“Παγώνουν” για μία εβδομάδα οι επιτάξεις στα νησιά- Μεταναστευτικό: Η Ευρώπη “ξυπνάει”.10.000 άτομα για την Ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. Οι “7 στρατηγικές προτεραιότητες” της κυβέρνησης

Με 7 μέτρα άμεσης προτεραιότητας επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη χιονοστιβάδα του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού, την ίδια στιγμή που η Κομισιόν  ανοίγει τη συζήτηση για τη δημιουργία μόνιμου σώματος ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, από 10.000 άτομα ως μόνιμο προσωπικό, που “θα φέρει οπλισμό, θα φορά ευρωπαϊκή στολή και θα διαθέτει δικό του εξοπλισμό”.

«Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου βήμα στην προσπάθεια ομοσπονδιοποίησης της διαχείρισης των Ευρωπαϊκών συνόρων» τόνισε ο Έλληνας επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς. Και αυτό, λίγο πριν τη συνάντηση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη όπου αναμένεται να κυριαρχήσει η νέα ευρωπαϊκή πολιτική για το θέμα της μετανάστευσης.

Πριν από λίγο, εξάλλου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σε μία κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους της κυβέρνησης, ανακοίνωσε το «πάγωμα» της διαδικασίας επιτάξεων εκτάσεων στα νησιά για μια εβδομάδα προκειμένου να υπάρξει νέος διάλογος με τους τοπικούς φορείς. Πρότεινε, δε, συνάντηση στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη την Παρασκευή ή το Σάββατο όταν επιστρέψει από το Βερολίνο και ο κ. Μουτζούρης από τις Βρυξέλλες ώστε να μην καθυστερήσει η διαδικασία του διαλόγου.

Σε συνέντευξήη του (ΕΡΤ), ο υπουργός διευκρίνισε ότι η επίταξη δεν είναι τίποτε άλλο από μια ενοικίαση των συγκεκριμένων χώρων για τρία χρόνια. Τόνισε επίσης ότι δεσμεύεται ότι θα κλείσουν οι σημερινές δομές και δε θα λειτουργούν δύο δομές σε κάθε νησί.

Προέχει η ασφάλεια των νησιών, γι’ αυτό δεν μπορεί να καθυστερήσει η δημιουργία των κλειστών ελεγχόμενων κέντρων, πρόσθεσε.

Οι ανοιχτές δομές στη Μόρια, στη ΒΙΑΛ και στο Βαθύ θα κλείσουν σημείωσε και ζήτησε να πέσουν οι τόνοι και η αντιπαράθεση.

Ο Νότης Μηταράκης συναντάται την Πέμπτη με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, προκειμένου να συζητηθεί και η γερμανική πρόταση για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική παροχής ασύλου.

Οι “7 στρατηγικές προτεραιότητες” για το προσφυγικό

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης  Μηταράκης παρουσίασε χθες, σε ειδική ημερίδα της Νέας Δημοκρατίας, όπου συμμετείχαν 160 στελέχη από όλη την Ελλάδα, τις επτά στρατηγικές προτεραιότητες της μεταναστευτικής πολιτικής για το 2020 που περιλαμβάνουν :

  • την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων,
  • την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου,
  • τα νέα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα,
  • τις επιστροφές,
  • τον έλεγχο των ΜΚΟ,
  • την αποτελεσματική διεθνοποίηση του ζητήματος και
  • την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών.

Ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της έκδοσης απόφασης σε πρώτο βαθμό από τις υπηρεσίες ασύλου εντός 24 ημερών, που έχει ήδη επιτευχθεί, την συνειδητή απόφαση τα κλειστά κέντρα να βρίσκονται εκτός αστικού ιστού και να κλείσουν τα ανοιχτά κέντρα που λειτουργούν σήμερα στα νησιά καθώς και την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με νέο προσωπικό και με 500 δικηγόρους σε τοπικό επίπεδο.

Από τη χθεσινή ενημέρωση στη ΝΔ – Το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό “αναστατώνει” και τα περιφερειακά στελέχη της κυβερνητικής παράταξης.

Ο κ. Μηταράκης εξήγησε πως η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε την Ελλάδα διαδρομή επιλογής των διακινητών και άφησε τη διαδικασία ασύλου με 82.000 εκκρεμείς αιτήσεις, ενώ με την ερμηνεία που δέχθηκε στην Κοινή Ανακοίνωση ΕΕ-Τουρκίας οδηγεί είτε σε εγκλωβισμό στα νησιά είτε σε αδυναμία επιστροφών στην Τουρκία. Υπογράμμισε ότι η λογική «όλοι είναι ευάλωτοι, όλοι έχουν δικαιώματα εκτός από την χώρα μας» έχει αλλάξει μέσω της αυστηροποίησης της πολιτικής επιστροφών.

  • Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην άμεση πρόσληψη 800 συνοριοφυλάκων για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες ασύλου με νέο προσωπικό και με 500 δικηγόρους σε τοπικό επίπεδο.

Όσον αφορά τη φύλαξη των συνόρων σημείωσε ότι η κατάσταση ιδίως στα χερσαία σύνορα έχει βελτιωθεί σημαντικά ενώ «ήδη προγραμματίζεται και τέλος Μαΐου θα έχουν εγκατασταθεί στον Έβρο 400 νέοι συνοριοφύλακες».

Στα «σκαριά» σύστημα καταμερισμού βαρών και αλληλεγγύης στην ΕΕ

Στις Βρυξέλλες αναζωπυρώνεται η συζήτηση περί αλλαγής πολιτικής από την ΕΕ στο προσφυγικό καθώς ολοένα και περισσότεροι αρχίζουν να παραδέχονται ότι υπάρχει ανάγκη για αλληλεγγύη και καταμερισμών των βαρών.

Αναφερόμενος στην κοινή   ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου,  ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς  συνέστησε «ψυχραιμία, δουλειά, νηφαλιότητα και λιγότερο λαϊκισμό» ενώ τάχθηκε  υπέρ μιας Ευρώπης «ανοιχτής, αλλά προσεκτικής» και επισήμανε ότι η νέα μεταναστευτική πολιτική θα απαιτήσει και ανάλογους πόρους.

«Θα ξεκινήσουμε από τις χώρες προέλευσης και τράνζιτ – όπου η Ε.Ε. ξοδεύει πολλά χρήματα σε αναπτυξιακή βοήθεια, αλλά απέτυχε να αντιμετωπίσει τις αιτίες της μετανάστευσης. Έπειτα, χρειαζόμαστε μια δυναμική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων μας».

  • Είναι αδιανόητο, πρόσθεσε,  ότι αφήνουμε την προστασία των εξωτερικών συνόρων μας στα κράτη – μέλη της εμπροσθοφυλακής και πρόσθεσε ότι τελικά θα χρειαστεί και ένα σύστημα καταμερισμού βαρών και αλληλεγγύης.

«Είναι άδικο οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα να σηκώνουν δυσανάλογο βάρος», επανέλαβε ο κ. Σχοινάς και εξήγησε ότι η αποτυχία της προηγούμενης φοράς οφείλεται και στο γεγονός ότι επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστούν με ειδική πλειοψηφία θέματα που άπτονται ευαίσθητων ζητημάτων εθνικής κυριαρχίας. «Αυτή τη φορά δεν υπάρχει η επιλογή της αποτυχίας», δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς και ανέφερε ότι η Επιτροπή θα προχωρήσει με τις προτάσεις της μόνο εάν διαπιστώσει ότι αυτές μπορούν και να γίνουν αποδεκτές.

10.000 άτομα για την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή

Ο έλληνας Επίτροπος επισήμανε ακόμη ότι κεντρική προτεραιότητα στο θέμα της ασφάλειας αποτελεί και η εφαρμογή της απόφασης για δημιουργία μόνιμου σώματος ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής. Πρόκειται για ευρωπαϊκή υπηρεσία η οποία θα διαθέτει 10.000 άτομα ως μόνιμο προσωπικό που θα φέρει οπλισμό, θα φορά ευρωπαϊκή στολή και θα διαθέτει δικό του εξοπλισμό.

«Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου βήμα στην προσπάθεια ομοσπονδιοποίησης της διαχείρισης των συνόρων μας», επισήμανε, για να τονίσει παράλληλα ότι η απόφαση έχει ληφθεί, αλλά τώρα χρειάζονται τα χρήματα και το οξύμωρο, όπως είπε, είναι ότι κάποιες χώρες που ζητούν πιο έντονα την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων ανήκουν στο στρατόπεδο των πιο φειδωλών σε ό,τι αφορά την συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή