Παγώνει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ μπορούν να λάβουν όσα μέτρα χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν την κρίση

Την αναστολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα  άνευ προηγουμένου μέτρο, που θα επιτρέψει στις χώρες μέλη να δαπανήσουν όσα χρήματα χρειαστεί για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της επιδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Κομισιόν ενεργοποίησε έτσι το ύστατο δημοσιονομικό  “όπλο” που έχει στα χέρια της, τη ρήτρα “γενικής διαφυγής”, δηλαδή ουσιαστικά το “πάγωμα” του συμφώνου σταθερότητας. Όλα τα κράτη μέλη – και η Ελλάδα – μπορούν, χωρίς περιορισμούς, όσο μαίνεται η κρίση, να λαμβάνουν.μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

  • «Σήμερα, και αυτό είναι καινούριο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν, ενεργοποιούμε τη γενική ρήτρα διαφυγής”, που επιτρέπει να παρακαμφθούν προσωρινά οι κανόνες, ανέφερε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά της στο Twitter.

«Αυτό σημαίνει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να χορηγήσουν στην οικονομία τους όσους (πόρους) θα χρειαστούν. Χαλαρώνουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες για να τους επιτρέψουμε να το κάνουν», πρόσθεσε.Οι 27 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) θα πρέπει να επικυρώσουν αυτήν την απόφαση στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν την Δευτέρα.

Η ρήτρα αυτή επιτρέπει να παρακαμφθεί προσωρινά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καθορίζει τους δημοσιονομικούς κανόνες στις χώρες μέλη οι οποίες έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα. Η συγκεκριμένη ρήτρα προστέθηκε το 2011, εν μέσω της κρίσης στην Ευρωζώνη, αλλά δεν είχε ενεργοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα.

Μία από τις υποχρεώσεις που θα οφείλουν πλέον να τηρούν οι χώρες είναι να μην ξεπερνά το δημόσιο έλλειμμα το 3% του ΑΕΠ τους.

Οι Βρυξέλλες είχαν υποσχεθεί από την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιδείξουν «τη μέγιστη ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου, κυρίως για να δώσουν οξυγόνο στην Ιταλία.

Η φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε επίσης την απόφαση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στην αγορά ομολόγων ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Αυτό προστίθεται στη δύναμη πυρός που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη για να στηρίξουμε την οικονομία», τόνισε.

  • Υπενθυμίζεται ότι στο ανακοινωθέν του Eurogroup της Δευτέρας, οι υπουργοί Οικονομικών είχαν εκφραστεί θετικά απέναντι στο ενδεχόμενο ενεργοποίησης της ρήτρας γενικής εξαίρεσης, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί τυπικά στο Ecofin της Δευτέρας. Οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. έχουν ήδη ανακοίνωσε σημαντικά πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης και παροχής ρευστότητας στην οικονομία, που θα οδηγήσουν τα ελλείμματά τους πολύ πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.

Ο οικονομολόγος και αρθρογράφος των Financial Times Μάρτιν Σάντμπου έγραψε πριν από λίγες ημέρες ότι αν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τελειώσουν το έτος με μονοψήφια ελλείμματα ως ποσοστό του ΑΕΠ, «μάλλον δεν θα έχουν κάνει αρκετά».

Από την πλευρά του, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ έδωσε τον τόνο στις αρχές της εβδομάδας, με tweet στο οποίο αναφέρει ότι «ο κόσμος βρίσκεται de facto σε πόλεμο (κατά του ιού, όχι ο ένας εναντίον του άλλου – αυτά είναι τα καλά νέα…)» παραθέτει τα ελλείμματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: 12% του ΑΕΠ 1942, 26% το 1943, 21% το 1944, 20% το 1945. Και καταλήγει με την παραίνεση: «Ας μην είμαστε λιπόψυχοι».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή