Πάνω από 15 δις πέφτουν στην αγορά το 2021: Ποια είναι τα ποσά για την 8η επιστρεπτέα – Ποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις έρχονται στην πληρωμή φόρων και στις φορολογικές δηλώσεις

το 2021 θα δαπανηθούν για τη στήριξη της οικονομίας περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια

Διπλάσια ποσά απ’ όσα αρχικά είχαν υπολογισθεί,  θα χρειασθεί να δαπανήσει το δημόσιο για να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομίας. Όπως όλα δείχνουν το 2021 θα δαπανηθούν για τη στήριξη της οικονομίας περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2021 και 24 δισεκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκαν το 2020.

Αυτή η εξέλιξη θέτει θέμα αναθεώρησης του προϋπολογισμού του2021, τόσο στο τομέα των δαπανών όσο και στον τομέα των εσόδων. Όμως αυτή δεν είναι η μόνη εξέλιξη που προκαλεί «πονοκεφάλους» στο οικονομικό επιτελείο.

Έρχεται η 8η φάση επιστρεπτέας με 400 εκατ. ευρώ

Η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει η εστίαση μετά το Πάσχα, προσθέτει νέες σημαντικές δαπάνες αφού θεωρείται δεδομένη και 8η φάση επιστρεπτέας προκαταβολής, η επιδότηση ενοικίων, η κάλυψη μισθών και δώρου Πάσχα σε εργαζόμενους που είναι σε αναστολή καθώς και η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών. Για την 8η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θεωρείται βέβαιο ότι θα καταβληθούν περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.

Τις επόμενες ημέρες  θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή, μέσα στο Μάιο, του προγράμματος κάλυψης των παγίων δαπανών του 2020, οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλα μέτρα στήριξης. Ήδη όμως στο υπουργείο Οικονομικών έχουν έτοιμο σενάριο για επέκταση του μέτρου κάλυψης των παγίων δαπανών και για το πρώτο εξάμηνο του 2021, αφού κάτι τέτοιο είναι συμβατό με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αλλαγές του 2021 στην πληρωμή των φόρων

Επίσης μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, με πιθανό σενάριο να αλλάξει ο τρόπος καταβολής των φόρων σε μηνιαίες δόσεις με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Ταυτόχρονα θα υπάρξει ρύθμιση για την κάλυψη του αφορολογήτου, αφού θεωρείται δεδομένο ότι χιλιάδες φορολογούμενοι δεν πραγματοποίησαν αρκετές ηλεκτρονικές πληρωμές ώστε να καλύπτουν το 30% του εισοδήματος και κινδυνεύουν και κινδυνεύουν με πρόστιμα ενώ ενδεχομένως και πολλοί φορολογούμενοι, λόγω μειωμένων αποδοχών, να κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους αφού δεν θα καλύπτουν τα τεκμήρια διαβίωσης.

Ζητείται λύση για τις ακάλυπτες επιταγές

Σημαντικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν και για το θέμα των ακάλυπτων επιταγών, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για εκτόξευσή τους, σε ποσά που αγγίζουν ή και ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Η παράταση της εκκρεμότητας δεν λύνει το πρόβλημα και εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί ολιγόμηνη προθεσμία ώστε να καλυφθούν οι επιταγές εφόσον η οικονομία επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας.

  • Όπως έχει ήδη γράψει το Economico.gr μετά το κλάδο της εστίασης, στον οποίο 34.000 επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν για κεφάλαιο κίνησης με τη συνολική δαπάνη να ανέρχεται σε 330.000.000 ευρώ, ανάλογη κίνηση θα γίνει για άλλους κλάδους της οικονομίας.  Δεδομένος θεωρείται ο κλάδος του τουρισμού  ενώ εξετάζονται και άλλοι κλάδοι όπως αυτοί του αθλητισμού και της ψυχαγωγίας ή του πολιτισμού, οι επιχειρήσεις των οποίων έχουν παραμείνει κλειστές για πάνω από έξι μήνες.

Τέλος για να αντιμετωπισθεί, κατά το δυνατόν, μια νέα γενιά «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων μετά το πρόγραμμα Γέφυρα 2, που χρηματοδοτείται με περισσότερα από 300.000.000 ευρώ και αφορά στην επιδότηση μέχρι και 90% της δόσης δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέο πρόγραμμα που θα ισχύσει το 2022.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή