Παλάτια στην άμμο τα περί εξόδου στις αγορές –Τρομερές οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα

Παλάτια στην άμμο αποδεικνύονται τα σχέδια της κυβέρνησης περί εξόδου στις αγορές τόσο πριν από τη λήξη του Μνημονίου όσο και κατά τον Σεπτέμβριο.

Τούτο προκύπτει από την εικόνα των ελληνικών ομολόγων, οι αποδόσεις των οποίων έχουν πάρει και πάλι την… ανηφόρα. Πιο συγκεκριμένα η απόδοση του 10ετούς «πέταξε» στο 4,10% από 3,99% σημειώνοντας άνοδο 2,81% σε σχέση με την Τρίτη. Επιπλέον εντονότερες είναι οι πιέσεις στα 5ετή ομόλογα με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,143% με άνοδο της τάξης του 3,02% σε σχέση με την Τρίτη, και παράλληλα η απόδοση του 25ετούς ανέβηκε στο 5,04%.

Είναι προφανές ότι τα assets της Ελλάδας είναι ευάλωτα στις εξωτερικές εξελίξεις. Η νευρικότητα των τελευταίων εβδομάδων στα ομόλογα δείχνει ότι το διεθνές κλίμα μόνο σταθεροποιημένο δεν μπορεί να θεωρηθεί μετά μετά την ιταλική πολιτική κρίση που «τρόμαξε» την ελληνική αγορά ομολόγων -και όχι μόνο- τον Μάιο. Αντίθετα έχει επιδεινωθεί (με τον ιταλικό προϋπολογισμό επί τάπητος και ορατό το ενδεχόμενο ρήξης μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών) με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αποστρέφονται την ανάληψη ρίσκου και να στρέφονται προς ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.

Όπως όλα δείχνουν, η απαλλαγή της Ελλάδας από τα Μνημόνια δεν συγκινεί κανέναν και το «στοίχημα» της εξόδου στις αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος να έχει πλέον χαθεί, ενώ και ο δρόμος προς μια έξοδο στις αγορές τον Σεπτέμβριο (όπως διατεινόταν ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος μέχρι πρότινος) απομακρύνεται.

Οι εσωτερικές εξελίξεις

Παράλληλα όμως είναι και οι εσωτερικές εξελίξεις δυσκολεύουν αυτό το ενδεχόμενο για την Ελλάδα. Από τη μια η έκθεση του ΔΝΤ, αλλά και το φρένο δια στόματος Μάριο Ντράγκι στην ένταξη των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα.

Μοναδική αχτίδα ελπίδας θα διαφανεί από τις τυχόν αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης. Σήμερα αναμένεται η έκθεση του οίκου Fitch που εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα της Ελλάδας, όπως είχε πράξει και ο οίκος S&P. Η συντηρητική αυτή αναβάθμιση ωστόσο δεν αναμένεται να δώσει τα απαραίτητα «καύσιμα» στα ελληνικά ομόλογα ώστε να φτάσουν σύντομα σε μια καλύτερη επενδυτική βαθμίδα.

Πέρα από τις εξελίξεις στην Ιταλία, νέες πιέσεις στις αγορές ομολόγων της περιφέρειας αλλά και των αναδυόμενων αγορών δημιουργούν οι εξελίξεις με την Τουρκία και Ρωσία, οδηγώντας τους επενδυτές σε μαζική φυγή από τα assets υψηλού ρίσκου και σε στροφή προς τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Ολα αυτά απομακρύνουν την έξοδο της χώρας στις αγορές και το φθινόπωρο. Εξάλλου, όπως είχε αναφέρει και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, η Ελλάδα θα ξεκινήσει μετά την έξοδό της από τα μνημόνια έναν μακράς διάρκειας διάλογο με τις αγορές που δεν θα είναι ούτε εύκολος ούτε άνετος. Και στην πορεία αυτή, δανειστές αλλά και αγορές θα έχουν το βλέμμα στην Ελλάδα, έτοιμες να αναλάβουν δράση στο πρώτο «στραβοπάτημα» από ελληνικής πλευράς.

Από το newsroom του Economico.gr με τη συνεργασία του Newmoney.gr 

Διαβάστε περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή