«Παγωμένη» η Τουρκία για το αεροδρόμιο της Καμπούλ: «Δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις» λέει ο Ερντογάν

Μεγάλος προβληματισμός και διστακτικότητα: οι λέξεις αυτές περιγράφουν με ακρίβεια τη στάση της Τουρκίας έναντι της πρότασης των Ταλιμπάν να αναλάβει η Άγκυρα τη λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου «Χαμίντ Καρζάι» στην Καμπούλ και να επανέλθει η επικοινωνία του Αφγανιστάν με τον έξω κόσμο.

Τον προβληματισμό της Άγκυρας εξέφρασε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε για το θέμα ότι «είχαμε μια θετική προσέγγιση από την πρώτη στιγμή. Ωστόσο, στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, ακόμα δεν έχουν υπάρξει θετικές εξελίξεις για εμάς», ενώ αναφέρθηκε και στη νέα προσωρινή κυβέρνηση στο Αφγανιστάν, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει αυτή και υπογράμμισε ότι η Τουρκία παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις.

Προβληματισμένος ο Τσαβούσογλου

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει την Ουάσινγκτον, είχε προτείνει να αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, ωστόσο, οι Ταλιμπάν είχαν απορρίψει κατηγορηματικά την πρόταση αυτή -λέγοντας, μάλιστα, ότι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα θα θεωρούνται ως «στρατός κατοχής»- και αντέτειναν στην Άγκυρα να αναλάβει τη λειτουργία του αεροδρομίου.

Παρόμοιους προβληματισμούς με τον Ερντογάν εξέφρασε και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σημείωσε ότι «συνεργαζόμαστε με το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ σε δύο στάδια. Ξεκινώντας πτήσεις για αεροσκάφη ανθρωπιστικής βοήθειας και επίσης συζητούμε για την έναρξη εμπορικών πτήσεων, για εταιρείες όπως η Turkish Airlines».

Ζήτημα η ασφάλεια και η οικονομία

Ωστόσο, διερωτήθηκε «ποιος θα παρέχει ασφάλεια στο αεροδρόμιο; Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι μπορούν να την παράσχουν. Το αεροδρόμιο είναι προς το παρόν ανοιχτό για την προσγείωση ορισμένων τεχνικών πτήσεων ή αεροσκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Ξεκίνησαν επίσης μερικές πτήσεις εσωτερικού». Επισήμανε, δε, ότι ακόμα δεν υπάρχει οριστική συμφωνία με τους Ταλιμπάν.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα στο Αφγανιστάν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ήδη δυσκολίες στην καταβολή μισθών. Υπάρχει κίνδυνος οικονομικής κρίσης και πείνας. Λένε ότι τα αποθέματα τροφίμων του ΟΗΕ έχουν αρχίσει να μειώνονται και θα τελειώσουν σε ένα μήνα. Υπάρχουν εκτοπισμένοι άνθρωποι».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή