Παγκόσμια αγωνία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Σε κατάσταση ετοιμότητας οι πυραυλικές εγκαταστάσεις στο Ιράν. Νέες απειλές από Τράμπ αλλά και κόρη Σουλεϊμανί

Κορυφώνεται η αγωνία για την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών- Ιράν με τις δύο πλευρές να ανταλλάσουν εκατέρωθεν νέες απειλές. Η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας αυξάνεται και από τις πληροφορίες που εμφανίζουν τις πυραυλικές εγκαταστάσεις του Ιράν να έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής, χωρίς ωστόσο, να είναι ακόμα σαφές αν πρόκειται για αμυντική ή επιθετική κίνηση.

Τη σχετική πληροφορία μετέδωσε αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι “Ηνωμένες Πολιτείες παρατήρησαν πως οι πυραυλικές εγκαταστάσεις του Ιράν έχουν τεθεί σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής σε όλη τη χώρα, όμως είναι ασαφές αν αυτό το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας έχει αμυντικούς σκοπούς ή όχι, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος αυτός, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ούτε διευκρίνισε αν οι ιρανικοί πύραυλοι στοχεύουν κάποιον συγκεκριμένο στόχο.

«Είναι σαφώς σε υψηλό επίπεδο επιφυλακής. Είναι για να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για αμυντικούς σκοπούς ή για επιθετικούς; Αυτό δεν μπορούμε να το καθορίσουμε επί του παρόντος», τόνισε.

«Όμως το παρακολουθούμε στενά», πρόσθεσε.

Τραμπ προς Ιράν: Αν χτυπήσετε αμερικανικούς στόχους, θα απαντήσουμε

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανταποδώσουν γρήγορα και «ίσως κατά δυσανάλογο τρόπο» αν το Ιράν πλήξει οποιονδήποτε Αμερικανό ή αμερικανικό στόχο, προειδοποίησε αργά χθες  ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτές οι αναρτήσεις στα μέσα θα χρησιμεύσουν ως γνωστοποίηση στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ότι στην περίπτωση που το Ιράν πλήξει οποιονδήποτε Αμερικανό ή στόχο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανταποδώσουν γρήγορα και πλήρως και ίσως κατά δυσανάλογο τρόπο. Αυτή η γνωστοποίηση δεν απαιτείται, αλλά μολαταύτα δίνεται», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, σε μια ανάρτηση που φαίνεται να απευθύνεται στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ θα ζήσουν μαύρες μέρες» προειδοποίησε η κόρη του Σουλεϊμανί

Στο μεταξύ η κόρη του Σουλεϊμανί δήλωσε ενώπιον του τεράστιου πλήθους που έχει συγκεντρωθεί για την κηδεία του Ιρανού υποστράτηγου στο κέντρο της Τεχεράνης ότι οι ΗΠΑ και ο σύμμαχός τους, το Ισραήλ, θα ζήσουν «μαύρες ημέρες».

Κατά τη διάρκεια της κηδείας του Σουλεϊμανί, στους δρόμους αντηχούσαν τα συνθήματα «Θάνατος στην Αμερική», και «Θάνατος στο Ισραήλ». Χιλιάδες Ιρανοί ζητούσαν εκδίκηση, ένας άνδρας κρατούσε πανό με το σύνθημα #hard_revenge («σκληρή εκδίκηση» στα αγγλικά), ενώ άλλα πανό επίσης στα αγγλικά καλούσαν  σε εκδίκηση για τον φόνο του Σουλεϊμανί.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή