Πακέτο εκλογών το Μάιο για να εκτονωθεί η δυσαρέσκεια σε "παράλληλες κάλπες"

Πακέτο αυτοδιοικητικών εκλογών, ευρωεκλογών και βουλευτικών εκλογών για τις 19 Μαΐου του 2019 μεθοδεύει η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι έτσι θα  και μπορεί να αποκομίσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο.

Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση πολιτικών παρατηρητών μετά την κίνηση 16 “προεδρικών” βουλευτών, αργά χθες το βράδυ,  οι οποίοι κατέθεσαν τροπολογία στο συζητούμενο νομοσχέδιο για τον «Κλειθένη», με την οποία ζητούν να έρθουν “κατ’εξαίρεση” νωρίτερα (από τον Οκτώβριο του 2019, που είναι προγραμματισμένες) οι αυτοδιοικητικές εκλογές και να συμπέσουν στις 19 Μαίου ή 26 Μαίου με τις ευρωεκλογές.

Σήμερα το μεσημέρι (11/07) επιβεβαιώθηκε η πληροφορία ότι  ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης θα κάνει δεκτή την τοπολογία.

Γιατί επιλέγει το «πακέτο»

Αυτή η χρονική εναρμόνιση της διεξαγωγής των εκλογικών αναμετρήσεων για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών με την Κυριακή των ευρωεκλογών τον Μάιο του 2019, επιτρέπει την εκτίμηση ότι βασική στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου είναι η διεξαγωγή τριπλής εκλογικής αναμέτρησης -εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές. 

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει “το βέλτιστο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα” για το ΣΥΡΙΖΑ. Στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν ότι μια καθυστέρηση στη διενέργεια των εθνικών εκλογών, μετά από ευρωκάλπες ( όπου ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να υποστεί μεγάλη ήττα), όχι μόνον δε θα λειτουργήσει εκτονωτικά αλλά θα διευρύνει ενδεχομένως ακόμη περισσότερο την δημοσκοπική ψαλίδα μεταξύ Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ. Η εξέλιξη αυτή θα ανακουφίσει παράλληλα και τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο που θεωρεί τον Μάιο εως την ιδανική περίοδο για προσφυγή στις κάλπες, γιατί βλέπει ότι κάθε μέρα πο περνα είναι και ένα μαρτύριο για τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι δεν θα αντέξουν περισσότερο.

Σε συνενόηση με το Μαξίμου

Περισσότερα σε λέξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία θα γίνει αποδεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο στις διατάξεις του σχετικού σχεδίου νόμου όριζε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019. Η εκτίμηση είναι ότι η τροποολογία κατατέθηκε σε συνενόηση με το Μαξίμου.

Τη ρύθμιση υπογράφουν οι Ιωάννης Στέφος, Χρήστος Αντωνίου, Σταύρος Αραχωβίτης, Δημήτρης Βέττας, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Μανώλης Θραψανιώτης, Νίνα Κασιμάτη, Αστέριος Καστόρης, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Κώστας Μορφίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου, Ανδρέας Ριζούλης, Βασίλης Τσίρκας και Γιώργος Τζόγκας. Με αυτήν προτείνεται«κατ’ εξαίρεση – για πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου” (Κλεισθένης) –  η διενέργεια “των αμέσως επόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών” να γίνει μία εβδομάδα πριν τις Ευρωεκλογές και ο δεύτερος γύρος να συμπέσει με αυτές. Προβλέπεται επίσης «η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 και να λήγει την 31η Δεκεμβρίου του 2023».