Παγώνουν οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης

εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Παγώνουν οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης. Πρόκειται για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα δύο θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης που έχουν παραχωρηθεί  στην  κοινοπραξία «Total Energies ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια».

  • Η εξέλιξη αυτή προκαλεί αίσθηση καθώς έσκασε λίγες μέρες μετά την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες η γαλλική Total Energies που είναι και operator του σχήματος – στο οποίο έχουν κυρωθεί με νόμο του 2019 οι συμβάσεις παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» – απέστειλε το ετήσιο work plan (πρόγραμμα εργασιών) στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ). Σε αυτό, γνωστοποιεί ότι δεν θα διενεργήσει το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου τις σεισμικές έρευνες για την καλύτερη αποτύπωση της γεωλογικής δομής του υπεδάφους των συγκεκριμένων εκτάσεων.

Η περίπτωση χρονικής παράτασης

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο του 2021 ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Άρης Στεφάτος ερωτηθείς τότε για τις προθέσεις της κοινοπραξίας, είχε σημειώσει πως οι εταιρίες σύμφωνα με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις έχουν το περιθώριο διενέργειας των σεισμικών ερευνών μέχρι τον Οκτώβριο του 2022. Από κει και πέρα θα πρέπει οι εταιρίες να αιτηθούν χρονική παράταση στην ολοκλήρωση του ερευνητικού της προγράμματος ή να επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο τις παραχωρήσεις.

Για να υπάρξει κάποια διαφορετική εξέλιξη θα πρέπει είτε η κοινοπραξία να αναθεωρήσει το workplan της, είτε να δοθεί εκ μέρους της ΕΔΕΥ παράταση στο χρόνο εκπλήρωσης της συμβατικής υποχρέωσης. Ωστόσο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η κοινοπραξία δεν έχει υποβάλει κάποιο αίτημα για παράταση.

Καμία δημοσίευση για προβολή