Πανικός από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Σημαντικές νεοφυείς επιχειρήσεις έμειναν χωρίς χρηματοδότηση

Νευρικότητα στις τράπεζες και πανικός νεοφυείς εταιρείες από την κατάρρευση της SVΒ

 

O πανικός που δημιούργησε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank εξαπλώνεται σε όλο το τραπεζικό σύστημα διεθνώς και προκάλεσε νευρικότητα στις αγορές, επιφέροντας πλήγμα στις τιμές των τραπεζικών μετοχών.

Αλλά επίσης αναστατώνει και μια ολόκληρη σειρά από νεοφυείς επιχειρήσεις, αφού ήταν το σημαντικότερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για τη χρηματοδότησή τους.

Η κρίση μεταφέρεται στο στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ήδη η κρίση μεταφέρεται στο στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το Bloomberg να καταγράφει τις επιπτώσεις :

  • Η βρετανική μονάδα της SBV πρόκειται να κηρυχθεί σε πτώχευση, έχει ήδη παύσει τις εμπορικές της δραστηριότητες και δεν δέχεται πλέον νέους πελάτες.
  • Οι ιδρυτές νεοσύστατων επιχειρήσεων αδυνατούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε χρήματα και την πληρωμή των εργαζομένων.
  • Οι ηγέτες περίπου 180 εταιρειών τεχνολογίας  καλούν με επιστολή τους τον καγκελάριο του Θησαυροφυλακίου του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ να παρέμβει.
  • Στην επιστολή τους, που είδε το Bloomberg, αναφέρουν ότι “η απώλεια των καταθέσεων μπορεί να παραλύσει τον τομέα και να γυρίσει το οικοσύστημα 20 χρόνια πίσω”,  “Πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε αναγκαστική εκκαθάριση εν μία νυκτί”.

Η βρετανική ένωση τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων Coadec δήλωσε στο Twitter ότι έχει αρχίσει να επικρατεί “πανικός”, καθώς είναι σαφές ότι η κατάρρευση της SVB “θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο οικοσύστημα τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου”. Ο όμιλος δήλωσε ότι έχει έρθει σε επαφή με το “Υπουργείο Οικονομικών και το πρωθυπουργικό γραφείο σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις”.

Η Moody’s είχε ανάψει σήμα κινδύνου

Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, ο οίκος Moody’s Investors Service Inc προειδοποίησε την SVB Financial Group, μητρική εταιρία της τράπεζας Silicon Valley Bank, για τις ανησυχητικές εξελίξεις, καθώς ο οίκος χρηματοπιστωτικών αξιολογήσεων προετοιμάζονταν να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητας της τράπεζας.

Η παρέμβαση της Moody’s ενεργοποίησε τη διαδικασία για τη θεαματική κατάρρευση της SVB, τη μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση, από την οικονομική κρίση του 2008.

Τι προηγήθηκε

Αρχικά, το ίδρυμα θέλησε να ενισχύσει τον ισολογισμό του με την τοποθέτηση μετοχών ύψους 1,75 δισ. δολαρίων. Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα υπέστη ζημίες ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την πώληση ενός χαρτοφυλακίου ομολόγων, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο των επενδυτών. Με την τοποθέτηση των μετοχών, ο χρηματοπιστωτικός όμιλος ήθελε να αντισταθμίσει τις απώλειες.

Το bank run

Αυτό όμως προκάλεσε ένα bank run. Οι πελάτες απέσυραν τα κεφάλαιά τους με ταχύτητα ρεκόρ. Κεφαλαιούχοι επιχειρηματικών συμμετοχών, όπως η Union Square Ventures και το Founders Fund του Πέτερ Τιλ, είχαν καλέσει ρητά τις εταιρείες χαρτοφυλακίου τους να το πράξουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Αυτό επιτάχυνε την κατάρρευση της τράπεζας. Μετά την αναπάντεχη πτώχευση του ανταλλακτηρίου κρυπτογράφησης FTX, όπου οι πελάτες επίσης δεν μπορούσαν πλέον να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους, “οι άνθρωποι απλώς φοβήθηκαν”.

Το πρωί της Παρασκευής, αρχικά ειπώθηκε ότι η τράπεζα αναζητούσε αγοραστή. Όμως η αναζήτηση ακυρώθηκε γρήγορα και η FDIC ανέλαβε τον έλεγχο του ιδρύματος. Πρόκειται για την πρώτη χρεοκοπία τράπεζας μετά την οικονομική κρίση. Η Silicon Valley Bank βρισκόταν στην 16η θέση της λίστας με τα μεγαλύτερα ιδρύματα στις ΗΠΑ. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν συγκάλεσε τους επικεφαλής των μεγάλων ρυθμιστικών ιδρυμάτων σε έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή

Μεγάλο ξεπούλημα τραπεζικών μετοχών

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank οδήγησε στο μεγαλύτερο  ξεπούλημα τραπεζικών μετοχών εδώ και τρία χρόνια. Οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ δέχθηκαν πιέσεις, καθώς και οι ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές μετοχές.

Η ανησυχία είναι ότι ιδίως οι μικρότερες τράπεζες υποφέρουν από παρόμοια προβλήματα με τη Silicon Valley Bank. Τα ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους έχουν χάσει σημαντική αξία εν όψει της απότομης αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Ο ανεξάρτητος αναλυτής Κρίστοφερ Γουάλεν υποθέτει, ως εκ τούτου, ότι ένας αριθμός μικρότερων ιδρυμάτων θα πρέπει επίσης να επιδιώξει αυξήσεις κεφαλαίου.

Ποιος επωφελείται από την κατάσταση

Ορισμένες τράπεζες και fintechs δήλωσαν την Παρασκευή ότι έλαβαν μεγάλα ποσά καταθέσεων. “Αποκτήσαμε εκατοντάδες νέους πελάτες την περασμένη εβδομάδα”, έγραψε η Mercury Bank με έδρα το Σαν Φρανσίσκο στους πελάτες της την Παρασκευή, διαβεβαιώνοντάς τους ότι ήταν “κερδοφόρα και καλά κεφαλαιοποιημένη”.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η μεγαλύτερη τράπεζα της Αμερικής, η JP Morgan Chase, απέκτησε επίσης μεγάλο αριθμό πρώην πελατών της SVB. Οι μετοχές της τράπεζας ήταν από τις λίγες που σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, κερδίζοντας 2,5%. Η καλιφορνέζικη fintech Brex, φέρεται επίσης να είναι μεταξύ των ωφελημένων, καθώς  απευθύνεται κυρίως σε πελάτες νεοφυών επιχειρήσεων. “Ο θάνατός σου η ζωή μου”…

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή