Παγκόσμιος συναγερμός για την μετάλλαξη Δέλτα – Νέα περιοριστικά μέτρα σε Ισπανία και Ισραήλ – Αγώνας δρόμου για τους εμβολιασμούς στη Γαλλία

μετάλλαξη Δέλτα

Παγκόσμιο συναγερμό και επιστροφή πολλών χωρών σε αυστηρά μέτρα προφύλαξης προκαλεί η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού.

Το στοιχείο που προβληματίζει είναι η υψηλή μεταδοτικότητα της συγκεκριμένης μετάλλαξης, ωστόσο τα έως τώρα δεδομένα έχουν και ενθαρρυντική διάσταση: η νοσηρότητα της ασθένειας και οι θάνατοι είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με τους προηγουμενους μήνες.

Από τα επίσημα στοιχεία από το Ισραήλ προκύπτει ότι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι έχουν τις ίδιες πιθανότητες να νοσήσουν, αν και μέχρι τώρα οι εμβολιασμένοι που έχουν νοσήσει και έχουν πεθάνει είναι οριακά περισσότεροι.
Τα ίδια ευρήματα προκύπτουν και στην Ισπανία, με αύξηση κρουσμάτων στους νέους αλλά και με πολύ χαμηλούς δεικτες σε νοσηρότητα και οι νοσηλείες.

Απαγορεύσεις κυκλοφορίας στην Ισπανία

Σε πολλές ισπανικές πόλεις επανέρχονται οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας καθώς και οι περιορισμοί στις κοινωνικές δραστηριότητες και τη νυχτερινή ζωή μετά από την απότομη αύξηση των μολύνσεων από κορονοιό.
Η Καταλονία και η Βαλένθια, περιορίζουν τις κοινωνικές συγκεντρώσεις σε 10 άτομα και επαναφέρουν τους περιορισμούς με απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυκτα.
Η βόρεια περιοχή της Αστούριας στις 12 Ιουλίου 2021 απαγόρευσε τη λειτουργία εσωτερικών χώρων σε μπαρ και εστιατόρια.

Το ιικό φορτίο COVID-19 στην Ισπανία είναι τώρα πάνω από τρεις φορές υψηλότερο σε άτομα κάτω των 30 ετών από το μέσο όρο.
Στις 12 Ιουλίου σημειώθηκαν 368 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία.
Παρ΄ όλο που οι νεότεροι ηλιακά ασθενείς δεν αρρωσταίνουν βαριά και δεν χρειάζονται εντατική θεραπεία, ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων ηλικίας κάτω των 30 ετών αυξάνει αργά το ποσοστό εισαγωγής στο νοσοκομείο.
Ωστόσο η αύξηση της θνησιμότητας είναι εντυπωσιακή μικρή, εξέλιξη που έχει επιβεβαιωθεί και στο Ισραήλ.

Περιοριστικά μέτρα στο Ισραήλ

Νέα περιοριστικά μέτρα επιβάλει και η κυβέρνηση του Ισραήλ.
Οι νέοι κανονισμοί τίθενται σε ισχύ στις 16 Ιουλίου και είναι οι εξης:
 • Σύσταση για αποφυγή ταξιδιών σε επικίνδυνες χώρες, δηλαδή σε χώρες με υψηλά ποσοστά μόλυνσης
• Καραντινα για όποιον επιστρέφει από μια χώρα που αναφέρεται ως επικίνδυνη
• Καραντίνα 24 ώρες για ταξιδιώτες απ’ όλες τις χώρες έως ότου λάβουν αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής Covid 19.
• Τα παιδιά κάτω των 12 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί και φθανουν στην χώρα θα μπαίνουν σε καραντίνα για τουλάχιστον 10 ημέρες
• Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί ή δεν έχει αποκτήσει ανοσία θα μπαίνει σε καραντίνα για τουλάχιστον 10 ημέρες

Οι απαγορευμένες χώρες είναι: Ουζμπεκιστάν, Λευκορωσία, Βραζιλία, Νότια Αφρική, Ινδία, Μεξικό και Ρωσία.
Οι χώρες υψηλού κινδύνου που απαιτούν απομόνωση είναι: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σεϋχέλλες, Ισημερινός, Αιθιοπία, Βολιβία, Γουατεμάλα, Ονδούρα, Ζιμπάμπουε, Ζάμπια, Ναμίμπια, Παραγουάη, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Κιργιζιστάν και Τυνησία.

Πορτογαλία: Το 90% των κρουσμάτων αφορά την μετάλλαξη Δέλτα

Σύμφωνα με το Reuters, πάντως, παράλληλα με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, επιταχύνεται και ο ρυθμός των εμβολιασμών.

Η Πορτογαλία, όπου η μετάλλαξη Δέλτα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90% των κρουσμάτων, έχει τον υψηλότερο αριθμό νέων περιστατικών COVID-19 στην Ε.Ε. από τα μέσα Ιουνίου. Στο ίδιο διάστημα διπλασίασε τον ρυθμό εμβολιασμού από το επίπεδο των περίπου 60.000 εμβολιασμών την ημέρα.

Στη Σιγκαπούρη, το ποσοστό εμβολιασμών αυξήθηκε μετά το άνοιγμα του προγράμματος εμβολιασμού σε άτομα ηλικίας 12 έως 39 ετών.

Αγώνας δρόμου για τους εμβολιασμούς στην Γαλλία

Στη Γαλλία, όπου το 53,3% του ενήλικου πληθυσμού έχει λάβει μία δόση εμβολίου και το 41,3% έχει εμβολιαστεί πλήρως, οι αρχές στρέφονται σε όσους δεν έχουν κλείσει ραντεβού εμβολιασμού. Πηγή του γαλλικού υπουργείου Υγείας, την οποία επικαλείται το Reuters, ανέφερε ότι η κυβέρνηση ελπίζει να δει 40 εκατ. ενηλίκους να έχουν λάβει την πρώτη δόση έως τα τέλη Αυγούστου, έναντι 35,9 εκατ. στις 12 Ιουλίου.

Καμία δημοσίευση για προβολή