Παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη πριν τις εκλογές – «Κακοποίηση του θεσμού και καθεστωτικές παρεμβάσεις της υπό προθεσμία κυβέρνησης» καταγγέλλει η αντιπολίτευση.

 

Την «κακοποίηση του θεσμού της Δικαιοσύνης και τις καθεστωτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ» καταγγέλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καλώντας την υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή, «για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης, να μη λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια».

Και αυτό γιατί η κυβέρνηση άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επιλογή νέας ηγεσίας της δικαιοσύνης, παρά το γεγονός, ότι ουσιαστικά η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τη συντριπτική ήττα  στις Ευρωεκλογές προχώρησε σε προκήρυξη εκλογών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο του Αlpha, αναφερόμενος στο θέμα αυτό, είπε ότι «η κυβέρνηση διατηρεί όλες τις αρμοδιότητές της», ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι  ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να προχωρήσει σε αλλαγές στην ηγεσία της δικαιοσύνης, παρά το γεγονός ότι η θητεία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και του Προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου Βασίλειου Πέππα λήγει στις 30 Ιουνίου, επτά ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές.

Η πρόθεση αυτή εξηγεί ίσως και την αλλαγή ημερομηνίας των εκλογών από την αρχική, στις 30 Ιουνίου στην τελική επιλογή της 7ης Ιουλίου, με το πρόσχημα των Πανελληνίων εξετάσεων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα στο ενδεχόμενο αλλαγών στην ηγεσία της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση ενώ η χώρα βρίσκεται σε διαδικασία εκλογών, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σημειώνεται ότι αν τελικά οι αλλαγές αυτές γίνουν από το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πριν την λήξη της θητείας της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να υπογράψει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Νομικοί κύκλοι εκφράζουν έντονο προβληματισμό αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να υπογράψει τέτοιο διάταγμα, την ώρα που η νομοθεσία απαγορεύει και απλές μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων κατά την προεκλογική περίοδο, πόσο μάλλον την επιλογή ηγεσίας της δικαιοσύνης. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι αν η κυβέρνηση αλλάξει την ηγεσία της Δικαιοσύνης και το διάταγμα υπογραφεί από τον Προκόπη Παυλόπουλο και δημοσιευθεί, δεν υπάρχει συνταγματικός τρόπος ακύρωσης των επιλογών.

Ωστόσο, κατά την άποψη συνταγματολόγων ( Κώστας Μποτόπουλος ) “έχει επικρατήσει το συνταγματικό έθιμο να μην λαμβάνονται μέτρα που θα δεσμεύουν την μετά τις εκλογές κυβέρνηση και να μην γίνονται διορισμοί ή ορισμοί προσώπων, ιδίως σε κρίσιμες θεσμικές θέσεις (ηγεσία Δικαιοσύνης, ανεξάρτητες αρχές, ΔΕΚΟ κλπ). Εφόσον συμβεί μια τέτοια αντιθεσμική επιλογή, νομικά μεν δεν είναι αυτομάτως άκυρη, μπορεί όμως να προσβληθεί δικαστικά και επίσης να θεωρηθεί πολιτικά αναστρέψιμη από την επόμενη κυβέρνηση. Η θεσμική αυτοσυγκράτηση μπορεί να μην υπακούει σε αυστηρούς κανόνες, συνιστά ωστόσο αυστηρή υποχρέωση κάθε κυβέρνησης που θέλει να λέγεται δημοκρατική. Και υπάρχει βέβαια και η ασφαλιστική δικλίδα, εφόσον για το διορισμό των ανωτάτων δικαστικών απαιτείται διάταγμα, που λέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πόσον μάλλον συνταγματολόγος Πρόεδρος της Δημοκρατίας”.

Οι αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας και ΚΙΝ.ΑΛ.

Περισσότερα σε λέξεις

Η αντίδραση της ΝΔ: «Ο κ. Τσίπρας υπό το βάρος της ήττας του, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα προκηρύξει εθνικές εκλογές», αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ. «Είναι επομένως αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ για την επιλογή ανώτατων δικαστικών λειτουργών και προσθέτει: «Πολύ περισσότερο για κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης».

Τι λέει το ΚΙΝ.ΑΛ. Με δήλωση του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου Βουλευτή Αχαΐας, Υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, το Κίνημα Αλλαγής τονίζει:

«Η κακοποίηση του θεσμού της Δικαιοσύνης και οι καθεστωτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστούν όπως φαίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή που θα μείνει στην εξουσία. Είναι απαράδεκτο, αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό να προχωρήσει η Κυβέρνηση στον ορισμό του Προέδρου και του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου διασύροντας και υπονομεύοντας τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Θα βρουν εμάς όπως και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες απέναντι και τους προειδοποιούμε να μην τολμήσουν να το κάνουν».

Περισσότρα νέα, ρεπορταζ και αναλύσεις: [home]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή