Ουκρανική κρίση: Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά δεν θα καταπατηθούν τα δικαιώματά μας, λέει ο Λαβρόφ

Λαβρόφ

Την ώρα που οι ΗΠΑ θεωρούν σχεδόν αναπόφευκτη πλέον μια σύγκρουση στην Ουκρανία, η Μόσχα στέλνει διπλό μήνυμα μέσω του Ρώσου ΥΠΕΞ.

«Δεν θέλουμε πολέμους»

Συγκεκριμένα, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα επιθυμεί τη διπλωματία και «όχι τον πόλεμο», μετά την αμερικανική έκκληση προς τη Μόσχα «να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και να μην εισβάλει στην Ουκρανία. «Εδώ και πολλές δεκαετίες έχουμε επιλέξει την οδό της διπλωματίας», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από ρωσικά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα, «πρέπει να δουλέψουμε με όλους, αυτή είναι η αρχή μας».

«Όσο εξαρτάται από τη Ρωσία, δεν θα υπάρξει πόλεμος. Δεν θέλουμε πολέμους. Όμως ούτε θα επιτρέψουμε να αγνοηθούν χονδροειδώς, να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας», πρόσθεσε. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εκτιμά πως η επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας θα επέφερε «ρήξη» ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση, καθώς οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί έχουν δηλώσει πως ετοιμάζουν ιδιαίτερα επώδυνα μέτρα σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας.

Τα «όχι» ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Το Κρεμλίνο διαψεύδει πως σχεδιάζει να εισβάλει, όμως θεωρεί πως απειλείται από την επέκταση, εδώ και 20 χρόνια, του ΝΑΤΟ και από τη στήριξη που προσφέρει η Δύση στην Ουκρανία. Εξάρτησε έτσι την αποκλιμάκωση από το τέλος της πολιτικής της διεύρυνσης της Ατλαντικής Συμμαχίας, ιδιαίτερα προς την Ουκρανία, και από την επιστροφή των δυτικών στρατιωτικών αναπτύξεων στα σύνορα του 1997. Όμως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απέρριψαν επισήμως αυτά τα αιτήματα της Μόσχας ανοίγοντας και πάλι την πόρτα για διαπραγματεύσεις σχετικά με την αμοιβαία επιβολή ορίων στην ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς.

Αμοιβαία επιφυλακτικότητα

Η Ρωσία φάνηκε επιφυλακτική και δήλωσε πως ετοιμάζει την αντίδρασή της ενώ οι ΗΠΑ την κάλεσαν «να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ δήλωσε πως βρήκε «σπόρους ορθολογισμού» στη δυτική απάντηση «σε θέματα δευτερεύουσας σημασίας». Ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται εξάλλου να συνομιλήσουν το απόγευμα της Παρασκευής και ο Γάλλος πρόεδρος επιθυμεί να προτείνει στο Ρώσο ομόλογό του μια «οδό αποκλιμάκωσης».

Πιο… χαλαρό το Κίεβο

Η Ουάσινγκτον επιμένει πως μια ρωσική επίθεση είναι επικείμενη, ακόμη και πιθανή το Φεβρουάριο. Η Ουκρανία θεωρεί πως ο κίνδυνος αυτός είναι μικρότερος. «Δεν διαπιστώνουμε τώρα ενέργειες στρατιωτικού χαρακτήρα που να διαφέρουν απ’ αυτό που είχε υπάρξει την περασμένη άνοιξη», όταν η Ρωσία είχε ήδη συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία, δήλωσε ενώπιον των βουλευτών ο Ολέξιι Ρέζνικοφ, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, λέγοντας ότι 112.000 Ρώσοι στρατιώτες και 18.000 μέλη των δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ανάπτυξη σε ακτίνα 200 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή