Πανικός στην Τουρκία μετά τις δυτικές ταξιδιωτικές οδηγίες: Συλλήψεις τζιχαντιστών του ISIS για να κατευνάσει τις ανησυχίες

Αφού οι απειλές για αντίποινα και η γκρίνια δεν έπιασαν τόπο και η Δύση δεν απέσυρε τις προειδοποιήσεις της για κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης στην Τουρκία, η Άγκυρα αποφάσισε να… αλλάξει βιολί και να δείξει ότι… αναλαμβάνει δράση.

Οι απειλές για επιθέσεις

Συγκεκριμένα, η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν εντόπισε αποδείξεις για οποιαδήποτε συγκεκριμένη απειλή κατά ξένων πολιτών μετά από την σύλληψη και προφυλάκιση 15 υπόπτων για σχέσεις με τo ISIS, οι οποίοι κατηγορούνται ότι είχαν βάζει στο στόχαστρο προξενεία, πρεσβείες, αλλά και χώρους μη μουσουλμανικής λατρείας, όπως μετέδωσαν τουρκικά κρατικά ΜΜΕ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, αρκετά ευρωπαϊκά προξενεία στην Κωνσταντινούπολη έκλεισαν επικαλούμενα «λόγους ασφάλειας» και αρκετές δυτικές χώρες προειδοποίησαν τους πολίτες τους για τον υψηλό κίνδυνο επιθέσεων κατά διπλωματικών αποστολών και μη μουσουλμανικών χώρων λατρείας στην Τουρκία, μετά από μια σειρά ακροδεξιών περιστατικών διαμαρτυρίας με την καύση του Κορανίου στην Ευρώπη, κατά τις εβδομάδες που προηγήθηκαν.

Συλλήψεις με αστερίσκο

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας «Anadolu» επικαλούμενο ανακοίνωση της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη μετέδωσε ότι 15 ύποπτοι «είχαν λάβει οδηγίες για ενέργειες στοχοθέτησης προξενείων της Σουηδίας και της Ολλανδίας, όπως επίσης και Χριστιανικών και Εβραϊκών τόπων λατρείας». Παρά το γεγονός ότι οι δεσμοί των υπόπτων με το ISIS επιβεβαιώθηκαν, δεν εντοπίστηκαν συγκεκριμένες απειλές κατά ξένων πολιτών, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά τις κατηγορηματικές αρνήσεις της Άγκυρας, το τουρκικό καθεστώς είχε -χωρίς να είναι γνωστό αν τις διατηρεί- μάλλον αρμονικές σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος και έχει κατηγορηθεί από χώρες της Δύσης ότι παρείχε ασφαλές καταφύγιο για μαχητές του ISIS όταν το «χαλιφάτο» κατέρρευσε στη Συρία και το Ιράκ, μετά από τις συντονισμένες προσπάθειες ΗΠΑ, Ρωσίας, Συρίας, Ιράκ και των Κούρδων της περιοχής (YPG). To τελευταίο διάστημα, πάντως, η Άγκυρα δείχνει «μηδενική ανοχή» προς το ISIS και τα μέλη του, με συλλήψεις και φυλακίσεις ατόμων που σχετίζονται με το «χαλιφάτο».

Το «μπλόκο» στη Σουηδία

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό ΥΠΕΣ κάλεσε εννέα πρεσβευτές ασκώντας κριτική στη συντονισμένη διακοπή της λειτουργίας των ευρωπαϊκών προξενείων και Τούρκοι αξιωματούχοι αργότερα δήλωσαν ότι οι δυτικές χώρες, δεν διέθεσαν πληροφορίες για την απόδειξη των ισχυρισμών τους σχετικά με την απειλή ασφάλειας. Η Τουρκία ανέστειλε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, μετά από διαμαρτυρία στη Στοκχόλμη, στη διάρκεια της οποίας, ακτιβιστής έκαψε αντίγραφο του Κορανίου, του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε τον εκνευρισμό της χώρας του για αυτό που η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως αδράνεια της Σουηδίας αναφορικά με οργανώσεις, τις οποίες, η Τουρκία κατηγορεί για τρομοκρατική δραστηριότητα. Η Τουρκία, η Σουηδία και η Φινλανδία υπέγραψαν μία συμφωνία τον Ιούνιο του 2022 με στόχο να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας σχετικά με την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, με τις δύο σκανδιναβικές χώρες να υπόσχονται την υιοθέτηση μιας πιο σκληρής στάσης κυρίως κατά τοπικών μελών του απαγορευμένου PKK.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή