Η κυβέρνηση σπαταλά τον κουμπαρά της υπερφορολόγησης στην υπηρεσία της «παρέας»

 

Κλείνει ο αναπτυξιακός κύκλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ελλάδα να έχει χάσει την ευκαιρία της λόγω της αλόγιστης και ιδεοληπτικής πολιτικής της τελευταίας τριετίας. Το τρένο έφυγε και εμείς μείναμε στην αποβάθρα να περιμένουμε, δυστυχείς, το επόμενο…

Σύμφωνα με την φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν, η κορύφωση του τρέχοντος Ευρωπαϊκού αναπτυξιακού κύκλου συντελέστηκε το 2017, με ρυθμό ανάπτυξης στη ευρωζώνη 2,4%.  Για το 2018 η πρόβλεψη είναι ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο  2,1%  και θα πάει ακόμα πιο κάτω το 2019 με 1,9% και το 2020 στο 1,7%.

Και οι  προβλέψεις αυτές συνδέονται με την ανησυχία που υπάρχει στους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, που εκτιμούν ότι δεν είναι δεδομένο ότι θα διατηρηθεί η τρέχουσα θετική οικονομική δυναμική και ότι είναι πιθανό να βρεθούμε το 2020 σε νέα ύφεση.

Το ενδεχόμενο αυτό δημιουργεί άγχος στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, που φοβούνται  επιδείνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Γιατί η Ευρώπη είναι με τέτοιο τρόπο ενταγμένη στην παγκόσμια οικονομική αλυσίδα, που καθίσταται εξαιρετικά ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εκτιμήσουμε και αυτά που αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία. Φαινομενικά η πρόγνωση δεν διαφέρει πολύ από όσα λέει και η κυβέρνηση. Μάλιστα, βελτιώνει την πρόβλεψη για το 2018 από 1,9% σε 2,0%. Ωστόσο, κρατάει την πρόβλεψη για το 2019 στο 2,0%. Αυτή η πρόβλεψη είναι χαμηλότερη τόσο από την προηγούμενη πρόβλεψη της ίδιας της Κομισιόν που εκτιμούσε (ανεπιτυχώς) την ανάπτυξη του 2019 στο  2,3% τον περασμένο Μάιο, αλλά και την αντίστοιχη του ΔΝΤ, που στην τελευταία πρόβλεψή του μιλούσε (ανεπιτυχώς) για ανάπτυξη 2,4%.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι η διευρυμένη ψαλίδα σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας, με το σύνολο της Ευρωζώνης,  αναμένεται να διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια.

Η διόρθωση των προοπτικών της χώρας ως προς την ανάπτυξη της, όπως και ο εντοπισμός ουσιωδών προβλημάτων, όπως η υποχώρηση των δημοσίων επενδύσεων (πέρυσι έκλεισαν περίπου 1 δις κάτω από τον στόχο και προς το παρόν η εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνει ανάλογη τάση), σε συνδυασμό με τη διαρκή υπενθύμιση της ανάγκης να τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι από αυτή την άποψη κρίσιμη.

Σε αυτό το φόντο, αναδεικνύεται η ανερμάτιστη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που διακατέχεται από το άγχος των επικείμενων εκλογών. Η ιδεοληπτικού χαρακτήρα καταστροφή που συντελέστηκε το πρώτο 6μηνο του 2015, εμφανίζεται πάλι ως φάντασμα με τη μορφή της ακατάσχετης παλαιοκομματικής παροχολογίας.

Αντί η χώρα να επενδύει στο μέλλον, είναι έτοιμη να σπαταλήσει τον κουμπαρά της υπερφορολόγησης, της αφαίμαξης της αγοράς και της επενδυτικής απραξίας, (κύρια χαρακτηριστικά της πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατά την τελευταία ζοφερή τριετία) στην υπηρεσία του πολιτικού μέλλοντος της παρέας του κ. Τσίπρα.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή