Παρά τη φορολαίλαπα και το “μακρύ χέρι” της Εφορίας στους τραπεζικούς λογαριασμούς “το ταμείο είναι μείον”…

Θυσίες χωρίς αντίκρισμα! Μειωμένο κατά 75 εκατ. ευρώ είναι το πρωτογενές πλεόνασμα στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2018, παρά τη φορο-λαίλαπα  και το “μακρύ χέρι” της Εφορίας στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση των φορολογικών εσόδων, αλλά και στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Τα στοιχεία που περιλαμβάνει η νέα έκθεση του Γραφείου, είναι αποκαλυπτικά. Ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσιάζει μειωμένο ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα κατά 1,873 δις ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 3,04 δις, από 3,115 δις. Ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Η αδυναμία των φορολογούμενων να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα “αφαίμαξης”, κάνουν πολλούς έμπειρους αναλυτές να επισημαίνουν ότι υπάρχει ένα σημείο, από το οποίο όσο και αν ανεβάσεις τους φόρους, δεν θα αυξήσεις άλλο τα έσοδα. “Και ανάποδα να τους γυρίσεις, λεφτά δεν θα πέσουν από τις τσέπες”, σημείωσαν χαρακτηριστικά. Τώρα, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα  φορολογικά έσοδα μειώθηκαν κατά 599 εκατ. ευρώ και τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) κατά 223 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον έχει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μείωση των φορολογικών εσόδων οφείλεται κυρίως στο μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος που καταγράφεται ως «Φόροι επί της παραγωγής» και ενώ το 2018, τα περίπου 614 εκατ. Ευρώ καταβλήθηκαν τον Φεβρουάριο φέτος θα αποδοθούν τον Απρίλιο.

Η  μεγαλύτερη αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών της Γενικής Κυβέρνησης κατά 118 εκατ. ευρώ το πρώτο δίμηνο 2019 έναντι μικρότερης αύξησης κατά 71 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο δίμηνο του 2018.

[more]

Για τις κρατικές δαπάνες, υπάρχει αύξηση της τάξης των 1,576 δις ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του προηγούμενο έτους, η οποία αποδίδεται στην αύξηση των Πρωτογενών δαπανών κατά 704 εκατ. ευρώ, στην αύξηση των δαπανών για τόκους κατά 789 εκατ. ευρώ και στην αύξηση των δαπανών ΠΔΕ κατά 84 εκατ. ευρώ.

Για τους υπόλοιπους υποτομείς της Γενικής Κυβέρνησης, τα Νομικά Πρόσωπα έχουν  έσοδα +1.086 εκατ. ευρώ και δαπάνες -4 εκατ. Ευρώ, που σημαίνει πρωτογεννές πλεόνασμα +1.094 δις ευρώ σε σχέση με το 2018. Η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των μεταβιβάσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 1,166 δις ευρώ.

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) από την άλλη πλευρά έχουν έσοδα μειωμένα κατά 105 εκατ. ευρώ και δαπάνες μειωμένες κατά 75 εκατ. ευρώ, με συνέπεια το πρωτογενές αποτέλεσμά τους να είναι μειωμένο κατά 30 εκατ. ευρώ. Η μείωση οφείλεται κυρίως στις μειωμένες μεταβιβάσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό κατά 125 εκατ. ευρώ.

Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν έσοδα +396 εκατ. ευρώ και δαπάνες +100 εκατ. ευρώ, με πλεόνασμα 296 εκατ. Ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή