Οξύνεται το πολιτικό κλίμα μετά την παραίτηση του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγ. Δημητριάδη και του Διοικητή της ΕΥΠ για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

εξελίξεις παραιτήσεις

Οξύνεται το πολιτικό κλίμα με επίκεντρο  την υπόθεση των υποκλοπών που οδήγησε στις παραιτήσεις τόσο του γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μάλιστα, είναι πιθανό να υπάρξουν νέες αποφάσεις από τον ίδιον τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Αποδεκτή η παραίτηση 

Ειδικότερα, το πρωί της Παρασκευής, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραίτηση του κ. Δημητριάδη οφείλεται στο κλίμα τοξικότητας που έχει δημιουργηθεί προς το πρόσωπο του από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε οικογενειακούς λόγους.

Μετά την παράιτηση του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό και ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων.

Όπως αναφέρει ο κ. Κοντολέων η παραίτησή του οφείλεται κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής.

Κυβερνητικά στελέχη για Κοντολέων

Σχετικά με την ανακοίνωση παραίτησης του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτη Κοντολέων, κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρουν τα εξής:

«Πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πως ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ.

Κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια».

Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ, παρέμβαση Ανδρουλάκη

Οι ραγδαίες εξελίξεις που πυροδοτήθηκαν (και) από την καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του και οδήγησαν στην παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ, φαίνεται ότι δεν τελειώνουν έτσι απλά.

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, αναμένεται να προβεί σε δήλωση σχετικά με το θέμα, με την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καλέσει τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να λάβει καθαρή θέση για την εξέλιξη της υπόθεσης σχετικά με την παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα κληθεί όσο το δυνατόν συντομότερα από το νέο διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, προκειμένου να ενημερωθεί για την παρακολούθηση του κινητού του από την Υπηρεσία -με συμβατικά μέσα και όχι με το λογισμικό «Predator», όπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Μαξίμου δεν ενημερώθηκε για την παρακολούθηση, ωστόσο, επισημαίνουν ότι «η διαδικασία των επισυνδέσεων για να είναι νόμιμη δεν είναι απλή. Απαιτείται εισαγγελική έγκριση για την παρακολούθηση, η οποία προφανώς υπήρξε», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση διά των κινήσεών της αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, αναφέροντας ότι «οι παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέωντος αποτελούν ομολογία ενοχής του κ. Μητσοτάκη για το δικό του WaterGate, το σκάνδαλο παράνομων παρακολουθήσεων πολιτικών αντιπάλων και ενοχλητικών δημοσιογράφων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνει ότι «το καθεστώς Μαξίμου πιάστηκε επ’ αυτοφώρω και ο επικεφαλής του καθεστώτος, ο κος Μητσοτάκης, προφανώς όχι μόνο γνώριζε αλλά είναι ο ενορχηστρωτής των υποκλοπών. Τώρα προσπαθεί να διασωθεί θυσιάζοντας τους στενότερους και πιο έμπιστους συνεργάτες του.

Το δεξί του χέρι, ανιψιό του και ΓΓ Πρωθυπουργού, κο Δημητριάδη και τον επικεφαλής της ΕΥΠ, κο Κοντολέων, για τον οποίο άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να τον τοποθετήσει στη θέση του, καθώς δε πληρούσε τα κριτήρια του νόμου. Οι παραιτήσεις και των δύο ωστόσο, αποτελούν και παραδοχή πως όσα έλεγε η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου τόσους μήνες, ήταν χυδαία ψέματα.

Ακόμα και όσα έλεγαν οι κ. Κοντολέων, Πιερρακάκης και Γεραπετρίτης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πριν μία μόλις εβδομάδα. Όσο για τις γελοίες διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου που προσπαθεί να μετατοπίσει την συζήτηση από το παράνομο λογισμικό Predator σε δήθεν νόμιμες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και σε “κλίμα τοξικότητας”, δεν γλιτώνουν κανέναν από τις ευθύνες του. Και αυτές δεν είναι μόνο πολιτικές, αλλά πιθανότατα και ποινικές.

Διαβεβαιώνουμε ωστόσο τον κο Μητσοτάκη ότι τίποτα δε θα μείνει στο σκοτάδι. Όλα θα διερευνηθούν μέχρι τέλους και ο ίδιος θα λογοδοτήσει για τη πρωτοφανή από τη Μεταπολίτευση και μετά, παράνομη και αντιδημοκρατική εκτροπή που επιχείρησε προκειμένου να στήσει το καθεστώς του. Τα καθεστώτα όμως, συνήθως πέφτουν με πάταγο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή