Παιχνίδια Τσίπρα με την “Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας Γαλλίας”. Γιατί την καταψηφίζει και γιατί η κυβέρνηση τον καταγγέλει για “πολιτικό καιροσκόπο”

Η αυτοδυναμία που ζητάει ο Μητσοτάκης απέναντι σε μια αιωρούμενη συμμαχία χωρίς

Για “πολιτικό καιροσκοπισμό” κατηγόρησε η κυβέρνηση τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει την Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι θέλει να μετατρέψει τη χώρα σε «δυτικό προκεχωρημένο φυλάκιο».

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε ότι η συμφωνία στρατηγικής εταιρικής  σχέσης με τη Γαλλία θωρακίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς συνοδεύεται και από την προμήθεια τριών υπερσύγχρονων φρεγατών, σε συνέχεια των 24 μαχητικών Rafale. Τα ποιοτικά και στρατηγικά χαρακτηριστικά της συμφωνίας, είπε ο πρωθυπουργός, την καθιστούν πολύ βαθύτερη μιας συνηθισμένης διμερούς συνεργασίας. Γιατί:

  • αφενός προβλέπει ρήτρα αμυντικής συνδρομής αν μία από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση από τρίτο παράγοντα
  • και αφετέρου διαμορφώνει στην πράξη ένα αναβαθμισμένο συμμαχικό τετελεσμένο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

“Αποτελεί, είπε ο κ. Μητσοτάκης, μία δυναμική Συμφωνία υπέρ του εθνικού συμφέροντος στο παρόν, αλλά και υπέρ της αυτόνομης ευρωπαϊκής προοπτικής στο μέλλον. Ένα μεγάλο άλμα για μία πιο ισχυρή Ελλάδα και ένα πρώτο βήμα για μία πιο ανεξάρτητη και δυνατή Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά και μια πρωτοβουλία που κάνει ακόμα πιο ισχυρή, ακόμα πιο αποτελεσματική, την μεσογειακή πτέρυγα της Ατλαντικής Συμμαχίας. Πρόκειται δηλαδή για μία εξέλιξη η οποία υπηρετεί πολυεπίπεδα την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας”.

  • Ο εξ’ αποστάσεως διάλογος Μητσοτάκη – Τσίπρα μας προετοιμάζει για την ατμόσφαιρα που θα επικρατήσει κατά τη συζήτηση για κύρωση της Συμφωνίας από τη  Βουλή – μια συμφωνία που θα περιμέναμε να ψηφιστεί από όλες σχεδόν τις πτέρυγες, λόγω των προφανών εθνικών προτεραιοτήτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας αντιγράφει … αποσπασματικά τον Ευ. Βενιζέλο

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε μεν για τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύσουν για να υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συμφωνία, επιλέγοντας μια επιστημονική και πολιτική παρατήρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος, αφού συνεχάρη θερμά την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για το τι πέτυχε με τη Γαλλία, ζήτησε να υπάρξουν διευκρινήσεις (με επιστολές ή δηλώσεις) που αφορούν την προστασία της ΑΟΖ, η οποία δεν αποτελεί κατά το διεθνές δίκαιο “εθνική επικράτεια”.

Τη δευτερεύουσα – αν και κρίσιμη – παρατήρηση του κ. Βενιζέλου ανήγαγε ο κ. Τσίπρας (και αυτό αν δεν είναι …ειρωνία της πολιτικής) σε μέγιστο καθοριστικό επιχείρημα του για να δραπετεύσει από την αναγνώριση μιας συμφωνίας που θωρακίζει τη χώρα στο Αιγαίο και της δίνει στρατηγικά πλεονεκτήματα στη Μεσόγειο – και αυτό γιατί έτσι κατά την κρίση του θα συνέβαλε σε επιδοκιμασία μιας κυβερνητικής επιτυχίας.

Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε μια συλλογιστική, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος και το κόμμα του θεωρούν πως αλλάζει η εξωτερική και η αμυντική πολιτική της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπεστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την εξωτερική του πολιτική μετατρέπει τη χώρα από πυλώνα ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή σε «δυτικό προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης» καταγγέλλοντας:

  • Τη συμφωνία με τη Γαλλία
  • Τη συνεργασία με τις ΗΠΑ (μίλησε μάλιστα για επ’ αόριστον εκχώρηση δικαιωμάτων χωρίς ανταλλάγματα για τις βάσεις)
  • Τη συνεργασία με το Ισραήλ για το εκπαιδευτικό κέντρο πιλότων στην Καλαμάτα (υποστήριξε πως αποτελεί σκάνδαλο)

Σημειώνεται ότι και οι τρείς αυτές εξελίξεις αποτελούν στοιχεία μια ευρύτερης στρατηγικής της χώρας για την ασφάλειά της και τη στρατηγική θέση της στη Μεσόγειο.

Κυβέρνηση: Ο κ. Τσίπρας αποδεικνύει τον πολιτικό του καιροσκοπισμό

Απάντηση στην τοποθέτηση του κ. Τσίπρα για καταψήφιση της αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας έδωσαν αργά το βράυ κύκλοι της κυβέρνησης:

“Ο κ.Τσίπρας, λένε, επιβεβαίωσε επισήμως ότι θα καταψηφίσει τη Συμφωνία με τη Γαλλία, μια Συμφωνία ύψιστης σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα, που βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία των Ελλήνων, τυφλωμένος από την εμπάθεια και την άρνηση να δει την πραγματικότητα. Για πολλοστή φορά ο κ. Τσίπρας αποδεικνύει, τόσο στο ελληνικό όσο και στο διεθνές κοινό, τον πολιτικό του καιροσκοπισμό. Σήμερα χρειάστηκε το ντεκόρ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για να δηλώσει μέσα από μια ανερμάτιστη  ομιλία ότι θα καταψηφίσει την ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.

Το αντιπολιτευτικό του μένος θέλει μια Ελλάδα αδύναμη και εκτός του δικτύου των διεθνών συμμαχιών, μια Ελλάδα φοβική. Τυφλωμένος από τις εμμονές και το κομματικό του πάθος δεν μπορεί να διακρίνει ότι η συμφωνία με την Γαλλία είναι πρώτα και πάνω από όλα εθνική επιτυχία και μετά επιτυχία της Κυβέρνησης.  Ο Ελληνισμός όμως γνωρίζει ότι τα εθνικά μας δίκαια δεν διασφαλίζονται με κορώνες  και θεωρίες αλλά με ενεργητική διπλωματία και πράξεις.”

Η υπόθεση Σαχέλ και η διαφωνία Τσίπρα 

“Το πρόσχημα Τσίπρα για το Σαχέλ (αντίστοιχη συνδρομή στη Γαλλία) προκειμένου να μην ψηφίσει την συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Γαλλία  είναι  και υποκριτικό, συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι. Κι αυτό διότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε συμφωνήσει και συνυπογράψει αλλεπάλληλες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αλληλεγγύη στις χώρες του Σαχέλ με φόντο την πεποίθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι «το Σαχέλ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της».

Τι έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας όταν συνάντησε τον Τραμπ

Πολιτικοί παρατηρητές  εκτιμούν ότι η στάση του κ. Τσίπρα έναντι της συμφωνίας με τη Γαλλία πέραν των εσωκομματικών ισορροπιών (μέσα από τα όσα είπε έκλεισε το μάτι σε όλες τις πλευρές και τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τους δικαιωματιστές και του «no border» μέχρι τους γεφυροποιούς της προοδευτικής συμμαχίας) δείχνει και την απουσία αντιπολιτευτικού λόγου σε όλα τα επίπεδα, δεδομένου ότι έφτασε στο σημείο να σχολιάζει τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ντόναλντ Τραμπ για τον οποίο ο ίδιος ως πρωθυπουργός είχε δηλώσει από τον Λευκό Οίκο:

«Διαπίστωσα από τη συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο ότι η προσέγγιση του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποία αντιμετωπίζει την πολιτική ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό. Οι ΗΠΑ είναι μια εξαιρετικά σημαντική δύναμη και οι δυνατότητες τους να παρέμβουν για το καλό είναι εξαιρετικά σημαντικές. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συνάντηση ήταν εξαιρετικά γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ούτε μια στιγμή ότι απειλούμαι, αντιθέτως αισθάνθηκα ότι υπάρχει μια γόνιμη προοπτική, προκειμένου να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν και να δούμε το κοινό έδαφος, που είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις των δύο λαών μας, που είναι παραδοσιακές και ιστορικές και για τους κοινούς μας στόχους. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες».

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή