Τα “ευχολόγια Τσακαλώτου για την επόμενη τετραετία και οι παρατηρήσεις του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Φορολογικά έσοδα 39,8 δισ. στο 8μηνο, 9,2% υψηλότερα του στόχου

Στο καλύτερο δυνατό σενάριο βάσισε το υπουργείο Οικονομικών τις εκτιμήσεις του για το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2019-2022! Αν και καραδοκούν πολλοί κίνδυνοι για την ελληνική Οικονομία, στην οδό Νίκης αποφάσισαν να υιοθετήσουν προβλέψεις που σύμφωνα με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, κρίνονται ως «αισιόδοξες» και «επιτεύξιμες» μόνο
υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Στο πνεύμα της προεκλογικής «ευφορίας», τα στελέχη του υπουργείου, που σύμφωνα με το Συμβούλιο, υιοθέτησαν εκτιμήσεις που εφάπτονται με το ανώτατο όριο, τις καλύτερες δηλαδή από τις προβλέψεις που διατύπωσε το Συμβούλιο για τα έτη 2019-2020. Παρά τις θετικές προοπτικές το Δημοσιονομικό Συμβούλιο επισημαίνει ότι υφέρπονται και κίνδυνοι, που πηγάζουν εντός και εκτός συνόρων, οι οποίοι μπορεί να ανατρέψουν το καλό κλίμα.

Το μεγάλο αγκάθι, είναι το τεράστιο βάρος των κόκκινων δανείων στις ελληνικές τράπεζες, το οποίο τις κρατά μακριά από τον κύριο ρόλο τους, που είναι ως χρηματοδότες της ελληνικής Οικονομίας. Παρά τα σχέδια ΤτΕ και ΤΧΣ, παραμένει ο κίνδυνος να μην επιτευχθούν οι υψηλοί στόχοι απομείωσης. Παράλληλα, στους εσωτερικούς κινδύνους, προσμετράτε και το «brain drain».

Η φυγή του ιδιαίτερα μορφωμένου εργατικού δυναμικού από την Ελλάδα στο εξωτερικό, έχει μειώσει σημαντικά τις δυνατότητες ανάπτυξης στο εσωτερικό. Με απλά λόγια, έφυγαν οι άνθρωποι που θα είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσουν κάτι πετυχημένο στην Ελλάδα. Αποτέλεσμα να μειώνεται με αργούς ρυθμούς η ανεργία και να δυσκολεύουν σημαντικά οι συνθήκες ανάκαμψης.

Και οι τράπεζες, είναι ένα θέμα που σε μεγάλο βαθμό μπορεί να ελεγχθεί καθώς δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό. Τα δυσκολότερα θέματα, είναι οι διεθνείς εξελίξεις που αναγκάζουν χώρες όπως η Ελλάδα να δημιουργούν μαξιλάρια ρευστότητας. Χρήματα, τα οποία αν διοχετεύονταν στην αγορά, θα έδιναν ισχυρή ανάσα στην Ανάπτυξη.

Στους κινδύνους που εντοπίζει το Συμβούλιο, περιλαμβάνονται η πτώση των ρυθμών ανάπτυξης στις εθνικές οικονομίες των άλλων κρατών μελών της Ευρωζώνης, μία διατάραξη του τραπεζικού συστήματος με ισχυρό κίνδυνο μετάδοσης λόγω Brexit και τα διάφορα μέτωπα των «εμπορικών πολέμων» που ανοίγουν οι ΗΠΑ.

Στα θετικά, η εκτιμώμενη άνοδος της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,2% (2019-2020), η άνοδος των επενδύσεων κατά 3,9% το 2019, η αύξηση των εξαγωγών με μ.ο. 4,2% ετησίως την περίοδο 2019-22 και η μέτρια ετήσια αύξηση των δημόσιων επενδύσεων.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή