Πανδημία: Γιατί οι ειδικοί φοβούνται τον ρυθμό μετάδοσης του κορονοϊού – Το hot spot της Αττικής και το μήνυμα Μόσιαλου

Κορονοϊός μόσιαλος

Στις τηλεδιασκέψεις που γίνονται σχεδόν καθημερινά μεταξύ των λοιμωξιολόγων , τρία είναι τα σημεία που προκαλούν την μεγαλύτερη ανησυχία: Η μετατροπή της Αττικής σε hot spot του κορονοϊού, ο σταθερός ανοδικός ρυθμός μεταδοτικότητας ειδικά στο λεκανοπέδιο, και η επίσης ανοδικές τάσεις σε ό,τι αφορά την πίεση στο σύστημα υγείας.

Αυτά τα τρία στοιχεία φέρονται να οδήγησαν σε εισηγήσεις ορισμένων επιστημόνων για επιβολή ακόμη και για –  μικρής διάρκειας – lockdown στην Αττική προκειμένου να ανακοπεί μια ενδεχόμενη, εκθετική αύξηση.

Τα 359 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν σήμερα ενισχύουν τις ανησυχίες αυτές, και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέα μέτρα.

Το κρίσιμο 15ήερο

Το κρίσιμο διάστημα, όπως επισημαίνεται από πηγές της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, είναι το επόμενο δεκαήμερο έως 15ήμερο. Εκεί θα φανεί εάν απέδωσε η τελευταία δέσμη μέτρων ή θα απαιτηθούν πιο «επιθετικές», όπως περιγράφονται, κινήσεις.

Καταλυτικό παράγοντα θα αποτελέσει η αντοχή του συστήματος Υγείας, κυρίως και πάλι στο λεκανοπέδιο. Με το 70% των ΜΕΘ στην Αττική να είναι ήδη πλήρεις, και με τους αλγόριθμους να δείχνουν τάσεις υψηλής πίεσης, οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι αναγκαστικά εβδομάδες συναγερμού.

Και τούτο διότι δεν ανακοπεί ο ρυθμός της πανδημίας έως τα μέσα Οκτωβρίου, τότε υπάρχουν φόβοι για ένα «κόκκινο» δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου λόγω και της παράλληλης παρουσίας της γρίπης.

Το μόνο  ενθαρρυντικό – αλλά όχι και τεκμηριωμένο – στοιχείο μέχρι στιγμής είναι τα μηνύματα που παίρνουν οι επιδημιολόγοι από το νότιο ημισφαίριο. Εκεί, όπου πλέον είναι άνοιξη, οι επιδημιολογικές καταγραφές έδειξαν ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά γρίπης στην διάρκεια του χειμώνα.

Μόσιαλος: Ανοσία μόλις στο 1%

Αντιθέτως, στην ανησυχητική όψη του νομίσματος προστίθεται και η σημερινή επισήμανση του καθηγητή πολιτικής της Υγείας, στο LSE Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος τόνισε πως αυτή την στιγμή η ανοσία στην Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται μόλις στο 1%.

«Στη μειοψηφία του πλανήτη η ανοσία στον κοροναϊό βρίσκεται στο 10%-15%. Στην Ελλάδα η ανοσία είναι σίγουρα κοντά στο 1%», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και πρόσθεσε:

«Για να έχουμε την ανοσία της αγέλης θα χρειαστεί να φτάσουμε σε ένα 50-60% για να υπάρξει ανάσχεση της πανδημίας».

Το εμβόλιο

Με αυτά τα δεδομένα πρόσθεσε πως όταν είναι έτοιμο το εμβόλιο, στόχος θα πρέπει να είναι ο εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού.

«Ο γενικός στόχος», επεσήμανε, «είναι να το κάνει το 70% του πληθυσμού και μετά να προστεθεί το 10% που ήδη έχει ανοσία για να γίνει μεγάλη ανάσχεση. Στην Ελλάδα, όμως, πρέπει να το κάνει το εμβόλιο πολύ περισσότερος κόσμος».

Η εκτίμηση Μόσιαλου είναι πως το εμβόλιο, σε μεγάλες ποσότητες, θα είναι διαθέσιμο μετά τον Μάρτιο.

Συναγερμός και από τον ΠΟΥ

Ηχηρό «καμπανάκι» γα το δεύτερο κύμα της πανδημίας έκρουσε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας:

«Οι αριθμοί του Σεπτεμβρίου θα έπρεπε να χρησιμεύσουν ως συναγερμός για όλους εμάς, σε όλη την Ευρώπη, όπου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι πλέον μεγαλύτερος εκείνων που είχαν καταγραφεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο», δήλωσε από την Κοπεγχάγη ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή