Με παραδοσιακές επιστολές σώθηκε η συνάντηση Τραμπ – Κιμ. Η σκηνοθεσία και το τελετουργικό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ ανακοίνωσε ότι τελικά θα συναντήσει τον Κιμ στις 12 Ιουνίου, στη Σιγκαπούρη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Πως εξελίχθηκαν τα πράγματα.

Πως έγινε αυτή η στροφή

Είχε προηγηθεί η άφιξη, στον Λευκό Οίκο, του  στρατηγού Κιμ Γιονγκ Τσολ, που είναι το “δεξί χέρι” του Κιμ, ο οποίος παρέδωσε στον Ντόναλντ Τραμπ μία επιστολή εκ μέρους του ηγέτη της Βόρειας Κορέας., όπως  μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο Reuters.

Ο Βορειοκορεάτης στρατηγός πριν φτάσει χθες (01/06) στον Λευκό Οίκο συναντήθηκε αρχικά με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη και την Πέμπτη, προετοιμάζοντας το έδαφος της ιστορικής συνόδου μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν.

Το τελετουργικό της συνάντησης

Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών και στρατηγός τεσσάρων αστέρων, έγινε ο πρώτος ανώτερος αξιωματούχος της Βόρειας Κορέας που επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο στα τελευταία 18 χρόνια.

Ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος συναντήθηκε έξω από τη Δυτική Πτέρυγα με τον αρχηγό του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι, και τον επικεφαλής του τμήματος της Κορέας, Άντριου Κιμ, ο οποίος τον οδήγησε στο Οβάλ Γραφείο, για να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και να παραδώσει την προσωπική επιστολή του Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Στο Οβάλ Γραφείο, μαζί με τον Τραμπ, ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Το περιεχόμενο της επιστολής δεν έγινε άμεσα γνωστό, αν και η Wall Street Journal ανέφερε ότι απλώς εξέφραζε το ενδιαφέρον του Κιμ Γιονγκ Ουν να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Σιγκαπούρης, χωρίς ωστόσο να αλλάξει τις διαπραγματευτικές θέσεις της Βόρειας Κορέας.

Τι δήλωσε ο Τραμπ

“Πιστεύω ότι πιθανότατα θα είναι μια πολύ επιτυχημένη, τελικά μια επιτυχημένη διαδικασία” είπε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στον κήπο του Λευκού Οίκου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βορειοκορεάτη στρατηγό. Αναφερόμενος στην επιστολή που του παρέδωσε ο τελευταίος, είπε ότι η παρουσίαση αυτή κατέληξε να γίνει μια “μακρά συνομιλία”. Χαρακτήρισε, δε, “πολύ ωραίο, πολύ ενδιαφέρον γράμμα” την επιστολή του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Τραμπ σημείωσε επίσης ότι ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, “βοήθησε αρκετά”, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για τη συνάντησή του με τον Κιμ. Σύμφωνα με το Russia Today, επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «δεν του άρεσε» το γεγονός ότι ο Κιμ συναντήθηκε, νωρίτερα αυτ’ήν την εβδομάδα, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Γιατί επιστολή και τι λέει;

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Wall Street Journal, το γράμμα του Γιονγκ-ουν εκφράζει το ενδιαφέρον του για τη σύνοδο στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου επισημαίνοντας ότι δε θα κάνει άλλες παραχωρήσεις αλλά ούτε και απειλές σχετικά με την αποπυρηνικοποίηση.

Όταν ο Τραμπ ακύρωσε τη σύνοδο, έστειλε ένα γράμμα στον Κιμ Γιονγκ-ουν για να τον ενημερώσει. Δεν τηλεφώνησε, δεν έστειλε e-mail, δεν χρησιμοποίησε δηλαδή κανένα από τα μέσα τεχνολογίας. Το έκανε παραδοσιακά και οι αναλυτές αναφέρουν ότι το έκανε για αποδώσει περισσότερο δράμα στο γεγονός. Προφανώς, λοιπόν, και ο Κιμ Γιονγκ-ουν, ακολουθώντας ίσως κάποιο πρωτόκολλο, απευθύνεται προσωπικά στον Τραμπ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Ένα βήμα πιο κοντά προς…

Η συνάντηση Κιμ Γιονγκ-ουν και Ντόναλντ Τραμπ θα λάβει χώρα για να έρθει η ειρήνη στην κορεάτικη χερσόνησο.

Βέβαια, όσο η συνάντηση έχει πιθανότητες να γίνει, τόσο και ο Τράμπ είναι ένα βήμα πιο κοντά προς την πιθανότητα να κερδίσει ένα Νόμπελ Ειρήνης.

Με δυο λόγια

Τελικά, ο Τραμπ ξέρει να τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του και το κάνει συχνά, άλλοτε επικαλούμενος την πολυπόθητη ειρήνη στην Κορέα κι άλλοτε δανειζόμενος τεχνικές που έμαθε όταν υπηρετούσε την τηλεόραση.

Καμία δημοσίευση για προβολή