Παναγιωτόπουλος σε Ακάρ : Η Τουρκία να απέχει από ενέργειες που τροφοδοτούν ένταση. Το κλίμα στη συνάντηση των ΥΠΕΘ Ελλάδας Τουρκίας

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η χθεσινή, σύντομη συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ελλάδας – Τουρκίας, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος άδραξε την ευκαιρία για να στείλει μήνυμα προς την Αγκυρα υπογραμμίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες,  στον Τούρκο ομόλογό του ότι «οι προκλητικές ενέργειες δεν βοηθούν στο πλαίσιο του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα». Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε τη σημασία των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και την ανάγκη η Τουρκία να απέχει από ενέργειες που τροφοδοτούν την ένταση.

Αν και σύντομη, αφού διήρκεσε μόλις 15 λεπτά, η συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακαρ έχει ιδιαίτερη σημασία στη χρονική συγκυρία που πραγματοποιείται, με φόντο τις συνεχιζόμενες προκλητικές κινήσεις της Αγκυρας αλλά και τον νέο γύρο των εντατικών διαβουλεύσεων που αναμένεται να ξεκινήσουν με στόχο τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.

 68 παραβιάσεις, 5 υπερπτήσεις και 9 εικονικές αερομαχίες

Νωρίτερα χθες, δεκαέξι τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 68 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου (Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο), ενώ σημειώθηκαν και εννέα εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη (12 F-16, δύο F-4 και δύο CN-235) προέβησαν επίσης σε 11 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Πέντε από τις παραβιάσεις ήταν υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16 πάνω από Φαρμακονήσι, Λειψούς, Αγαθονήσι, Παναγιά και Οινούσσες. Οκτώ από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.

Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή