“Πάμε σε παγκόσμια ύφεση” εκτιμούν Goldman Sachs, Morgan Stanley, Moody’s και S&P Global. ΕΚΤ: Κάθε μήνας καραντίνας θα μειώσει την ανάπτυξη κατά 2,1%

Η οικονομική χρονιά κλείνει σε γκρίζο φόντο, αλλά και με κάποιες ελπίδες ανάταξης

Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς Οίκοι – Goldman Sachs, Morgan Stanley,Moody’s και S&P Global– εκτιμούν ότι ο κοροναϊός δημιουργεί συνθήκες παγκόσμιας ύφεσης και ότι πολλές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο θα υποστούν σοβαρά πλήγματα.

Στην Ευρώπη, η Κομισιόν εκτιμά ότι ύφεση το 2020 θα μπορούσε να υπολογιστεί κάτω από το -1% (;isvw kai -1,5%) του ΑΕΠ το 2020, με μια ουσιαστική αλλά όχι πλήρη ανάκαμψη το 2021.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι κάθε μήνας καραντίνας θα μειώσει την ανάπτυξη κατά 2,1%,

Οι αναλυτές των παραπάνω Οίκων αναθεωρούν πρόσφατες προβλέψεις τους (ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να αποφύγει μια νέα ύφεση, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση) και τώρα φαίνεται να συμφωνούν ότι το ενδεχόμενο παγκόσμιας ύφεσης είναι πλέον το «βασικό σενάριο» για το πρώτο εξάμηνο του 2020, αλλάτουλάχιστον η Morgan Stanley  και η Goldman Sachsαναμένουν ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο.

Παρ’ όλα αυτά η χρονιά μάλλον “χάνεται” αφού οι στόχοι που είχαν τεθεί για παγκόσμια ανάπτυξη 3% δεν μπορούν πλέον να πιαστούν.Η Morgan Stanley, εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα μειωθεί φέτος στο 0,9%. Η Goldman Sachs, είναι περισσότερο αισιόδοξη θεωρώντας ότι θα προσγειωθεί στο 1,25%. Άλλοι Οίκοι , όπως η S&P Global  αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί από 1% έως 1,5%

Πολλές επιχειρήσεις σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Μεσογειακή λεκάνη θα δουν την κερδοφορία τους να πλήττεται από την πανδημία του κοροναϊού, καθώς τα έσοδα τους μειώνονται, τα περιθώρια τους συρρικνώνονται και οι εφοδιαστικές τους αλυσίδες διαταράσσονται αναφέρει η Moody’s Investors Service σε ανάλυση που έδωσε χθές στη δημοσιότητα. Οι τομείς που αναμένεται να πληγούν είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι αερομεταφορές, η ναυτιλία, ο τουριστικός κλάδος, η ψυχαγωγία και η εστίαση. 

ΕΚΤ: κάθε μήνας καραντίνας θα μειώσει την ανάπτυξη κατά 2,1%

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ είπε στους αρχηγούς των κυβερνήσεων στην Ευρώπη ότι τα αυστηρά μέτρα περιορισμού που επιβάλλονται για την αντιμετώπιση του κορονaϊού μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε συρρίκνωση κατά 5% της οικονομίας της ΕΕ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι εκτιμήσεις της για τον αντίκτυπο των μέτρων περιορισμού κυμαίνονταν μεταξύ 2% και 10% της συνολικής ανάπτυξης.

Ο βασικός υπολογισμός βασίστηκε στην εκτίμηση ότι κάθε μήνας καραντίνας θα μειώσει την ανάπτυξη κατά 2,1%, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη την ΕΚΤ. Η εκτίμηση ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5% βασίστηκε στη «ρεαλιστική» εκτίμηση ότι αυτά τα αυστηρά μέτρα περιορισμού θα διαρκέσουν για τρεις μήνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Κάτω από το μηδέν η ανάπτυξη στην Ευρώπη

Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αλλά και γενικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «πολύ πιθανόν» να πέσει κάτω από το μηδέν φέτος, λόγω της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του νέου κοροναϊού, προειδοποίησε ο επικεφαλής των οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ Μάρτεν Φερβέι. «Είναι πολύ πιθανόν η ανάπτυξη στην ευρωζώνη και συνολικά στην ΕΕ να πέσει κάτω από το μηδέν φέτος και ενδεχομένως σημαντικά κάτω από το μηδέν», είπε ο Φερβέι στις Βρυξέλλες.

Σέ ανύποπτο χρόνο – στις 13 Φεβρουαρίου – η Κομισιόν στις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της εκτιμούσε ότι φέτος η ανάπτυξη θα φτάσει το 1,2% στην Ευρωζώνη και στο 1,4% στην ΕΕ στο σύνολό της. Στην επόμενη εκτίμησή της, που θα ανακοινωθεί τον Μάιο, αναμένεται ότι τα ποσοστά αυτά θα είναι σημαντικά μειωμένα.

Σε ένα έγγραφο της Επιτροπής που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους, δηλώνεται με σαφήνεια: «Εκτιμάται ότι η κρίση του Covid-19 έχει πολύ σημαντικές, αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις για την ΕΕ και την ευρωζώνη». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ανάπτυξη του ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους θα είναι μειωμένη κατά 2,5 εκατοστιαίες μονάδες, συγκρινόμενη με μια κατάσταση όπου δεν θα υπήρχε πανδημία.

«Δεδομένου ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμενόταν στο 1,4% για το 2020 στην ΕΕ, θα μπορούσε να πέσει κάτω από το -1% του ΑΕΠ το 2020, με μια ουσιαστική αλλά όχι πλήρη ανάκαμψη το 2021», προστίθεται στο έγγραφο αυτό. Χθες νεότερες εκτιμήσεις στις Βρυξέλλες ανεβάζουν την ύφεση το 2020 στο 1,5%.

Καμία δημοσίευση για προβολή