθούν, προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης της κρίσης. Ήδη, Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς συζήτησαν προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος, ενώ ο Μακρόν δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Πούτιν στο πλαίσιο των επαφών του για τη συνάντηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή