Πάουελ: Δεν θα αυξήσουμε τα επιτόκια, αλλά οι μειώσεις αργούν…

Πάουελ:

Την εκτίμηση όταν πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως για να αποκτήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αρκετή εμπιστοσύνη σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού ώστε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, εξέφρασε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, στη συνέντευξη μετά την απόφαση να διατηρηθούν αμετάβλητα τα επιτόκια.

«Έχουμε δηλώσει ότι δεν θεωρούμε σκόπιμο να προχωρήσουμε σε μείωση έως ότου αποκτήσουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%», δήλωσε ο Powell σε συνέχεια της ανακοίνωσης νομισματικής πολιτικής, στην οποία γινόταν αναφορά στις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι ανώτερα των προβλέψεών μας. Είναι πιθανό ότι για να αποκτήσουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη θα χρειαστεί περισσότερο χρόνος απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», ανέφερε ο πρόεδρος της Fed.

Ωστόσο, ο Powell ξεκαθάρισε ότι είναι απίθανο η επόμενη κίνηση της Fed να είναι αύξηση των επιτοκίων, λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να δουν πειστικές αποδείξεις ότι η πολιτική δεν είναι αρκετά σφιχτή για να επαναφέρει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας. «Δεν βλέπουμε στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτό το συμπέρασμα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Fed απέφυγε να δώσει guidance για μειώσεις επιτοκίων φέτος ή να δηλώσει ότι τα επιτόκια βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους, κάτι που έχει πει στο παρελθόν.

Η απόφαση της Fed

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός.

Συγκεκριμένα, η Fed διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο εύρος μεταξύ 5,25%-5,5%, ενώ βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο από τον Ιούλιο του 2023, όταν αύξησε για τελευταία φορά το επιτόκιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών.

Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς που καθορίζει τα επιτόκια ψήφισε να επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο μειώνει τα αποθέματα ομολόγων στον ισολογισμό-μαμούθ της Fed, μια κίνηση που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως σταδιακή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Ωστόσο, η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της μετά τη συνεδρίαση επισημαίνει την «έλλειψη περαιτέρω προόδου» όσον αφορά την επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

«Τους τελευταίους μήνες, δεν υπήρξε περαιτέρω πρόοδος προς τον στόχο της επιτροπής για τον πληθωρισμό 2%», αναφέρεται στην ανακοίνωση κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης στην Ουάσινγκτον. Αυτό αποτελεί μια διαφοροποίηση από την ανακοίνωση του Δεκεμβρίου που ανέφερε ότι ο πληθωρισμός «έχει υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, αλλά παραμένει αυξημένος».

«Η Επιτροπή δεν αναμένει ότι θα είναι σκόπιμο να μειώσει το εύρος του στόχου έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%», ανέφερε η ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας τη γλώσσα που είχε χρησιμοποιήσει μετά τις συνεδριάσεις του Ιανουαρίου και του Μαρτίου.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή