Παγκόσμιος συναγερμός για τον κοροναϊό. Με τοπικά lockdown προσπαθούν να φρενάρουν την εξάπλωση του ιού

κοροναϊός πανδημία τέλος

Την ώρα που στην Ελλάδα ανοίγουν τα σύνορα για την καθυστερημένη έλευση των πρώτων τουριστών στη χώρα, στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει σημάνει συναγερμός για το ορατό, πλέον, ενδεχόμενο, ενός δεύτερου κύματος κοροναϊού, και μάλιστα, αρκετά νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις.

Ηδη, αρκετές χώρες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν τοπικά lockdown σε πολιτείες και δήμους ώστε να αποφύγουν όσο το δυνατό γίνεται την έξαρση της πανδημίας.

Το γεγονός άλλωστε πως οι θάνατοι από τον Covid-19 έχουν διπλασιαστεί παγκοσμίως μόνο τις τελευταίες 7 εβδομάδες αποδεικνύει το γεγονός πως ο κοροναϊός παραμένει εξαιρετικά ενεργός και απειλητικός.

Ειδικότερα η κρίση επιδεινώνεται στη Βραζιλία, όπου ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τις 58.000, οι αρχές δεν διεξάγουν ευρέως διαγνωστικά τεστ και η χώρα παραμένει χωρίς έναν μόνιμο υπουργό Υγείας.

Στις ΗΠΑ, με περίπου 129.000 νεκρούς, καταγράφεται εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων έπειτα από μείωση εδώ και έναν μήνα, ενώ η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική στις περισσότερες πολιτείες.

Ακόμα και η Γερμανία, μια χώρα που θεωρείται ότι κατάφερε να περιορίσει τον ιό και τους θανάτους, τα ποσοστά των κρουσμάτων αυξάνονται πάνω από τα επίπεδα που απαιτούνται για έναν μακροπρόθεσμο περιορισμό.

Εν τω μεταξύ τα χειρότερα φαίνεται πως έρχονται για την Αυστραλία, καθώς εφαρμόστηκαν τοπικά lockdown σε 36 προάστια της Μελβούρνης.

Τέλος από την επιβολή τοπικών lockdown δεν γλίτωσε ούτε η Βρετανία, καθώς οι αρμόδιες αρχές υποχρεώθηκαν να λάβουν αυτό το αυστηρό μέτρο στο Λέστερ της Βρετανίας προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Ποιες δέκα χώρες κινδυνεύουν με δεύτερο κύμα πανδημίας

Την ίδια ώρα δέκα χώρες αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, και ανήκουν σε εκείνες με τις πλέον χαλαρές προσεγγίσεις στην προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας.

Ανάλυση των δεδομένων για τον κοροναϊό που πραγματοποιήθηκε από τον Guardian, σε συνδυασμό με το σύστημα καταγραφής των αντιδράσεων των κυβερνήσεων στον κοροναϊό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εντόπισε ότι οι 10 από τις 45 χώρες που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία, ανήκουν επίσης και σε εκείνες που θεωρείται πως είχαν «χαλαρή αντίδραση» απέναντι στον ιό, υπογραμμίζοντας τη σημαντική επίδραση των αποτελεσματικών κυβερνητικών πολιτικών δημόσιας υγείας.

Στις χώρες συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ, οι οποίες βιώνουν και τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων από τον Απρίλιο, το Ιράν, η Γερμανία και η Ελβετία – οι δύο ευρωπαϊκές χώρες που στις οποίες ο δείκτης R ξεπέρασε τη μονάδα στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.

Καθεμία από αυτές τις χώρες αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων, με την έλλειψη αυστηρότητας στην προσπάθεια καταπολέμησης της πανδημίας να επιτρέπει στα κρούσματα να αυξάνονται από τη μία εβδομάδα στην άλλη.

Από τις χώρες που δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα και παραμένουν σε lockdown, εννιά καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων, ενώ τρεις αναφέρουν ότι η καμπύλη σταδιακά ισοπεδώνεται.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο δεύτερου κύματος κοροναϊού, με τον ΠΟΥ να αναφέρει αύξηση ρεκόρ στα παγκόσμια κρούσματα κοροναϊού την Κυριακή.

Όμως καθώς οι χώρες αντιμετωπίζουν και τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα του lockdown, πολλές επιλέγουν να αγνοήσουν τον κίνδυνο και να ανοίξουν και πάλι τις οικονομίες τους.

Καμία δημοσίευση για προβολή