Ούτε καν απέναντι στην Τουρκία δεν υπάρχει εθνικό μέτωπο – Όχι σε όλα και “καταγγελτική αντιπολίτευση”από τον Τσίπρα

Η συναινετική διάθεση που έδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη φάση της πανδημίας ήταν συγκυριακή και μάλλον αναγκαστική, λόγω της εντυπωσιακής κοινωνικής στήριξης στις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίση.

Οσο περνούσε ο καιρός, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ γινόταν πιο σκληρή ακόμη και σε ζητήματα εθνικής σημασίας και φτάσαμε στην απόλυτη απόρριψη κάθε κυβερνητικής απόφασης. Αν συγκρίνει κανείς την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία και στην ανάλογη συμφωνία με την Αίγυπτο που υπογράφτηκε χθες, θα αντιληφθεί ότι η στροφή του Αλέξη Τσίπρα προς την καταγγελτική αντιπολίτευση είναι καθολική.

Η πολιτική και η μικροπολιτική

Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν ενημέρωση και σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Ενημέρωση θα γίνει οπωσδήποτε και μάλλον δεν θα γίνει σε επίπεδο πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, έχει καταλάβει ότι δεν έχει τίποτα να περιμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι το πιθανότερο είναι να υποστεί υπονόμευση παρά εποικοδομητική κριτική. Παρόλα αυτά, κατά τις ίδιες πηγές, δεν πρόκειται να διστάσει να κάνει αυτό που πιστεύει ότι ωφελεί το εθνικό συμφέρον, όσες δυσκολίες και αν του δημιουργούνται σε επίπεδο μικροπολιτικής.

  • O ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει και επενδύει σε ενδεχόμενες αρρυθμίες στο εσωτερικό της ΝΔ καθώς υπάρχει ένα πατριωτικό μπλοκ που προτιμά την ακινησία έναντι οποιασδήποτε συμβιβαστικής δράσης προκειμένου να κλείνουν θέματα. Ομως ο πρωθυπουργός δεν δείχνει να φοβάται εσωκομματικά χτυπήματα ή, εν πάση περιπτώσει, δεν τα λαμβάνει υπόψιν.

Αλλωστε, δεν αποκλείεται να προκύψουν αρρυθμίες στην αντιπολίτευση. Η “Γέφυρα” (Μπίστης, Βαλντέν, Λιάκος κα) αποκλείεται να συμφωνούν με τη σκληρή γραμμή που υιοθέτησε ο Αλ. Τσίπρας σε σχέση με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, ενώ και ο Γ. Παπανδρέου μπορεί να μη συμφωνήσει με την Φ. Γεννηματά.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει την σύναψη του παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Σαράτζ στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής και όχι συνάπτοντας μια συμφωνία άρον – άρον με την Αίγυπτο που δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της με αφορμή την συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ.
«Ειδικά δε», προσθέτει, «καθώς η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης και διεκδίκησης ισχυρών ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».
Αναφέρει ότι «αντ’ αυτού, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται από κυβερνητικές πηγές, με τη Συμφωνία που υπεγράφη, η κυβέρνηση βιάστηκε να αποδεχθεί μειωμένη επήρεια για την Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, αλλά και να κάνει αποδεκτή τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου».
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «εάν ο κ. Μητσοτάκης είχε δεχθεί την πρότασή μας για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, με σκοπό τη χάραξη ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης θα ήταν πολύ καλύτερα».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι περιμένει άμεση ενημέρωση για την περαιτέρω αξιολόγηση της Συμφωνίας.
«Τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για επικοινωνιακή διαχείριση ούτε για στείρα αντιπολίτευση», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής αναφορικά με την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Η σταθερή θέση μας είναι ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, με βάση και το διεθνές δίκαιο. Η επιδίωξη τα τελευταία 15 χρόνια της χώρας μας ήταν η πλήρης οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Η μερική συμφωνία, ενώ διεμβολίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, μπορεί να περιπλέκει τα θέματα οριοθέτησης στις ζώνες που επιλέχθηκαν να παραμείνουν εκτός της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας».

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ

“Σταθερή θέση μας είναι ότι τα Ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, με βάση και το διεθνές δίκαιο.

Η επιδίωξη τα τελευταία 15 χρόνια της χώρας μας ήταν η πλήρης οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Η μερική συμφωνία ενώ διεμβολίζει το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, μπορεί να περιπλέκει τα θέματα οριοθέτησης στις ζώνες που επιλέχθηκαν να παραμείνουν εκτός της Ελληνο-Αιγυπτιακής συμφωνίας.

Όσο ο κ. Μητσοτάκης δεν επιδιώκει τη συνεννόηση για διαμόρφωση Εθνικής γραμμής και αρνείται το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη των επιλογών του.

Σε κάθε περίπτωση τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για επικοινωνιακή διαχείριση ούτε για στείρα αντιπολίτευση και επιφυλασσόμαστε για την αξιολόγηση μετά από πλήρη ενημέρωση μας σε σχέση με τους όρους της συμφωνίας.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

«Η κυβέρνηση επιδίδεται σε τυμπανοκρουσίες για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, χωρίς να έχει ενημερώσει το λαό για το περιεχόμενο της συμφωνίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία εκτιμά πως «πίσω από τα μεγάλα λόγια περί “ιστορικής συμφωνίας” καιροφυλακτεί ο κίνδυνος ενός οδυνηρού συμβιβασμού σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

«Ο ισχυρισμός ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο επιχειρεί να απλοποιήσει μια πολύ σύνθετη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από διασταυρούμενους ανταγωνισμούς, που πυροδοτούν την τουρκική επιθετικότητα και τις εντάσεις στην περιοχή» σημειώνει το ΚΚΕ και «εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του ότι και η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου είναι ενταγμένη στις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και ανοίγει το δρόμο της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και θαλάσσιων ζωνών ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, με την Τουρκία, με ή χωρίς το δικαστήριο της Χάγης».

Καλεί την κυβέρνηση καλείται να απαντήσει με «καθαρά λόγια και όχι υπερφίαλους πανηγυρισμούς» εάν:

α) έχει υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο που πετάει έξω το Καστελόριζο, το οποίο έχει δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, όπως οι ηπειρωτικές ακτές,

β) στη Συμφωνία συμπεριλαμβάνεται η Ρόδος και τα άλλα νησιά του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος και με τι επήρεια,

και γ) τι επήρεια έχει συμφωνηθεί για την Κρήτη.

Το ΚΚΕ «θα επανέλθει μόλις ενημερωθεί για το κείμενο της συμφωνίας», καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΚΕ του κόμματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή