Η Μέρκελ δεν συγκίνησε τον Ερντογάν -Ούτε βήμα πίσω ο Τούρκος Πρόεδρος: Επιμένει για τον στρατό στην Λιβύη

Αμετακίνητος στις προκλητικές του θέσεις εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ παρά τα διεθνή μηνύματα, επέμεινε θέση του για αποστολή τουρκικού στρατού στην Τρίπολη.

Μετά τη συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν θα αφήσει μόνο τον πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σαράζ και θα παρέχει «όσο περισσότερη στήριξη μπορεί». Εξήγησε ότι το τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό που αποστέλλεται στην Λιβύη στηρίζει και εκπαιδεύει τις δυνάμεις της κυβέρνησης Σαράζ, η οποία είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης.

Ο ίδιος μάλιστα, προειδοποίησε τις υπόλοιπες χώρες να μην στηρίζουν τον αντίπαλο του Σαράζ, στρατηγό, Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος δεν υπέγραψε την κατάπαυση του πυρός. «Η Τουρκία και η Γερμανία δίνουν προτεραιότητα στην επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου προτρέποντας όλες τις πλευρές για κοινή λογική και μετριοπάθεια», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος εξήγησε ότι η «εύθραυστη κατάπαυση πυρός στην Λιβύη πρέπει να μετατραπεί σε μόνιμη».

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό θέμα κυριάρχησε στη συνάντηση των δύο ηγετών, όπως φάνηκε και από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι περίπου 400.000 άνθρωποι από την συριακή πόλη Ιντλίμπ μετακινούνταν προς τα τουρκικά σύνορα εξαιτίας των επιθέσεων των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος. Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. και τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν «ανθρωπιστική ευθύνη» να παρέχουν περισσότερη και άμεση βοήθεια στους πρόσφυγες της Συρίας.

Μέρκελ: Αναγκαία μια στέρεα και βιώσιμη συμφωνία

Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ κατέστησε αναγκαία τη μετατροπή της εύθραυστης εκεχειρίας σε μία στέρεα και βιώσιμη συμφωνία.

Πρότεινε, επιπλέον, τη διεξαγωγή επαφών ανάμεσα σε Ρωσία, Τουρκία, Γερμανία και Γαλλία εντός του α’ τριμήνου του 2020, ενώ εξήρε τη σημασία της άμεσης σύγκλησης της 10μελούς στρατιωτικής επιτροπής που συγκροτήθηκε για την επίλυση των διαφορών των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Νωρίτερα, οι δύο ηγέτες έδωσαν το «παρών» στα εγκαίνια του τουρκό – γερμανικού Πανεπιστημίου, όπου ο Ερντογάν -μεταξύ άλλων- αναφέρθηκε στη λιβυκή κρίση.

Κάνοντας ειδική μνεία στο πρόσφατο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Λιβύη, παρατήρησε ότι αποτέλεσε σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας, προσθέτοντας ότι η επιτυχία του σχεδίου εξαρτάται από την εφαρμογή του.

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι ένα ενδεχόμενο χάος στη βορειο-αφρικανική χώρα θα επηρεάσει ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.

«Εάν δεν υπάρξει ηρεμία το συντομότερο δυνατόν, η ατμόσφαιρα χάους στη Λιβύη θα επηρεάσει όλη τη λεκάνη της Μεσογείου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χάφταρ, ο πρόεδρος της Τουρκίας τον χαρακτήρισε ως «πραξικοπηματία».

«Είναι σημαντικό να ασκήσουμε πιέσεις στον πραξικοπηματία Χαφτάρ και στους υποστηρικτές του, ειδικά σ’ αυτό το θέμα. Η αύξηση των επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές στην Τρίπολη και η στόχευση του αεροδρομίου Μιτίκα έδειξε ποιος ήταν στο πλευρό της ειρήνης και ποιος ήταν από την πλευρά του συνεχιζόμενου αίματος και των δακρύων».

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή