«Παιχνίδια» με το φυσικό αέριο από τη Ρωσία: Δεν ζητάμε πληρωμή σε ρούβλια άμεσα, λέει τώρα η Μόσχα

Δυναμική επιστροφή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα καταγράφουν τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Αλλαγή στρατηγικής ή φόβος ότι θα υποχρεωθεί να… πραγματοποιήσει τις απειλές της; Ό,τι κι αν συμβαίνει, η Ρωσία μοιάζει να κάνει ένα βήμα πίσω, σχετικά με την απαίτησή της να πληρώνεται σε ρούβλια για τους υδρογονάνθρακες που εξάγει στη Δύση.

Βήμα πίσω από το Κρεμλίνο

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου, η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις «μη φιλικές» χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, κάνοντας λόγο για μια σταδιακή μετάβαση στις πληρωμές στο ρωσικό νόμισμα, αλλά και επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν είχε προειδοποιήσει την ΕΕ ότι, αν θέλει ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, επισημαίνοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

Οι απαιτήσεις της Ρωσίας

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την θέσπιση μηχανισμού μέχρι τις 31 Μαρτίου στο πλαίσιο του οποίου οι «μη φιλικές» προς το Κρεμλίνο χώρες, δηλαδή όσες έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την επίθεση στην Ουκρανία, θα πληρώνουν σε ρούβλια για την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου. Το μέτρο αφορά την Γερμανία και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες μέχρι σήμερα πληρώνουν σε δολάρια, ωστόσο, ο αρμόδιος Γερμανός υπουργός, Ρόμπερτ Χάμπεκ, έχει απορρίψει την ρωσική απαίτηση λέγοντας ότι τα συμβόλαια θα εφαρμοσθούν με τους όρους που προβλέπουν, ήτοι οι πληρωμές θα γίνουν σε ευρώ ή δολάρια.

Συναγερμός στην Ευρώπη

Βέβαια, το μικρό βήμα πίσω από πλευράς της Μόσχας δεν σημαίνει ότι μειώνεται το «επίπεδο συναγερμού» στην Ευρώπη και τη χώρα μας, όπου τα αρμόδια υπουργεία, υπηρεσίες και εταιρείες συσκέπτονται πυρετωδώς για να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν τη νέα αυτή τροπή στην ενεργειακή κρίση που σοβεί εδώ και μήνες στη γηραιά ήπειρο και όχι μόνο. Και, φυσικά, οι απαιτήσεις της Μόσχας καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ταχύτερη απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει και το βασικό αντικείμενο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον ερχόμενο Μάιο.

Σε σχέδιο ανάγκης η Γερμανία

Πάντως, για καλό και για κακό, η Γερμανία ενεργοποίησε νωρίτερα την Τετάρτη το πρώτο επίπεδο σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την διαχείριση της προμήθειας φυσικού αερίου προς την πρώτη οικονομία της Ευρώπης στο πλαίσιο προετοιμασίας για την διατάραξη ή τον τερματισμό της ροής φυσικού αερίου από την Ρωσία. Οι ρωσικές εξαγωγές αντιστοιχούν στο 55% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Γερμανίας για το 2021. Αν και το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 40% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα επιτύχει πλήρη ανεξαρτησία από τις ρωσικές προμήθειες πριν από τα μέσα του 2024.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή