Πανδημία: Όχι στο lockdown λέει η κυβέρνηση και εξετάζει εφεδρικά στοχευμένα μέτρα. Τι μήνυμα έστειλε ο Κ. Μητσοτάκης στις συσκέψεις του Μαξίμου

Όχι στο lockdown λέει η κυβέρνηση και εξετάζει εφεδρικά μέτρα

Mε τον αριθμό των θυμάτων του κορονοϊού να ξεπερνά χθες και το φράγμα των 100 και με τους συνολικούς θανάτους από την έναρξη της πανδημίας να είναι πλέον περισσότεροι από 18.000, η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης γίνεται ξανά η υπ΄αριθμόν ένα αγωνία για την ελληνική κοινωνία αλλά και την κυβέρνηση.

Κανένα ενδεχόμενο για lockdown

Η απόφαση να μην υπάρξει νέο lockdown είναι ειλημμένη και αμετάκλητη σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό όμως δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν προβληματίζεται και πως δεν υπάρχει στο τραπέζι εφεδρικο Plan B μέτρων εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα καθώς και η αξιολόγηση πιθανόν νέων πρωτοβουλιών βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο διαδοχικών συσκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με στενούς του συνεργάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ διεξοδική συζήτηση πραγματοποιήθηκε και για τη μετάλλαξη “Ομικρον”.

Όπως επισημάινουν κυβερνητικές πηγές, σε πρώτη φάση η απόφαση είναι να αναμένονται οι τελικές εκτιμήσεις των εμπλεκόμενων διεθνών οργανισμών για την νέα μετάλλαξη όπως και οι πανευρωπαϊκές πρωτοβουλίες καθώς θεωρείται δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στα επόμενα 24ωρα θα δράσει σε συλλογικό επίπεδο.

Ήδη στο πλαίσιο αυτό συζητείται έντονα το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης, κάτι που ζητούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες επιθυμώντας μια συνολική προσέγγιση της πανδημίας.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναμένουν και την σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής των επιστημόνων, η οποία και θα μελετήσει τις εξελίξεις με την μετάλλαξη σε συνδυασμό με την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ.Μητσοτάκης στην χθεσινή σύσκεψη τάχθηκε εκ νέου κατά ενός lockdown στη χώρα και ξεκαθάρισε ότι εφόσον απαιτηθούν ορισμένες προσαρμογές στα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, αυτά θα έχουν να κάνουν με τους ανεμβολίαστους και όχι με τους εμβολιασμένους.

Το σχέδιο εφεδρικών μέτρων της κυβέρνησης

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές συζητείται το ενδεχόμενο αύξησης των rapid tests για τους ανεμβολίαστους από 2 σε 3 την εβδομάδα και απαίτηση να είναι ημερήσια και όχι 48ωρου – κίνηση πάντως που ακόμα θεωρείται πρόωρη.

Συζητείται ακόμη, ως σχέδιο «εκτάκτου ανάγκης» , το ενδεχόμενο τοπικών περιορισμών στις «κκόκινες» περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, στις συγκεκριμένες περιφέρειες μπορεί να ακολουθηθεί το μοντέλο άλλων ευρωπαϊκών χωρών που προβλέπει περιορισμούς στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης σε συνδυασμό με την απαγόρευση της μουσικής και των ορθίων. Αντιθέτως, απορρίπτονται ως αντιπαραγωγικά άλλα «εργαλεία», όπως οι πρόσθετοι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους ή η επέκταση της υποχρεωτικότητας.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία

Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι αυτή την περίοδο η εικόνα δεν είναι δραματική και πως μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες θα καταγράφει μία ήπια αποκλιμάκωση. Κυβερνητικά στελέχη επίσης επιμένουν ότι παρά την πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας δε θα φτάσουμε το ρεκόρ των 856 διασωληνώσεων του τρίτου κύματος.

Την ίδια ώρα μικρή μεν αλλά ορατή είναι η βελτίωση στο ρυθμό των εμβολιασμών. Πάνω από 7.000.000 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει έστω μια δόση εμβολίου, ενώ την τελευταία εβδομάδα έγιναν σχεδόν 114.000 πρώτες δόσεις σε πολίτες.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή