«Παίζει με τη φωτιά» ο Ερντογάν: Τι εκτιμούν οι αναλυτές ότι θα συμβεί από εδώ και πέρα με την οικονομία της Τουρκίας

Τους προβληματισμούς τους για τις κινήσεις Ερντογάν στο πεδίο της οικονομίας και τις εκτιμήσεις τους ότι η αλλαγή διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας θα προκαλέσει νέες πιέσεις στη λίρα και αναταραχή στην οικονομία καταθέτουν παράγοντες της αγοράς.

Αλλαγή νομισματικής πολιτικής

Ο “αποκεφαλισμός” του Νατσί Αγκμπάλ και η τοποθέτηση του Σαχάπ Καβτσίογλου στη θέση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας προκάλεσε τον Μάρτιο “θύελλα”, με υποτίμηση της λίρας, μαζική φυγή ξένων κεφαλαίων από τη χώρα και αρνητικών προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας, καθώς εκτιμάται ότι ο νέος διοικητής θα αντιστρέψει την σκληρή νομισματική πολιτική του προκατόχου του.

Οι ξαφνικές αλλαγές στην Κεντρική Τράπεζα ήλθαν μετά από μια περίοδο κερδών για τη λίρα, λόγω της σφιχτής νομισματικής πολιτικής του Αγκμπάλ, ο οποίος αύξανε σταδιακά τα επιτόκια. Τώρα, ο Καβτσίογλου αναμένεται να χαλαρώσει την πολιτική αυτή, καθώς συμφωνεί με την παράδοξη άποψη του Ερντογάν, ότι τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν ταυτόχρονα και τον πληθωρισμό, ο οποίος στην Τουρκία τρέχει με 16%.

Ο ρόλος του Καβτσίογλου

Βέβαια, για την ώρα ο Καβτσίογλου δεν έχει προχωρήσει σε επιθετικές κινήσεις όσον αφορά στην νομισματική πολιτική, ενώ όταν ανέλαβε διοικητής της Τράπεζας, δήλωσε ότι θα ακολουθήσει πολιτική αντίστοιχη με τον “θεσμικό ρόλο” του και κάλεσε τους δημοσιογράφους να τον κρίνουν από τα έργα του και όχι από τις θέσεις που είχε στο παρελθόν εκφράσει σχετικά με τα επιτόκια.

Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι αργά ή γρήγορα η Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια -άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος της επιλογής Καβτσίογλου- και προειδοποιούν ότι μια περικοπή τους μπορεί να οδηγήσει σε διολίσθηση της λίρας, η οποία μπορεί να φθάσει ακόμα και το 15-20%, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το οικονομικό κλίμα και τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας, η οποία υποφέρει εδώ και μήνες.

Στο βάθος capital controls

Οι αναλυτές προειδοποιούν, επίσης, ότι η ξαφνική μείωση των επιτοκίων ενδέχεται να κάνει αναπόφευκτη την εφαρμογή κάποιου είδους capital controls στη χώρα, καθώς η αστάθεια της λίρας σε συνδυασμό με την απίσχναση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Τουρκίας θα υποχρεώσουν την κυβέρνηση να λάβει περιοριστικά μέτρα για να αποφύγει περαιτέρω αποδυνάμωση της οικονομίας και του νομίσματος.

Όσον αφορά στους επενδυτές, η αλλαγή φρουράς στην Κεντρική Τράπεζα οδήγησε σε τακτικές… όπου φύγει-φύγει με πολλούς να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν. Ταυτόχρονα, οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν για κίνδυνο κρίσης ισοζυγίου πληρωμών, λόγων των 160 δισ. δολαρίων που επιχειρήσεις και τράπεζες έχουν στα χέρια τους ως βραχυπρόθεσμο χρέος.

Παιχνίδι με τη φωτιά

Παρά ταύτα, ο Ερντογάν συνεχίζει να παίζει με τη φωτιά και οι λόγοι είναι δύο: πρώτον, η πεποίθησή του ότι μια χαλαρή νομισματική πολιτική θα φέρει μείωση και στον πληθωριμό και δεύτερον, διότι ο Αγκμπάλ, εκτός της αύξησης των επιτοκίων, είχε διατάξει και έρευνα για τα 128 δισ. δολάρια σε συνάλλαγμα που επί υπουργίας του γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, η Κεντρική Τράπεζα είχε “κάψει” για να στηρίξει τη λίρα.

Πλέον, οι αναλυτές περιμένουν πότε ο Καβτσίογλου να ανακοινώσει το “ψαλίδισμα” στα επιτόκια και προειδοποιούν ότι οι συνέπειες για την τουρκική οικονομία θα είναι ολέθριες και βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα.

Καμία δημοσίευση για προβολή